mensenhand samen met een jeukende poot van een hond

Heeft Je Hond Jeuk Aan Zijn Poten? Dit Kan Het Betekenen

Honden gebruiken hun tong en bek om hunzelf schoon te houden. Als een hond constant aan het likken en bijten is, bijvoorbeeld bij zijn poten, dan kan dit betekenen dat er iets aan de hand is met de hond. Een hond heeft dan waarschijnlijk jeuk aan zijn poten, en dit kan een aantal oorzaken hebben.

Als een hond jeuk heeft aan zijn poten, dan kan dit een aantal dingen betekenen. In veel gevallen betekent het dat je hond last heeft van een allergie. Andere oorzaken kunnen bestaan uit stress, verveling, pijn of een vlooienbesmetting.

4 Mogelijke redenen waarom de poten van je hond jeuken

Als een hond constant aan zijn poten likt of bijt door jeuk, dan kan dit meerdere oorzaken hebben. Hieronder lees je de meest voorkomende oorzaken van jeukende poten bij honden.

Allergieën

Als een hond jeuk heeft aan zijn poten, dan wordt dit vaak veroorzaakt door een allergie. Bij een allergie kunnen er op verschillende plekken van het lichaam jeuk ontstaan. Dit kan dus de reden zijn waarom de poten van een hond jeuken/ Er zijn verschillende soorten allergieën. De allergieën die voorkomen bij honden zijn:

  1. Atopie (omgevingsallergie) – Bij een atopie is een hond allergisch voor stoffen in de buitenlucht. Voorbeelden hiervan zijn pollen, grassen en mijten.
  2. Voedselallergie – Bij een voedselallergie is een hond allergisch voor een bepaald bestandsdeel in het hondenvoer. Dit kan bijvoorbeeld tarwe of rundvlees zijn die in het voer zit.
  3. Vlooienallergie – Een vlooienallergie komt het vaakst voor bij honden. Een beet van een vlooi kan een allergische reactie bij een hond opwekken, wat leidt tot ernstige jeuk.
  4. Contactallergie – Een allergie die ontstaan na het in aanraking komen van een bepaalde stof, zoals een schoonmaakmiddel. Deze allergie komt het minst vaak voor bij honden.

Stress of verveling

Jeuk aan de poten kan ook verward worden met stress en/of verveling. Een hond die stress heeft of zich verveelt, hebben vaak de neiging om hunzelf te likken of te bijten. Een verveelde hond of een hond met stress kan ook in andere voorwerpen gaan bijten, zoals speeltjes of schoenen.

Stress bij een hond kan verschillende oorzaken hebben. Het kan bijvoorbeeld komen door verlatingsangst, angst voor andere honden of door een verhuizing. De symptomen van stress kunnen dus bestaan uit het likken en bijten aan het eigen lichaam, zoals de poten.

Als een hond zich verveelt, dan krijgt hij niet genoeg fysieke- en mentale stimulatie. De hond wordt bijvoorbeeld niet genoeg uitgelaten, zit de hele dag thuis en krijgt geen aandacht van zijn baasje. Het gevolg hiervan is dat de hond zich gaat vervelen en door de likken en bijten aan de poten, kan hij deze negatieve energie kwijt.

hond met jeukende poot

Voetkussentjes

De voetkussentjes van een hond kunnen in sommige gevallen uitdrogen, waardoor er kleine barstjes kunnen ontstaan. Een hond waarvan de voetkussens zijn uitgedroogd, kan last hebben van jeuk aan zijn poten. Dit kan dus een reden zijn wanneer een hond last heeft van jeukende poten.

De droge voetkussens kunnen bijvoorbeeld ontstaan door het lopen of strooizout, het lopen door chemische middelen, zoals schoonmaakmiddelen, of als gevolg van een allergie.

Pijn

De jeuk aan de poten van een hond kan verward worden met pijn. Een hond die pijn heeft aan zijn poten, kan namelijk ook vaak gaan likken of bijten aan zijn pootjes. De pijn kan bijvoorbeeld ontstaan door een gescheurde nagel of een wondje op de poot.

Vlooien

Vlooien zijn kleine parasieten die in de vacht gaat zitten van een hond. Vlooien voeden zich met bloed van de hond, en hierbij kan er jeuk ontstaan op allerlei plekken op het lichaam. Dit kan dus de reden zijn waarom een hond jeuk aan zijn poten kan hebben.

Je kunt vlooien bij je hond ontdekken door de vacht van je hond te onderzoeken. Een hond met vlooien heeft namelijk allerlei kleine zwarte vlekjes in zijn vacht zitten. Dit zijn de uitwerpselen van de vlooien.

De poten van mijn hond jeuken na het wandelen

Als de poten van je hond jeuken na het maken van een wandeling, dan heeft je hond waarschijnlijk last van een atopie, oftewel een omgevingsallergie. Je kunt dit herkennen wanneer je hond constant aan zijn poten likt of bijt na een wandeling.

Als je hond aan zijn poten likt na een wandeling, dan hoeft dit niet meteen een teken te zijn van een omgevingsallergie. Je hond kan zichzelf namelijk ook aan het schoonmaken zijn. Als je hond echter constant aan het likken en bijten is aan zijn poten, dan kan dit op een atopie wijzen.

Zoals al eerder vermeld is in dit artikel, betekent atopie dat een hond allergisch is voor bepaalde stoffen uit de omgeving, zoals grassen, pollen en de huisstofmijt. Atopie bij honden komt het vaakst in de lente en in de zomer voor. Tijdens deze seizoenen zijn er namelijk meer grassen, pollen en andere stoffen die een allergische reactie kunnen opwekken aanwezig.

Tijdens het wandelen komt een hond in aanraking met allerlei stoffen uit de omgeving. Als de hond dus voor één of meerdere stoffen allergisch is, dan zal er dus een allergische reactie ontstaan, met als gevolg jeukende poten.

Om de jeuk na het wandelen te voorkomen, is het belangrijk om de poten van je hond weer schoon te maken. Dit verlaagd de kans op een allergische reactie. Als je hond last heeft van atopie, dan is het ook verstandig om een dierenarts in te schakelen, zodat hij je hond verder kan helpen met dit probleem.

Jeukende poten bij een hond behandelen

Als een hond jeukende poten heeft, dan zijn er meerdere oorzaken mogelijk, met elk een verschillende behandeling. Hieronder lees je wat je het beste kunt doen bij elke situatie.

In het geval van een allergie is het belangrijk om eerst de bron van de allergie op te sporen. Heeft je hond bijvoorbeeld een voedselallergie, dan is het belangrijk om voedsel te kopen waar je hond geen allergische reactie van krijgt. Heeft je hond een vlooienallergie, dan is het belangrijk om de vlooien te bestrijden bij je hond. Natuurlijk kun je altijd het beste de dierenarts raadplegen over wat je het beste kunt doen.

Als je hond droge voetkussentjes heeft, dan is het van belang om de voetkussentjes te verzorgen. Dit kan bijvoorbeeld met een verzorgende balsem. Als de droogheid ontstaat door een allergie, dan moet eerst de allergie aangepakt worden. Ook is het slim om de poten van je hond schoon te maken na het lopen door strooizout.

Als je hond stress heeft of zich verveelt en hierdoor in zijn poten bijt en likt, dan moet je ervoor zorgen dat je hond hier geen last meer van heeft. In het geval van stress kun je bijvoorbeeld kalmerings- of antistressmiddelen aanschaffen.

Als je hond zich verveelt, dan moet je ervoor zorgen dat je hond voldoende beweging krijgt, maar ook mentale stimulatie krijgt. Om je hond mentaal te stimuleren, kun je bijvoorbeeld puzzelspelletjes voor je hond aanschaffen die verveling tegen gaan.  

In het geval van pijn moet je kijken waar je hond last van heeft, en als het nodig is een dierenarts bezoeken.

Als je hond vlooien heeft en hierdoor jeuk heeft, dan moet je dus de vlooien bestrijden. Dit kun je gemakkelijk doen door middel van een vlooienbestrijdingsmiddel.

Tot slot

Jeukende poten bij een hond kan dus veel verschillende oorzaken hebben. Ik hoop nu dat je na het lezen van dit artikel kunt zien wat de oorzaak is van de jeukende poten bij je hond.

En onthoudt: bij twijfel is het altijd verstandig om een dierenarts te bezoeken!