hond eet plastic

Mijn Hond Heeft Plastic Gegeten, Wat Nu?

Honden zijn nieuwsgierige wezens. Het kan weleens gebeuren dat je hond op een stuk plastic kauwt en het daarna opeet. Dit kan bijvoorbeeld komen na het kapot bijten van een hondenspeeltje of omdat je hond een interessant object heeft gevonden.

Kleine stukjes plastic zorgen vaak voor geen problemen en komen er in zijn geheel weer uit tijdens het ontlasten. Bij grote stukken plastic kan het gevaarlijk zijn voor een hond. Het plastic kan namelijk de darmen blokkeren of scherpe stukken plastic kunnen de organen doorboren.

Om te voorkomen dat je hond de volgende keer weer plastic eet, is het verstandig om genoeg kauwspeeltjes in huis te hebben om aan de kauwdrift van je hond te voldoen.

Heeft je hond plastic gegeten en je wilt weten wat de gevaren zijn of wil je weten wat je precies moet doen, lees dan gerust even verder.

Mijn hond heeft plastic gegeten, wat moet ik doen?

Grote stukken plastic kunnen gevaarlijk zijn voor je hond. Het is belangrijk om snel te handelen als je hond plastic heeft gegeten. Als je hond plastic heeft gegeten, bekijk dan de onderstaande tips om te kijken wat je moet doen.

1. Bekijk hoe het met je hond gaat

Kijk eerst even hoe je hond eraan toe is. Het grootste gevaar van plastic eten bij honden is stikgevaar. Als je hond moeite heeft met ademen of kokhalst, dan zit er waarschijnlijk een stuk plastic vast in de keel. Probeer eerst het stuk zelf eruit te halen met je vingers, als dit niet lukt, ga dan zo snel mogelijk naar de dierenarts. Elke seconde telt!

Als er geen plastic vastzit in de keel, kijk dan naar het gedrag van je hond. Als je hond raar gedrag vertoont, buikpijn heeft of een dikke buik heeft, dan kan het zijn dat er een stuk plastic vastzit in het verteringsstelsel van de hond. Als je dit vermoedt, neem dan contact op met de dierenarts.


2. Haal de overig stukjes plastic uit de bek

Je wilt natuurlijk niet dat je hond nog meer plastic binnenkrijgt. Haal met je handen de overige stukken plastic tussen de tanden en het gehemelte van je hond vandaan. Als je dit niet zelf kan, ga dan even naar de dierenarts.


3. Bekijk wat en hoeveel je hond heeft gegeten

Als je zeker weet dat je hond veilig is en er geen spoedgeval is, bekijk dan wat voor plastic je hond heeft gegeten en hoeveel. Het is namelijk een verschil als je hond een hele afstandsbediening heeft opgegeten of dat je hond een klein broodzakje naar binnen heeft gewerkt.

Daarnaast is het belangrijk om te weten of er geen giftige stoffen in het opgegeten plastic zit. Misschien heeft je hond wel een flesje met chemicaliën opgegeten. In dit geval dien je spoedig naar de dierenarts te gaan.


4. Bel de dierenarts

Zodra je weet welk plastic en hoeveel je hond ervan heeft opgegeten, bel dan even de dierenarts. Dit kan namelijk nooit kwaad.

Vertel de dierenarts wat er is gebeurt en hoeveel plastic je hond heeft gegeten. De dierenarts kan je dan een bepaald advies geven. De dierenarts heeft namelijk genoeg kennis om jou te helpen. Zo weet je zeker dat je hondje geen gevaar loopt!


Gevaren van plastic eten voor de hond

Het eten van plastic kan onschuldig zijn, maar bij grote hoeveelheden plastic kunnen honden wel degelijk gevaar lopen.

  • Plastic kan je hond stikken las het vast komt te zitten in zijn keel of bek.
  • Stukken plastic kunnen zorgen voor ophoping in de darmen of maag, waardoor eten en drinken er niet langs kan.
  • Scherpe stukken plastic kunnen schadelijk zijn voor de bek, keel, maag en andere organen.
  • Sommige plastic kan giftige stoffen bevatten voor je hond.


Mogelijke symptomen bij het eten van plastic

Wat je moet doen als je hond plastic heeft gegeten, staat hierboven al beschreven. Als je één van deze symptomen ziet na het eten van plastic, ga dan gelijk naar de dierenarts:

  • Braken
  • Opgezette buik
  • Lusteloosheid
  • Vreemd gedrag
  • Piepen of janken
  • Diarree of bloed bij de ontlasting
  • Ontlasten lukt niet


Moet ik mijn hond laten overgeven?

Veel hondeneigenaren vragen zich af of ze hun hond moeten laten overgeven na het eten van plastic. Vaak is dit geen goed idee. Het plastic kan in sommige gevallen namelijk niet goed door de slokdarm heen. Door de sterke spiersamentrekkingen van het overgeven kan het plastic je hond van binnen beschadigen.

In veel gevallen is het laten overgeven van je hond geen goed idee. Vraag altijd om advies bij de dierenarts voordat je dit van plan bent.


Waarom eet mijn hond plastic?

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom je hond plastic eet. Door deze redenen te herkennen, kun je het plastic eten bij je hond de volgende keer voorkomen:

Verveling

Honden kunnen vaak op dingen gaan kauwen als ze zich vervelen. Dit kan komen omdat ze weinig aandacht krijgen of de hele dag binnen zitten. Zorg er dus voor dat je hond zich niet gaat vervelen.

Daarnaast is het verstandig om een hondenbot aan te schaffen. Dit zorgt er niet alleen voor dat je hond zich minder gaat vervelen, maar is ook nog eens goed voor zijn gebit!


Tanden wisselen

Op een leeftijd van drie maanden gaat je pup tanden wisselen en komen er nieuwe tanden door. Tijdens dit proces kan je pup een stuk meer gaan kauwen dan normaal. Dit kan dus ook een reden zijn dat je pup op plastic gaat kauwen. Als de tanden van je pup doorkomen, hou hem dan goed in de gaten!


Honger

Een andere reden van het eten van plastic bij honden kan simpelweg zijn dat je honger gewoon honger heeft. Misschien heb je een plastic bak waar je voedsel in bewaart hebt, op het aanrecht laten staan. Je hond ruikt het voedsel in de bak en denkt dat het eetbaar is.

Voorkomen van plastic eten bij honden

Gelukkig zijn er een aantal manieren om te voorkomen dat je hondje een stuk plastic naar binnen krijgt. Hier volgen een aantal tips:

Hondenspeeltjes

Honden kunnen vaak plastic binnenkrijgen door te kauwen op lage kwaliteit hondenspeeltjes. Deze speeltjes gaan makkelijk kapot en het gevolg is dat je hond plastic binnenkrijgt.Het is dus belangrijk dat je investeert in een goed en veilig hondenspeeltje. Het kan lastig zijn om een speeltje te vinden die onverwoestbaar is. Om deze reden hebben wij een lijst gemaakt met de beste onverwoestbare hondenspeeltjes.


Zorg dat je hond er niet bij kan

Zorg ervoor dat je plastic voedselresten uit de buurt houdt van je hond. Houd bijvoorbeeld de prullenbak dicht en laat geen plastic achter op tafel. Als je hond er niet bij kan, kan hij ook nergens op kauwen!


Conclusie

Als je hond plastic heeft gegeten, dan kan dit gevaarlijk zijn, vooral bij een grote hoeveelheid. Het plastic kan vast komen te zitten in de keel van je hond, of er kan een blokkade ontstaan in het verteringsstelsel.

Het is altijd even handig om contact op te nemen met de dierenarts nadat je hond plastic heeft gegeten. Om het de volgende keer te voorkomen is het belangrijk om kauwspeeltjes aan te schaffen en om je hond goed in de gaten te houden. Honden zijn en blijven immers nieuwsgierige wezens!