rode ogen hond

Mijn hond heeft rode ogen: Moet ik me zorgen maken?

Bij de ogen van de hond kunnen net als bij mensen verschillende problemen voorkomen. Het oog kan bijvoorbeeld gaan irriteren of er ontstaat een oogziekte. Als je hond rode of opgezette ogen heeft dan is er een mogelijkheid dat het iets erger is dan alleen oogirritatie.
Lees verder als je wilt weten wat de oorzaken zijn en wat je moet doen als je hond rode ogen heeft.

Oorzaken van rode ogen bij honden

Als je hond rode ogen heeft, kan dit meerdere oorzaken hebben. Sommige zijn minder erg dan de anderen.

Beschadiging aan het oog

De ogen van honden zijn net als bij mensen erg gevoelig. Het kan zijn dat je hond tijdens het spelen bijvoorbeeld een tak in zijn oog heeft gekregen of dat hij iets anders in zijn oog heeft gehad. Door deze beschadiging aan het oog kan je hond rode ogen krijgen.

Honden Ogen

Keratoconjunctivitis sicca (droge ogen)

Keratoconjunctivitis sicca is een van de meest voorkomende oogproblemen bij honden en wordt veroorzaakt door te weinig traanproductie. Het gevolg hiervan is dat er een ontsteking ontstaat in het hoornvlies en de bindvliezen. De aandoening kan erfelijk zijn, maar meestal krijgen honden deze aandoening op latere leeftijd. Droge ogen is een pijnlijke aandoening, die zelfs tot blindheid kan leiden als het niet op de juiste manier wordt behandeld. Neem dus altijd contact op met een dierenarts als je vermoed dat je hond droge ogen heeft.
Symptomen van droge ogen zijn:

 • Rode, geirriteerde ogen
 • Slijmerige of pus-achtige afscheiding bij de ogen
 • Pijnlijke ogen
 • Zwelling

Conjunctivitis (oogontsteking)

Bij een conjunctivitis is het bindvlies van het oog ontstoken. Er kan bijvoorbeeld een vuiltje in het oog gekomen zijn, waardoor het is gaan ontsteken. Symptomen van een oogontsteking zijn:

 • Roodheid of zwelling van het oog
 • Pus of vuil in de ooghoek
 • Veel tranen in het oog
 • Vaak knipperen met het oog

Glaucoom (verhoogde oogboldruk)

Bij glaucoom raakt het oog beschadigd door een te hoge druk in het oog. Deze druk ontstaat, omdat het kamerwatervocht niet meer uit het oog kan worden afgevoerd. Als deze druk in het oog te lang aan blijft houden, dan kan dit blindheid veroorzaken. Glaucoom kan erfelijk zijn of ontstaan door een oogafwijking.
Symptomen van glaucoom zijn:

 • Pijnlijk oog
 • Blauwe/witachtige hoornvlies
 • Grote pupillen met weinig reactie op licht
 • Vergroot en uitpuilend oog

Omdat glaucoom blindheid kan veroorzaken, is het belangrijk om snel te handelen als je vermoed dat je hond glaucoom heeft.

Overige oorzaken

Naast de genoemde oorzaken kunnen rode ogen ook symptomen zijn van diabetes, hyperthyreoïdie of sommige vormen van kanker. Als de ogen van je hond er vreemd uitzien, blijf dan rustig en bel altijd even de dierenarts.

Uveïtis

Uveïtis is een ontsteking van het vaatvlies in het oog. Het is een gecompliceerde aandoening met verschillende vormen. Uveïtis kan ontstaan door een stomp of trauma tegen de oogbol, bijvoorbeeld door een auto ongeluk. Uveïtis kan beginnen met een pijnlijk rood oog. De iris kan opzwellen en de pupil kan vervormen. Ook kunnen honden met deze aandoening vaak slecht tegen fel licht.

Mijn hond heeft rode ogen, wat moet ik doen?

Rode ogen bij honden zijn vaak geen spoedgeval, maar hebben wel aandacht nodig. Als je hond rode ogen heeft, probeer dan zo snel mogelijk een afspraak te maken met de dierenarts. Rode ogen zijn namelijk vaak pijnlijk en oncomfortabel, dus het is fijn voor je hond als je snel handelt.
Probeer niet zelf de rode ogen bij je hond te behandelen. De dierenarts heeft namelijk veel kennis en de materialen om je hond zo goed mogelijk te helpen.

hond bij dierenarts

Hoe houd ik de ogen van mijn hond gezond?

Natuurlijk kun je niet alle oogirritaties of ziektes bij je hond voorkomen, maar je kunt wel een aantal dingen doen om de kans op oogproblemen bij je hond te beperken:

 • Bij langharige honden, zorg ervoor dat de haren rond de ogen schoon en getrimd zijn.
 • Maak viezigheid bij de oog van je hond schoon. Dit kun je doen met een nat doekje, maar zorg ervoor dat je het oog niet aanraakt.
 • Let goed op je hond als hij krabt aan zijn ogen, dit kan een teken zijn dat er iets aan de hand is.
 • Laat je hond zijn kop niet uit het raam steken tijdens een autorit. Dit kan misschien leuk zijn voor de hond, maar dit is een grote veroorzaker van oogontstekingen bij honden.
 • Ga regelmatig naar de dierenarts voor een controle (rond de twee keer per jaar)

Dit waren de verschillende oorzaken van rode ogen bij honden. Vaak is het niet heel ernstig, maar het is altijd wel even verstandig om contact op te nemen met de dierenarts. Je wilt je hond natuurlijk niet onnodig pijn laten lijden.