hond die zijn oog dichtknijpt

Waarom Knijpt Mijn Hond Zijn Oog dicht?

Wanneer een hond zijn oog dichtknijpt, dan is dit meestal geen goed teken. Het betekent namelijk dat de hond last heeft van zijn oog.

Het dichtknijpen van het oog kan veel verschillende oorzaken hebben. Er zijn namelijk veel aandoeningen die pijn kunnen veroorzaken aan het oog. Hier lees je alles over deze verschillende oorzaken en wat je het beste kunt doen.

Mijn hond knijpt zijn oog dicht: bekijk de oorzaken

Er zijn verschillende aandoeningen mogelijk waardoor een hond zijn oog dicht kan gaan knijpen. Hier zijn de meest voorkomende oorzaken op een rijtje gezet.

Droge ogen

Keratoconjunctivitis sicca (KCS), wordt ook wel droge ogen genoemd. Het is één van de meest voorkomende oogproblemen bij honden.

Als een hond droge ogen heeft, dan wordt er te weinig traanvocht aangemaakt door de traanklieren. De ogen komen dus droog te staan. Traanvocht is erg belangrijk, want het zorgt voor bescherming en de gezondheid van het hoornvlies.

Als er niet genoeg traanvocht aanwezig is, dan kan het oog gaan ontsteken en dit kan blijvende schade veroorzaken. Ga dus altijd naar een dierenarts als je vermoedt dat je hond hier last van heeft. Symptomen kunnen bestaan uit:

  • Het knipperen of dichtknijpen van de ogen
  • Rode, ontstoken ogen
  • Afscheiding uit de ogen
  • De ogen zien er droog uit
  • Een witte waas over het oog
  • De oogleden kunnen opzwellen

Bindvliesontsteking (conjunctivitis)

Bindvliesontsteking komt regelmatig voor bij honden. Het bindvlies is het slijmvlies aan de binnenzijde van het ooglid en de buitenzijde van de oogbol.

Het bindvlies kan gaan ontsteken door een vreemd voorwerp die in het oog beland is, oogaandoeningen of door irritatie van het oog, door bijvoorbeeld wind of haren. Ook kan een allergie een ontsteking veroorzaken.

Een oogontsteking is te herkennen aan:

  • Pus dat uit het oog komt
  • Rode ogen
  • Gezwollen ogen
  • Veel tranen
  • Dichtknijpen of knipperen van het oog

Het is natuurlijk van belang dat je naar een dierenarts gaat bij een ontstoken oog. Wordt het ontstoken oog veroorzaakt door een andere aandoening, dan wordt deze aandoening eerst verholpen om het probleem op te lossen.

Is het ontstoken oog niet veroorzaakt door een andere aandoening, dan kan het probleem eenvoudig worden verholpen met een antibioticazalf of met oogdruppels.

Distichiasis

Distichiasis is een erfelijke aandoening waarbij er haartjes groeien op de ooglidrand of in het oogslijmvlies van de hond. Deze haartjes kunnen het oog gaan irriteren of het oog kan gaan ontsteken. In sommige gevallen kan het oog zelfs beschadigd raken.

De aandoening komt vaker voor bij bepaalde rassen, zoals de Boxer, Amerikaanse en Engelse Cocker Spaniël, Engelse Bulldog, Flatcoated Retriever en Pekingees.

Het kan soms lastig zijn om deze haartjes te zien bij je hond. Je kunt deze aandoening wel opmerken aan een aantal symptomen, zoals:

  • Veel tranen
  • Knijpen met het oog of veel knipperen
  • Rode ogen

Wanneer je deze symptomen van je hond opmerkt, dan is het belangrijk om naar een dierenarts te gaan om verdere beschadiging van het oog te voorkomen.

De dierenarts kan deze haartjes vervolgens weghalen. De dierenarts kan dit doen door de haartjes te epileren. Het nadeel hiervan is alleen dat de haartjes snel weer terug groeien. De haartjes kunnen dus het beste operatief verwijderd worden, zodat ze niet meer terug kunnen groeien.

Entropion

Entropion is een erfelijke aandoening waarbij de ooglidrand van de hond naar binnen is gekruld. Dit kan het oog beschadigen en irriteren. Deze aandoening komt vaak voor bij de Shar Pei, Chow Chow en de Bull Mastif.

De symptomen van entropion kunnen bestaan uit:

  • Knijpen of knipperen met de ogen
  • Tranende ogen
  • Rode en ontstoken ogen
  • Met de poten over de ogen wrijven

Ga altijd naar een dierenarts als je vermoedt dat je hond hier last van heeft. In sommige gevallen kan het ooglid zover naar binnen zijn gekruld, dat het ernstige beschadiging aan het oog kan veroorzaken.

De dierenarts zal met een operatie een stukje huid van het ooglid weghalen. Dit zal het probleem moeten oplossen. Soms zal het nodig zijn om deze operatie te herhalen.

Beschadiging van het oog

Wanneer een hond zijn oog dichthoudt, dan kan dit betekenen dat er iets in het oog van de hond zit. Dit kan van alles zijn. Het kan bijvoorbeeld een grasspriet zijn of het kan een stukje glas zijn.

Het vreemd object kan het oog beschadigen. Dit kan natuurlijk vrij pijnlijk zijn en daarom knijpt de hond zijn oog dicht. Het oog kan ook beschadigd zijn door bijvoorbeeld een kat die de hond in het oog heeft gekrabd.

Vermoed je dat er iets vastzit in het oog van je hond of dat het oog van je hond is beschadigd, ga dan naar een dierenarts.  

Tot slot

Het dichtknijpen van het oog bij een hond wordt vaak veroorzaakt door droge ogen, distichiasis, entropion, bindvliesontsteking of beschadiging van het oog. Wanneer je opmerkt dat je hond zijn oog dichtknijpt, dan is het eigenlijk altijd een goed idee om naar een dierenarts te gaan.

Het dichtknijpen van het oog betekent namelijk dat je hond pijn heeft aan het oog en dit probleem moet vaak opgelost worden met behulp van een dierenarts.