hond die kleed uit de bench heeft getrokken

Waarom Trekt Mijn Hond Het Kleed Uit De Bench?

Honden doen vaak dingen die wij als mensen moeilijk kunnen begrijpen. En voorbeeld hiervan is het trekken van het kleed uit de bench. Je hond trekt het er telkens uit, terwijl jij steeds bezig bent om het weer terug te leggen.

De vraag is dus: waarom doet mijn hond dit, en kun je er iets aan doen? Dat lees je allemaal hier!

Je hond wil spelen

Het kan zijn dat je hond denkt dat het een spelletje is wanneer hij het kleed uit de bench trekt. Wanneer je de hond namelijk telkens aandacht geeft wanneer hij het kleed uit de bench trekt, dan kan hij gaan denken dat het een spelletje is.

Je hond trekt namelijk het kleed eruit en jij zet het kleed vervolgens weer erin, of je maakt er een soort touwtrek spelletje van. Je hond vindt dit leuk en blijft dus doorgaan met dit spelletje.

Als je dit gedrag wil afleren, dan moet je dus geen aandacht meer schenken wanneer je hond het kleedje uit de bench trekt. Negeer je hond dus, en wanneer hij ermee stopt, dan stop je het kleedje weer in de bench.

Instinct

Vroeger groeven honden in het wild, om een comfortabele en veilige plek te maken om in te slapen. Door een kuil te graven, waren de honden namelijk minder gemakkelijk prooi van roofdieren. We spreken hier over duizenden jaren geleden, maar dit gedrag zit nog steeds in onze honden als huisdier.

Ook kan een hond door dingen uit de bench te halen een poging doen om zijn sporen te verbergen voor roofdieren. Als laatste kan de hond door het trekken aan het kleed ervoor zorgen dat er geen bedreigingen zijn van bijvoorbeeld insecten of ongedierte.

Natuurlijk is al dit gedrag van de hond niet nodig, aangezien hij gewoon thuis leeft en veilig is. Toch blijft zulk gedrag vaak in de hond zitten.

Wanneer je hond dus graaft en het kleedje uit de bench trekt voordat hij gaat liggen, dan kan dit puur uit instinct zijn. In dit geval kun je er dus helaas weinig aan doen.

Vragen om aandacht

Als je hond zich verveelt en aandacht nodig heeft, dan kan het gaan zijn dat hij het kleed uit de bench zal gaan halen. Als je vervolgens naar je hond toeloopt en het kleedje weer teruglegt of zegt dat je hond het niet meer mag doen, dan krijgt hij dus aandacht en heeft het gewerkt.

Als je dus vermoedt dat je hond dit uit aandacht doen, dan is de oplossing vrij simpel: geen aandacht aan schenken!

Nestelen

Als je een teefje hebt die zwanger is, dan kan het zijn dat ze slaapplek wilt verplaatsen door het kleed uit de bench te trekken.

Waarschijnlijk vindt je hond de bench geen veilige plek om te bevallen. Ze probeert in dit geval het kleed naar een veiligere plek te brengen, om te kunnen bevallen van de puppy’s.

Mijn puppy trekt het kleed uit de bench

Als je een puppy hebt die telkens het kleed uit de bench trekt, dan kan dit komen door het wisselen van de tanden. Een puppy gaat namelijk zijn tanden wisselen vanaf ongeveer drie maanden.

Het proces van het tanden wisselen kan vrij onaangenaam zijn en hierdoor kan de pup overal op gaan kauwen, dus ook op het kleed van de bench. Dit kan bij een puppy dus de reden zijn.

Om dit aan te pakken, moet je er dus voor zorgen dat er genoeg kauwspeelgoed in huis is voor je pup. Dit zorgt ervoor dat de pup niet op dingen gaan bijten waar het niet voor bedoeld is.

Tot slot

Er zijn dus een aantal redenen mogelijk wanneer je hond telkens zijn kleed uit de bench haalt. Vaak zit de oorzaak bij de speelsheid of doet een hond het uit instinct.

Als je hond het uit instinct doet of als je een zwangere hond hebt die wilt gaan nestelen, dan kun je vrij weinig doen om het gedrag aan te pakken. Doet je hond het puur uit speelsheid of aandacht, dan moet je dus iets gaan doen om dit gedrag aan te passen.