hond die omhoog kijkt

Waarom Kijkt Mijn Hond Steeds Omhoog?

Honden kunnen soms vreemd gedrag vertonen en het kan voor ons lastig zijn om te achterhalen waar dit gedrag vandaan komt. Een voorbeeld is het steeds omhoog kijken bij een hond.

Als een hond eventjes omhoog kijkt, dan kijken we niet raar op. Kijkt de hond telkens omhoog, dan is het logisch dat je je afvraagt wat dit kan betekenen en of het slim is om naar een dierenarts te gaan. Geen zorgen, hier lees je alle mogelijke oorzaken wanneer je hond telkens omhoog staart.

Geluid

Je hond kan steeds omhoog kijken omdat hij een geluidje hoort. Woon je bijvoorbeeld in een appartement en maken je bovenburen veel lawaai? Dan kan dit de reden zijn van het gedrag van je hond.

Beestjes

Het gedrag van je hond kan ook betekenen dat je last hebt van ongewenste beestjes in je huis. Je kan bijvoorbeeld last hebben van muizen of van andere insecten.

Honden hebben een hele goede neus en kunnen dingen van ver af ruiken. Daarnaast is hun gehoor heel erg goed. Ze kunnen dit dus veel sneller opmerken dan dat wij dat kunnen.

Je hond ziet iets

Je hond kan iets zien op het plafond. Dit kan bijvoorbeeld een schaduw zijn die zich heen en weer over het plafond beweegt of er kan iets op het plafond zitten wat er nog niet eerder zat.

Angst of stress

Wanneer een hond angstig is of veel stress heeft, dan kan hij vreemd gedrag gaan vertonen. De hond kan voor zich uit staren of telkens naar boven kijken.

Is er recent iets gebeurt in het leven van je hond wat stress heeft opgeleverd, dan kan dit de reden zijn waarom je hond dit gedrag vertoont. Een hond kan bijvoorbeeld stress krijgen na een verhuizing of na het verliezen van een dierbare.

Neurologische problemen

Door neurologische problemen kan een hond vreemd gedrag vertonen en een verwarde indruk achterlaten. Dit kan veel oorzaken hebben, zoals een trauma aan het hoofd of de ziekte van Parkinson.

Als je vermoedt dat je hond last heeft van een neurologisch probleem, ga dan naar een dierenarts zodat je hond geholpen kan worden.

Epilepsie

Net als mensen kunnen honden epilepsie krijgen. Tijdens een epileptische aanval kan een hond vreemd gedrag vertonen. Er zijn veel  verschillende epileptische aanvallen. In dit geval gaat het om een psychomotorische aanval.

Bij een psychomotorische aanval gaat een hond vaak vreemd gedrag vertonen. De hond kan bijvoorbeeld gaan huilen of janken, naar vliegen happen of naar het plafond of de muur staren. Deze aanval duurt een paar minuten en daarna is de hond weer bij kennis.

Heb je het vermoeden dat het gedrag van je hond wordt veroorzaakt door epilepsie, ga dan naar een dierenarts. De dierenarts kan bijvoorbeeld medicijnen voorschrijven of het onderliggende probleem dat de aanvallen veroorzaakt aanpakken.

Dementie

Oudere honden kunnen last krijgen van dementie. Bij honden spreken we niet van dementie, maar van Cognitieve Disfunctie Syndroom. Hier gaat het vermogen om te onthouden en te leren achteruit.

De hond kan hierdoor voor zich uit gaan staren, happen naar dingen die er niet zijn en zal een verwarde indruk achterlaten.

Deze aandoening is helaas niet te genezen. Er zijn wel medicijnen mogelijk om het proces te vertragen.

Mijn hond kijkt steeds omhoog, wat moet ik doen?

Zoals je hebt gelezen, zijn er veel verschillende oorzaken mogelijk wanneer een hond steeds omhoog kijkt. Wordt het veroorzaakt omdat je hond een geluid hoort of iets ruikt, dan is er dus niks aan de hand. Probeer zulke oorzaken eerst uit te sluiten voordat je verder kijkt.

Ook als je hond het gedrag heel eventjes vertoont, hoef je in de meeste gevallen niets te doen. Het wordt pas een probleem wanneer je hond het constant of heel erg vaak doet. In dit geval kan je hond namelijk een aandoening of ziekte hebben en het is dus belangrijk om naar een dierenarts te gaan.

Ook wanneer je twijfelt is het nooit een slecht idee om een dierenarts te bezoeken. Het is namelijk altijd goed voor de prognose als een hond zo snel mogelijk behandeld kan worden.

Tot slot

Omhoog kijken bij honden kan veel verschillende oorzaken hebben. Wordt het veroorzaakt door geluid of omdat je hond iets ziet, dan hoef je dus niets te doen.

Wanneer je hond constant naar boven kijkt, dan kan dit een aanwijzing zijn dat er iets mis is met je hond. Neem dus geen risico’s en ga naar een dierenarts.