een hond die gewassen wordt

Mijn Hond Heeft Jeuk Na Het Wassen

Eens in de zoveel tijd moet een hond gewassen worden. Dit is nodig na bijvoorbeeld een wandeling in het bos waarbij de hond erg vies is geworden.

Het kan gebeuren dat een hond ineens erg veel jeuk krijgt na een wasbeurt. Maar waarom gebeurt dit eigenlijk en wat kun je hieraan doen?

Een hond kan jeuk krijgen na het wassen wanneer de verkeerde shampoo wordt gebruikt. Verkeerde shampoo kan de vetlaag van hondenhuid aantasten en de huid kan hierdoor uit balans raken. Ook kan een verkeerde manier van wassen of het onvoldoende afdrogen van de hond leiden tot jeuk.

Wat veroorzaakt jeuk na het wassen bij een hond?

Er zijn een aantal dingen waar je op moet letten wanneer je een hond gaat wassen. Als je de hond op de verkeerde manier wast, dan is het mogelijk dat hij hier jeuk van gaat krijgen. Hieronder lees je waar je allemaal op moet letten tijdens het wassen van je hond.

Verkeerde shampoo

Het gebruiken van de verkeerde shampoo kan leiden tot jeuk bij een hond. Het gebruiken van verkeerde shampoo kan de vetlaag van de hondenhuid aantasten en kan de conditie van de huid uit balans brengen. Gebruik dus nooit mensenshampoo en koop dus een goede hondenshampoo.

Heeft je hond last van een gevoelige huid, dan kan een normale hondenshampoo ook leiden tot jeuk. Je moet hiervoor dus een speciale shampoo aanschaffen voor de gevoelige huid. Een goed voorbeeld van zo’n shampoo is Greenfields Hondenshampoo.

Heb je geen hondenshampoo in huis? Bekijk hier een aantal manieren om je hond te wassen zonder hondenshampoo.

Verkeerde manier van wassen

Gebruik nooit sponzen, borstels of ander soortgelijk gereedschap om een hond te wassen. De huid van een hond is namelijk erg dun, en het gebruik van deze middelen kan leiden tot een geïrriteerde huid. In de ergste gevallen kan het leiden tot wondjes en een infectie.

Als je een hond te warm wast, dan kan dit ook leiden tot een geïrriteerde huid. Was natuurlijk ook niet met koud water, dit is niet comfortabel voor de hond en kan hem zelfs onderkoelen. De beste temperatuur om een hond te wassen is rond de 25 graden.

De hond wordt niet afgedroogd

Als je de hond niet goed afdroogt na het wassen, dan zal hij langzaam gaan afdrogen door de lucht. Dit is misschien wel de makkelijkste manier, maar dit kan voor huidproblemen zorgen.

Het duurt namelijk een tijdje voordat een hond echt helemaal droog is. Dit betekent dat de hondenhuid voor een lange tijd vochtig is. Deze combinatie van vocht en lichaamswarmte kan een ongebalanceerde gistopbouw op de huid veroorzaken en dit kan dus leiden tot jeuk.

Bij honden met een gezonde huid gebeurt dit wellicht minder snel, maar een hond die al huidproblemen heeft, zal hier sneller last van krijgen. Bovendien zal een hond sneller gaan stinken wanneer je hem niet afdroogt. Je hebt vast weleens de geur van een natte hond geroken.

Hoe droog je een hond af na het wassen?

Als je een hond niet goed afdroogt na het wassen, kan het zijn dat hij hier erg veel jeuk van krijgt. Het is dus van belang dat je de hond goed afdroogt wanneer je hem een bad hebt gegeven. Er zijn een aantal goede manieren hoe je een hond kunt afdrogen.

Hondenhanddoek

Je kunt een hondenhanddoek gebruiken om je hond af te drogen. Het verschil tussen een normale handdoek en een hondenhanddoek, is dat een hondenhanddoek zeer absorberend is.

Je kunt je hond natuurlijk ook met een normale handdoek drogen. Dit kan alleen wat langer duren, en je hebt misschien wat meer nodig dan één handdoek.

Hondenföhn

Als je een hond zeer snel droog wilt hebben, dan is de hondenföhn een goede oplossing. Het kost misschien wel wat, maar het is een goede investering als je hond vaak nat is.

Je kunt ook een normale föhn gebruiken, dit zal alleen een stuk langer duren. Let er wel op dat je tijdens het föhnen de laagste stand gebruikt en dat je de föhn niet te dicht op de vacht zet. Blaas ook niet in het gezicht of in de oren van de hond.

hond die wordt afgedroogd met een handdoek

Andere oorzaken van jeuk bij honden

Als je aan alles hebt gedacht tijdens het wassen van je hond en hij heeft nog steeds erg veel jeuk, dan ligt de oorzaak waarschijnlijk niet bij het wassen en is er iets anders aan de hand, zoals een allergie of een vlooieninfectie.

Allergieën

Net als mensen kunnen honden last krijgen van een allergie. Een hond kan verschillende allergieën oplopen:

  • Omgevingsallergie (atopie)
  • Voedselallergie
  • Vlooienallergie
  • Contactallergie

Deze allergieën kunnen leiden tot veel jeuk bij een hond. Als je een hond dus op de goede manier hebt gewassen maar hij heeft nog steeds jeuk, dan kan een allergie dus de boosdoener zijn.

Het belangrijkste verschijnsel van een allergie is de jeuk. Dit kan overal op het lichaam ontstaan. Het krabben kan vervolgens huidontstekingen veroorzaken. Ook kunnen er kale plekken, verdikkingen van de huid en een sterkere geur ontstaan.

Het is dus van belang dat de oorzaak van deze allergie wordt achterhaald, zodat de klachten verdwijnen. Het is verstandig om hiervoor de hulp van een dierenarts in te schakelen.

Vlooien

Ook kunnen vlooien veel jeuk veroorzaken bij honden. Een vlooieninfectie gaat gepaard met veel jeuk en je kunt het ook zien aan de vacht. Als je de vacht goed inspecteert, zul je kleine, zwarte vlekjes tegenkomen. Dit zijn de uitwerpselen van de vlooien.

Het is dus van belang dat je deze vlooien bij je hond bestrijdt. Dit kan bijvoorbeeld met een vlooien- en tekenband of met een vlooienpipet.

De jeuk verlichten bij honden

Het kan dus gebeuren dat je je hond op de verkeerde manier hebt gewassen. Als je hond hier erg veel jeuk van krijgt, dan kun je een aantal dingen doen om deze jeuk een beetje te verlichten.

Er zijn natuurlijke remedies die je kunt gebruiken wanneer een hond jeuk heeft. Je kunt bijvoorbeeld kamille- of kruidenthee gebruiken. Deze thee stop je in een plantenspuit en spray dit over de plekken waar de hond jeuk heeft.

Er zijn ook bepaalde medicijnen op de markt om jeuk te verminderen bij een hond. Gebruik deze middelen wel in overleg met een dierenarts!

Tot slot

Als je hond dus jeuk heeft na het wassen, dan komt dit waarschijnlijk omdat je je hond op de verkeerde manier wast. Gelukkig weet je nu wel hoe je een hond het beste kunt wassen, dus je kunt dit probleem de volgende keer voorkomen.

Heeft je hond last van jeuk na het wassen, terwijl je hem op een goede manier wast, dan kan de jeuk een andere oorzaak hebben. Het is dus van belang dat je deze oorzaak achterhaald om het probleem op te lossen. Je kunt eventueel een dierenarts inschakelen wanneer dit nodig is.