hond heeft koude oren

Heeft Je Hond Koude Oren? Dit Zijn De Oorzaken

Aan de oren van een hond kun je vaak zien hoe het met het dier gaat. Staan de oren omlaag, dan is je hond misschien bang of dan heeft hij pijn. Ook kan je hond koude of warme oren hebben. Koude oren bij honden komen regelmatig voor en veel hondeneigenaren vragen zich wel eens af wat de oorzaak kan zijn van koude oren bij een hond.

Als een hond koude oren heeft, dan kan dit meerdere betekenissen hebben. Dit zijn de meest voorkomende oorzaken:

  • Je hond heeft het koud
  • Je hond heeft griep
  • Je hond heeft een slechte bloedsomloop
  • Je hond is onderkoeld

Waarom heeft mijn hond koude oren?

Koude oren kunnen dus verschillende oorzaken hebben. Hieronder lees je de meest voorkomende oorzaken van koude oren bij honden.

1. Het is koud buiten

Soms kan de reden heel simpel zijn. Als je hond koude oren heeft, kan dit gewoon komen door koud weer. Hondenoren lijken namelijk een beetje op die van mensen. Als je midden in de winter zonder oor bedekking naar buiten gaat, dan worden jouw oren ook gewoon koud. Dat is hetzelfde als bij honden. De oren zijn namelijk gemaakt van kraakbeen en hier lopen weinig bloedvaten doorheen. Daarnaast houdt het lichaam van een hond eerst de belangrijke plekken van het lichaam warm, zoals belangrijke organen.

Dus, als je hond koude oren heeft en dit komt door het koude weer, pak hem dan in met een lekker dekentje of geef hem een warme knuffel.

2. Je hond heeft griep

Honden kunnen ook wel eens griep hebben. Dat kan de koude oren bij je hond verklaren. Je hond kan daarbij gaan niezen, kokhalzen of krijgt een loopneus. Als je hond koude oren heeft samen met deze genoemde symptomen, dan kan het zijn dat je hondje gewoon ziekjes is.

Het goede nieuws is dat een griep na een aantal dagen gewoon weer verdwijnt. Het beste wat je kan doen als baasje is je hond een hoop liefde en knuffels geven. Daarnaast is het verstandig om ervoor te zorgen dat er genoeg drinkwater aanwezig is. Honden kunnen namelijk makkelijk uitdrogen wanneer ze ziek zijn.

Als je meerdere honden in het huis hebt, dan kun je ze het beste uit elkaar houden. Ze kunnen elkaar namelijk aansteken. Als de situatie van je hond verergert en symptomen krijgt zoals koorts, overgeven en sufheid, neem dan altijd zo snel mogelijk contact met de dierenarts op.

3. Slechte bloedsomloop

Een andere oorzaak van koude oren bij je hond zou een slechte bloedsomloop kunnen zijn. Dit gebeurt vaker bij wat oudere honden, maar kan eigenlijk bij elke hond gebeuren. Problemen bij de bloedsomloop kunnen ontstaan door bloedarmoede, hartproblemen of zelfs een tumor.

Symptomen van een slechte bloedsomloop bij honden zijn naast koude oren ook nog koude poten, rode plekken tussen de tenen, lusteloosheid en trillen. Als je vermoedt dat je hond een slechte bloedsomloop heeft, neem dan zo snel mogelijk contact op met de dierenarts.

4. Onderkoeling

Onderkoeling kan een oorzaak zijn van koude oren bij een hond. We spreken van onderkoeling wanneer de lichaamstemperatuur van een hond 37,5 °C of lager is. Een gezonde hond heeft een temperatuur tussen de 38 en 39 °C. Onderkoeling moet snel behandeld worden, anders kan de hond blijvende schade oplopen en je hond kan er zelfs aan doodgaan.

Onderkoeling kan door veel dingen veroorzaakt worden. Het kan zijn dat je hond te lang buiten in de sneeuw heeft gestaan of in ijswater is gevallen. Het kan ook komen doordat je hond ziek is, en hierdoor kan het lichaam zichzelf minder goed opwarmen.

De oren en poten van een hond worden als eerst koud, omdat het lichaam de belangrijke organen prioriteit geeft. Andere symptomen van een onderkoeling zijn rillen, desoriëntatie, lethargie, sloomheid en een dikke, rode of bleke huid. Warm je hond zo snel mogelijk op als je vermoedt dat je hond onderkoeld is. Het is ook verstandig om een dierenarts te bellen om te vragen om advies.

Wanneer naar de dierenarts?

Als de oren van je hond koud zijn en het dier heeft daarnaast geen andere genoemde symptomen, dan is het in veel gevallen onschuldig en hoef je niet naar de dierenarts te gaan. Geef in dit geval je hond een warm dekentje en wat knuffels.

Houden de koude oren langer aan, of heeft je hond koude oren op een hele warme dag, dan kan het verstandig zijn om de dierenarts te bezoeken. Ook als je hond nog andere symptomen heeft, neem je hond dan altijd naar de dierenarts, of bel de dierenarts voor advies. In het geval van een onderkoeling is het belangrijk om je hond eerst op te warmen voordat je een dierenarts bezoekt.

hond heeft het koud

Je hond warm houden

Heeft je hond het vaak koud? Sommige hondenrassen krijgen het sneller koud dan andere rassen. Een Chihuahua zal het bijvoorbeeld eerder koud krijgen dan een Duitse Herder. Ook pups kunnen moeite hebben om hun lichaam op temperatuur te houden tijdens koude dagen.

Als je hond het vaak koud heeft, dan kan je ervoor kiezen om een warme hondenjas aan te schaffen. Zo kan je hond goed op temperatuur blijven tijdens koude winterdagen.

Conclusie

Als je hond koude oren heeft, hoef je je over het algemeen geen druk te maken. Vaak komt het doordat je hond het gewoon een beetje koud heeft of je hond heeft een griep. In dit geval kun je de hond even goed verwennen zodat de oren weer snel opwarmen. In meer serieuze gevallen kan het aan slechte bloedsomloop of onderkoeling liggen. In dat geval moet je snel contact opnemen met de dierenarts.