hond eet kauwgom

Heeft Je Hond Kauwgom Gegeten? Dit Zijn De Gevaren

Ondanks dat je goed op je hond let en hem altijd goed in de gaten houdt, kan het toch een keer gebeuren dat je hond iets eet wat hij niet mag eten. Kauwgom is een goed voorbeeld hiervan. Maar als je hond kauwgom heeft gegeten, is dit gevaarlijk en wat kun je het beste doen?

Als je hond kauwgom heeft gegeten, kijk dan snel naar de ingrediëntenlijst van de kauwgom. Is de kauwgom suikervrij en zit er xylitol in, bel dan de dierenarts en ga er gelijk heen. Xylitol is levensgevaarlijk voor honden en wanneer een hond dit binnenkrijgt, is snel handelen zeer belangrijk.

Hier lees je alles over de gevaren van kauwgom voor honden.

Is kauwgom gevaarlijk voor honden?

Kauwgom is zeker iets wat je hond niet moet eten. Hoe gevaarlijk de kauwgom is voor je hond, hangt af van de ingrediënten van de kauwgom. Heeft je hond bijvoorbeeld bubblegum gegeten waar suiker inzit, dan kan dit maag- of darmklachten veroorzaken, en in de ergste gevallen kan het een verstopping veroorzaken.

Het grootste gevaar van kauwgom is het stofje xylitol. Xylitol is een ingrediënt dat vaak gebruikt wordt als suikervervanger in suikervrije producten, en komt dus vaak voor in suikervrije kauwgom. Xylitol is giftig voor honden en kan met een kleine hoeveelheid al dodelijk zijn.

Als je er dus achter komt dat je hond kauwgom heeft gegeten, dan is het belangrijk om te kijken of er xylitol zit in de kauwgom. Zit er xylitol in, dan is het belangrijk om zo snel mogelijk een dierenarts te bezoeken en te bellen. Elke seconden kan hier tellen.

Waarom is xylitol giftig voor honden?

Je weet nu dat xylitol giftig is voor honden, maar je vraagt je vast af waarom dit stofje eigenlijk zo giftig is. Mensen kunnen het namelijk gewoon eten, dus waarom kan een hond dit niet?

Bij mensen en honden wordt het bloedsuikergehalte gecontroleerd door de alvleesklier. De alvleesklier is verantwoordelijk voor het afgeven van insuline.

Als een hond xylitol binnenkrijgt, dan wordt dit extreem snel opgenomen in het bloed. Dit zorgt ervoor dat de alvleesklier een extreme hoeveelheid insuline afgeeft. Hierdoor wordt het bloedsuikergehalte van de hond verlaagd en dit kan levensgevaarlijk zijn.

Een verlaagde bloedsuiker kan leiden tot leverfalen, en uiteindelijk kan een hond hieraan overlijden.

Als een mens xylitol in zijn lichaam heeft, dan stimuleert dit de alvleesklier niet om extra insuline af te geven. Dit is de reden waarom xylitol niet gevaarlijk is voor mensen.

Hoeveel xylitol is gevaarlijk voor een hond?

Vanaf 100 mg xylitol per kg lichaamsgewicht kan deze stof al problemen veroorzaken bij een hond. Hoe meer xylitol je hond binnenkrijgt, hoe gevaarlijker het wordt en hoe groter de kans is dat dit leverfalen veroorzaakt.

Dit betekent dat 1 a 2 kauwgompjes al levensbedreigend kunnen zijn voor een kleine tot middelgrote hond.

Een half uur na inname van deze stof kan het al problemen veroorzaken. In sommige gevallen kan dit een stuk langer duren. Sommige suikervrije producten bevatten namelijk andere stoffen, die de opname van xylitol vertragen.

Symptomen van een xylitolvergiftiging

Vanaf een half uur na de inname van xylitol kan je hond symptomen krijgen. Het xylitol is op dit moment opgenomen in het bloed en braken heeft dus weinig zin meer. Mogelijke symptomen zijn:

  • Braken
  • Zwakte of slapheid
  • Shock
  • Bleek tandvlees
  • Rillingen of samentrekkingen

Ook als je hond deze genoemde symptomen niet vertoont na het eten van suikervrije kauwgom, dan is het belangrijk om contact op te nemen met een dierenarts.

Behandeling van een xylitolvergiftiging

Als je hond xylitol heeft binnengekregen, dan is het dus belangrijk om contact op te nemen met een dierenarts. De dierenarts kan je adviseren om je hond zelf te laten braken. Vervolgens is het belangrijk dat je naar de dierenarts gaat.

Bij de dierenarts worden de bloedwaardes van je hond in de gaten gehouden. Met behulp van kleine maaltijden of een infuus, probeert de dierenarts de bloedglucosespiegel weer omhoog te krijgen. Bij eventuele schade als gevolg van de xylitolvergiftiging, kan de dierenarts een behandeling opstellen.

hond bij de dierenarts na het eten van kauwgom

Mijn hond heeft suikervrije kauwgom op zonder xylitol

Als je suikervrije kauwgom in huis hebt, dan betekent dit niet dat er altijd xylitol inzit. Er zijn namelijk genoeg andere zoetstoffen die er worden gebruikt. Denk maar aan aspartaam of sucralose.

Gelukkig hoef je je geen zorgen te maken als de kauwgom een andere zoetstof bevat dan xylitol. Deze zoetstoffen hebben namelijk geen negatieve effecten bij een hond.

Dit betekent niet dat deze zoetstoffen gezond zijn voor je hond. Het is nog steeds belangrijk dat je deze stoffen zo ver mogelijk bij je hond uit de buurt houdt.

Komt een xylitolvergiftiging vaak voor bij honden?

Hondeneigenaren zijn zich vaak niet bewust van de gevaren van xylitol voor honden. Xylitol komt niet alleen voor in kauwgom. Tegenwoordig zijn er talloze suikervrije producten op de markt die dit stofje bevatten, en het worden er steeds meer. Denk maar aan suikervrije drop, ontbijtkoek en frisdranken.

Dit betekent dus ook dat er elk jaar meer honden het slachtoffer zijn van deze suikervervanger. Het is als hondeneigenaar dus belangrijk om te weten in welke producten xylitol zit, zodat je ze zo ver mogelijk bij je hond vandaan kunt houden.

Tot slot

Heeft je hond kauwgom gegeten, kijk dan dus altijd naar de ingrediëntenlijst. Bevat de kauwgom xylitol, dan weet je nu wat je moet doen: zo snel mogelijk naar de dierenarts.

Als hondeneigenaar is het belangrijk dat je weet over de gevaren van xylitol voor honden. De volgende keer als je suikervrije producten in huis neemt, kijk dan dus naar de ingrediënten. Zit er xylitol in, wees dan extra voorzichtig. Houd ook je huisgenoten en visite op de hoogte van xylitol. Door goed op te letten, kun je een hoop ellende voorkomen voor jou en je hond.