hond die scheel kijkt

Mijn Hond Kijkt Scheel, Wat Kan Dit Zijn?

Het zal vast wel kunnen zijn dat je een hond een keer scheel hebt zien kijken. Scheelheid wordt ook wel strabisme genoemd, en komt bij sommige rassen vaker voor dan bij andere rassen. Als je hond plotseling scheel kijkt, dan zal je vast wel bezorgd kunnen zijn en afvragen wat dit kan zijn.

Scheelkijken bij honden is vaak genetisch bepaald. In sommige gevallen kan scheelheid bij een hond veroorzaakt worden door een ziekte of een tumor. Een andere oorzaak van dit probleem kan trauma aan het oog of gezicht zijn.

Wat is strabisme?

Als een hond scheel kijkt, dan heeft hij strabisme. Bij strabisme kijken de ogen niet tegelijkertijd in dezelfde richting. Er zijn verschillende vormen van scheelzien bij honden.

Als één oog vooruitkijkt en het andere naar binnen, dan wordt dit ésotropie genoemd. Als het andere oog naar buiten kijkt, dan spreekt men van exotropie. Bij hypotropie kijkt één oog vooruit en de ander naar beneden, en bij hypertropie kijkt het ander oog omhoog.

Strabisme wordt vaak veroorzaakt door een verandering in de spieren achter de ogen. De zenuwen van de oogspieren kunnen ook een rol spelen bij deze aandoening. Strabisme kan in één oog, maar ook in beide ogen voorkomen.

De oorzaken van scheelheid (strabisme) bij honden

Als een hond scheel kijkt, dan kan dit veel verschillende oorzaken hebben. Hieronder lees je de meest voorkomende oorzaken hiervan. 

Genetisch bepaald

Vaak wordt scheelheid bij honden genetisch bepaald. Het komt vaak voor bij hondenrassen zoals de mopshond, shar-pei. Ierse wolfhond en akita. Bij deze honden komt het vaak voor dat ze vanaf de geboorte al een beetje scheel kijken.

Als het strabisme aangeboren is, dan zal het vaak geen problemen hoeven te veroorzaken bij honden en zullen ze er geen last van hebben.

Trauma

Scheelheid kan ook worden veroorzaakt door trauma aan het oog of gezicht van een hond. Een hond kan bijvoorbeeld zijn jukbeen breken, wat kan resulteren in een scheel oog.

Schade aan het oog kan ook resulteren in scheelheid. Door de schade kan het oog of de oogspier minder goed bewegen. Dit kan bijvoorbeeld komen door littekenweefsel of inflammatie rond het oog.

Bovendien kunnen problemen met de zenuwen ook strabisme veroorzaken. De zenuwen kunnen als gevolg van een ziekte bijvoorbeeld niet meer goed werken. Hierdoor kan een hond zijn ogen minder goed bewegen en gaat hij dus scheel kijken.

Tumor

Als een hond een tumor op of rondom de oogbol heeft, dan kan dit druk op de oogspieren uitoefenen. Door deze druk kunnen de oogspieren minder goed gaan werken. Dit kan leiden tot scheelheid.

Wanneer naar de dierenarts?

Als je hond al scheel kijkt sinds hij een puppy is, dan hoef je in de meeste gevallen niks te doen. De aandoening is in dit geval genetisch en je hond zal er niet veel last van hebben.

Als je hond plotseling scheel kijkt, en daarvoor nog nooit scheel heeft gekeken, dan kan dit het teken zijn van een onderliggend probleem. Het is in dit geval belangrijk om naar de dierenarts te gaan, zodat je hond grondig onderzocht kan worden.

Behandeling van strabisme

Hoe een hond met strabisme behandeld moet worden, ligt natuurlijk aan de oorzaak van het probleem. Als de scheelheid een genetische oorzaak heeft, dan zal er geen behandeling nodig zijn. Honden die hiermee worden geboren, kunnen even goed zien als andere honden en ervaren geen pijn aan de ogen.

Als het strabisme veroorzaakt is door een ziekte of tumor, dan zullen deze problemen eerst opgelost moeten worden, zodat de scheelheid bij de hond kan verdwijnen. Als de scheelheid niet verdwijnt na het weghalen van het probleem, dan kan het zijn dat de hond er blijvende schade aan heeft overgehouden.

In sommige gevallen zal er een operatie nodig zijn om het strabisme te verhelpen. Therapie kan ook helpen om strabisme te verhelpen, door de oogspieren van de hond te versterken.

Tot slot

Scheelheid bij honden hoeft dus niet altijd een probleem te zijn. Als je hond het sinds zijn geboorte al heeft, dan hoef je er niks aan te doen.

Als je hond plotseling scheel kijkt, dan is de kans groot dat er iets mis is met je hond. In dit geval is het belangrijk om je hond te laten controleren door een dierenarts.