hond die naar de muur kijkt

Waarom Kijkt Mijn Hond Steeds Naar De Muur?

Door naar het gedrag van onze hond te kijken, kunnen we vaak zien of er wat met onze trouwe viervoeter aan de hand is. Als je hond telkens voor een lange tijd naar de muur kijkt, dan is het logisch dat je je afvraagt wat dit kan betekenen.

Als je hond naar de muur kijkt, dan is dit vaak een gevolg van een ziekte. Het kan bijvoorbeeld betekenen dat je hond last heeft van dementie of een epileptische aanval. Het is in dit geval dan ook belangrijk om snel een dierenarts in te schakelen, zodat je hond onderzocht kan worden.

In dit artikel lees je wat het kan betekenen als je hond naar de muur staart.

Mijn hond kijkt steeds naar de muur

Als je hond telkens naar de muur kijkt, dan kan dit vaak betekenen dat je hond medische hulp nodig heeft. Het kan in de ergste gevallen betekenen dat je hond symptomen heeft van een dementie of een epileptische aanval. Het is dus belangrijk om altijd een dierenarts in te schakelen wanneer je hond naar de muur aan het staren is.

Het kijken naar de muur hoeft niet altijd een medisch noodgeval te zijn. Het kan namelijk ook betekenen dat je hond geluiden uit de muur hoort komen en hierdoor de hele dag bij de muur zit. Andere oorzaken van dit probleem kunnen depressie en verveling zijn.


De belangrijkste oorzaken van het kijken naar de muur

Als je hond de hele dag naar de muur kijkt, dan zijn er een aantal belangrijke oorzaken waarom je hond dit gedrag vertoont. Hieronder lees je de belangrijkste oorzaken.

Dementie

Net als mensen, kunnen honden dement worden. Als een hond naar een muur of naar niks aan het staren is, dan kan dit een symptoom zijn van dementie, oftewel cognitieve dysfunctie. Bij dementie treedt er schade op aan de hersenen, en dit kan leiden tot een verandering van de persoonlijkheid van de hond.

Vanaf een leeftijd van 4,5 jaar kunnen er al verschijnselen van dementie optreden. In de meeste gevallen beginnen deze verschijnselen vanaf 7 jaar. Een hond die dement is, zal uiteindelijk komen te overlijden.

De symptomen van dementie bij een hond lijken vaak op de symptomen bij een mens die dement is. De symptomen bestaan uit:

  • Verwardheid
  • Naar de muur of naar ‘’niks’’ staren
  • Minder contact met de omgeving
  • Slecht dag- en nachtritme
  • Poepen of plassen in huis
  • Slechte eetlust

Het is belangrijk om een dierenarts te bezoeken bij een vermoeden van dementie. De dierenarts kan vervolgens een diagnose stellen en je helpen om de symptomen van je hond te verlichten. Dementie is helaas niet te genezen.

Om de symptomen van dementie te verlichten, kun je twee dingen doen: de voeding aanpassen en de omgang met het dier aanpassen. Hoe eerder je hiermee begint, hoe beter het resultaat. Het is dus van belang dat je er niet te lang mee wacht.

In sommige gevallen kunnen medicijnen helpen om de symptomen te verminderen. Dit werkt vooral bij honden die angstig gedrag vertonen.

Epileptische aanval

Als men aan een epileptische aanval denkt, dan wordt er vaak gedacht aan schuimbekken en stuiptrekkingen. Soms kan er een lichte aanval plaatsvinden bij een hond, waarbij hij alleen naar de muur aan het staren is.

Dit kan namelijk gebeuren bij een focale aanval. Bij een focale aanval is alleen een klein deel van de hersenen betrokken. Een hond met een dergelijke aanval zal zijn bewustzijn niet verliezen. Een hond kan bijvoorbeeld wel naar de muur staren, kwijlen of likken in de lucht.

Het is lastig om zo’n aanval te herkennen bij je hond. Als je hond regelmatig naar de muur staart, dan is het belangrijk om contact op te nemen met een dierenarts, zodat je hond onderzocht kan worden.

Er zit iets in de muur

Het kan ook zijn dat er iets in de muur zit wat je hond kan horen. Misschien hoort je hond de muizen die ergens in de muur zitten, en hierdoor zit hij de hele tijd naar de muur te staren.

Een ander voorbeeld is dat je buren aan het klussen zijn en hierbij veel geluid maken. Je hond denkt dat dit geluid uit de muur komt, en probeert te achterhalen wat er aan de hand is.

Als je hond dus bij de muur zit, probeer dan goed te luisteren. Als je een geluid hoort en je hond reageert hierop, dan is dit waarschijnlijk de reden waarom je hond naar de muur aan het staren is.

hond met depressie

Depressie of verveling

Niet alleen mensen kunnen weleens last hebben van depressie. Honden kunnen namelijk ook depressief worden. Als je hond de hele dag naar de muur loopt te staren, dan kan dit een teken zijn dat het niet gaat met de mentale gezondheid van je hond.

Andere symptomen van een depressie bij een hond kunnen bestaan uit een slecht eet- en slaapritme, nergens zin in hebben en inactief worden. De tekens van depressie bij een hond hebben veel overeenkomsten met de symptomen van depressie bij mensen.

Depressie bij een hond kan door verschillende dingen veroorzaakt worden. Een hond kan iemand dierbaars verloren zijn, een hond kan last hebben van een verhuizing. Ook een nieuwe hond of persoon in het huishouden kan dit veroorzaken.

Daarnaast kan verveling ook een rol spelen in dit gedrag. Een hond die niks te doen heeft en niet genoeg mentale stimulatie krijgt, kan weleens naar de muur gaan staren.

Mijn hond duwt zijn kop tegen de muur

Als je hond zijn kop tegen de muur duwt, dan kan er iets ernstigs aan de hand zijn. Vaak is het duwen van de kop tegen de muur een teken van een probleem met het zenuwstelsel.

Het kan namelijk een teken zijn van een ziekte die de zenuwen aantast, of een teken van een tumor in de hersenen. Het kan ook betekenen dat je hond vergiftigd is, of dat je hond trauma heeft opgelopen aan de kop. Naast deze ziekten en aandoeningen, zijn er nog vele redenen waarom je hond dit gedrag vertoont.

Omdat de oorzaken van dit probleem vrij ernstig kunnen zijn, is het belangrijk dat je zo snel mogelijk een dierenarts inschakelt. Hoe sneller je hond behandeld kan worden, hoe beter de kans op herstel.

Tot slot

Als je hond de hele dag naar de muur kijkt, dan kan er dus iets serieus aan de hand zijn. Probeer eerst te kijken of er iets in de muur zit of dat er geluid vandaan komt. Als dit niet het geval is, neem dan contact op met een dierenarts.

De oorzaken van het staren naar de muur kunnen namelijk best serieus zijn, en het is fijn als je hond snel geholpen kan worden met zijn probleem.

Als je hond zijn kop tegen de muur duwt, dan is het helemaal belangrijk om je trouwe viervoeter naar de dierenarts te brengen.