’s Nachts kan het flink afkoelen, vooral tijdens koude winterdagen. Wanneer het buiten afkoelt, dan zal het binnenshuis dus ook een stuk kouder worden. Als mensen hebben wij ons warme bed die ons warm houdt tijdens deze nachten.
Maar niet elke hond heeft dit, en een hond kan het ook koud gaan krijgen ’s nachts. Maar hoe kun je eigenlijk merken dat een hond het koud heeft, en wat kun je doen als je hond het altijd koud heeft ’s nachts? De antwoorden op deze vragen lees je hier!
Manieren om je hond ’s nachts warm te houden
Er zijn een aantal manieren om je hond ’s nachts warm te houden. Hieronder lees je hoe je dit het beste kunt doen.
Warmtemat
Een warmtemat is een mat die elektrisch wordt verwarmd. Je hoeft alleen de stekker in het stopcontact te steken, en je hond kan lekker op een warme mat liggen. Je kunt de mat bijvoorbeeld ook in de bench of in de hondenmand leggen.
Dit is dus een goede optie als je hond het vaak koud heeft ’s nachts. Je kunt de temperatuur instellen op twee standen: 30 en 40 graden.
Zorg voor een warme kamer
Als het erg koud is in de kamer waar je hond slaapt, dan is het logisch dat het dier het koud gaat krijgen ’s nachts in de winter. Zorg er dus voor dat de kamer verwarmd is, zodat je hond het niet koud zal krijgen.
Maak gebruik van dekens
Zet je liever niet de verwarming aan ’s nachts, dan kun je natuurlijk ook altijd dekentjes gebruiken. Net als mensen, vinden honden het lekker om onder een warme deken te liggen. Dit houdt de hond warm, en zorgt voor een veilig gevoel.
Je kunt hiervoor een normaal dekentje gebruiken, maar je kunt ook een speciale hondendeken aanschaffen. Deze deken kun je niet alleen gebruiken om je hond warm te houden, maar je kunt hem bijvoorbeeld ook gebruiken voor op de bank of voor in de auto.
Koop een hondenmand op poten
Als een hond in een mand slaapt die op de vloer ligt, dan kan de koude vloer ervoor zorgen dat de hond het koud krijgt. Om dit tegen te gaan, kun je een hondenmand kopen die op poten staat. Hierdoor kan de kou van de vloer niet de slaapplek bereiken.
Voorbeelden van zulke hondenmanden zijn hondenbanken of deze hondenmand op pootjes.
Laat je hond in bed slapen
Niet elke hondeneigenaar vindt het hygiënisch, maar het is wel een optie. Je kunt je hond in je bed laten slapen. Het slapen met je hond samen kan zelfs een aantal voordelen bieden.
Uit onderzoek blijkt namelijk dat knuffelen met je hond stressverlagend werkt en angstgevoelens verminderd. Ook zorgt het samen slapen voor een veilig gevoel bij je hond. Als laatste zorgt de hond ervoor dat je het warm hebt, en andersom. Al deze voordelen kunnen ervoor zorgen dat je sneller in slaap valt.
Hondenkleding
Je kunt ook je hond aankleden om hem warm te houden ’s nachts. Je kunt je hond bijvoorbeeld aankleden met een hondentrui. Niet elke hond vindt het leuk om aangekleed te worden, dus je kunt beter kiezen voor een hondendeken of een andere optie. Maar één ding is zeker: het zal je hond warm houden ’s nachts.

Hoe kan ik zien dat mijn hond het ’s nachts koud heeft?
Er zijn een aantal manieren hoe je kunt zien dat een hond het koud heeft. De makkelijkste manier hoe je dit kunt zien, is door te kijken of je hond aan het rillen is. Door te rillen, doet het lichaam een poging om weer warm te worden.
Ook heeft een hond die het koud heeft een moeizamere ademhaling en wordt de hartslag zwakker. Een hond die het koud heeft zal bovendien koud aanvoelen. Vaak heeft een hond koude oren of koude poten.
Als je dit merkt, dan is het belangrijk dat je iets doet om je hond weer wat warmer te krijgen. Pak een dekentje of zet de verwarming wat hoger. Doe je dit niet, dan kan een hond in de ergste gevallen onderkoelt raken, wat gevaarlijk kan zijn.
Welke honden krijgen het eerder koud ’s nachts?
Elke hond kan het koud krijgen, maar sommige honden kunnen sneller koud worden dan andere honden.
Over het algemeen zal een klein hondenras het snelst koud worden. Kleine honden hebben namelijk vaak een lager vetgehalte en een dunnere vacht. Bovendien staan kleine honden dichter op de grond. Dit zijn dus honden zoals chihuahua’s en teckels.
Middelgrote en grote honden kunnen wat beter tegen de kou. Deze honden hebben namelijk vaak een hoger vetpercentage en een dikkere vacht. Dit betekent alleen niet dat deze honden het niet koud kunnen krijgen. Ook bij deze honden moet de temperatuur goed in de gaten gehouden worden tijdens koude winterdagen.
Tot slot
Een hond kan het dus zeker koud krijgen ’s nachts. Als je merkt dat je hond het elke nacht koud heeft, dan moet je dus wat veranderen, zodat hij het weer warm gaat krijgen. Gelukkig zijn er veel manieren om dit te doen, en het kost niet veel moeite.
Heb je een kleine hond in huis, dan is het mogelijk dat hij het sneller koud zal gaan krijgen. Let hier dus op. Dit betekent alleen niet dat een grote hond het niet koud kan krijgen. Ook grote honden kunnen het koud krijgen en kunnen onderkoeld raken.