Als hondeneigenaren proberen we onze hond altijd goed in de gaten te houden. Helaas gaat het soms toch wel eens mis en kan je hond een kippenbot van het aanrecht pakken en opeten.
Veel mensenvoedsel is slecht voor een hond en kippenbot behoort tot die groep. Als je hond kippenbot heeft gegeten, kunnen er botsplinters in de keel en de maag van je hond terechtkomen. Dit kan dus gevaarlijk zijn. Maar als je hond kippenbot gegeten heeft, wat moet je dan doen en wanneer moet je naar de dierenarts?
Is kippenbot gevaarlijk voor honden?
In sommige gevallen kan het eten van kippenbot gevaarlijk zijn voor honden. Ze kunnen zich er bijvoorbeeld in verslikken of er kunnen botsplinters ontstaan in het verteringssysteem. Dit hoeft echter niet altijd te gebeuren. In veel gevallen kan de hond het kippenbot gewoon verteren.
Verstikking
Het is mogelijk dat het kippenbot vast komt te zitten in de keel van je hond. In dit geval kan je hond gaan kokhalzen, kwijlen, stressen en moeite krijgen met ademen. In deze situatie telt elke seconde en is het belangrijk om snel hulp te zoeken bij de dierenarts.
Je kunt ook zelf het bot uit de keel van je hond te halen in drie stappen:
- Bekijk eerst de luchtwegen van je hond. Open de bek van je hond en voel met je wijsvinger (pink voor kleinere honden) in de achterkant van de keel om te voelen of er iets vastzit in de keel van je hond. Probeer het eruit te halen met je vinger
- Als dit niet lukt en je hond heeft nog steeds moeite met ademhalen, dan moet je de Heimlich greep uitvoeren. Dit werkt een beetje hetzelfde als bij een mens. Ga achter je hond zitten en sla je handen om hem heen en leg je handen net onder het borstbeen. Geef hierna een stevige trek aan je hond.
- Terwijl je de Heimlich greep uitvoert, kijk dan tussendoor of je wat kan zien in de keel van je hond. Het kan zijn dat er al een stuk uitgekomen is. In dit geval moet je het met je vinger eruit halen.
Botsplinters
Een ander gevaar met het eten van kippenbot is dat het bot kan afbreken. Hierdoor kunnen er botsplinters in de organen van de hond terechtkomen en dit kan interne bloedingen veroorzaken. In vele gevallen gebeurt dit niet, maar houd je hond toch even in de gaten als het kippenbot gegeten heeft.
Als je hond één of meerdere van de volgende symptomen heeft, dan is het belangrijk om spoedig contact op te nemen met een dierenarts:
- Lusteloosheid,
- Moeite met ontlasten
- Bloederige ontlasting
- Braken
- Opgeblazen buik
Als je vermoedt dat je hond kippenbot gegeten heeft, dan kan het verstandig zijn om hem een stuk brood te geven. Het stuk brood kan namelijk in de maag om het bot heen gaan zitten, waardoor de scherpe randen van het bot bedekt worden.
Darmobstructie
Als je hond een groot stuk kippenbot heeft doorgeslikt, dan is het mogelijk dat er een darmobstructie bij je hond ontstaat. Bij een darmobstructie wordt de werking van de darm verstoord en wordt de ingang van de darm geheel of gedeeltelijk geblokkeerd. Hierdoor kan een hond geen voedingsstoffen opnemen. Ook gaat de darminhoud zich ophopen en dit gaat vergisten en schimmelen.
Bij een darmobstructie is het noodzakelijk om een dierenarts te bezoeken. Als dit onbehandeld blijft, dan zal de hond in de meeste gevallen te komen overlijden. Een hond kan de volgende symptomen hebben bij een darmobstructie:
- Braken
- Zwak en sloom
- Opgeblazen, gevoelige buik
- Met een bolle rug lopen
- Koorts of lage temperatuur
- Ademhalingsproblemen
- Geen eetlust
- Afwezigheid van ontlasting
Natuurlijk is de kans op een darmobstructie groter wanneer een kleine hond een kippenbot heeft doorgeslikt. Bij een hond is namelijk alles kleiner, dus de darmopening ook en dit kan makkelijker blokkeren. Als je een grote hond hebt, dan betekent dit niet dat je hond geen darmobstructie kan krijgen. Het kan gebeuren, maar de kans is wel kleiner.
Let er dus op en houd je hond goed in de gaten wanneer je hond een kippenpoot heeft gegeten.
Voorkomen dat je hond kippenbot eet
Voorkomen is natuurlijk altijd beter dan genezen. De volgende keer als je kippenpoten eet, probeer er dan voor te zorgen dat je hond er niet bij kan. Ruim alles op van de tafel, houd de prullenbak dicht en train je hond zodat hij geen eten steelt. Zo voorkom je dat je hond gevaar loopt door kippenbot. Dit is natuurlijk wel makkelijker gezegd dan gedaan.
Mijn hond heeft kippenbot gegeten, wanneer naar de dierenarts?
Als je hond één van de genoemde symptomen van verstikking, botsplinters of een darmobstructie heeft, aarzel dan niet en ga dan zo snel mogelijk naar de dierenarts. Dit is een situatie waarin elke seconde telt, dus handel zo snel mogelijk. De dierenarts kan je dan voorzien van goede hulp.
Ook als je hond geen symptomen heeft maar je vertrouwt de situatie niet, ga dan even langs bij de dierenarts. Dit kan natuurlijk nooit kwaad.
Behandel je hond nooit zelf. Sommige mensen denken dat het slim is om hun hond te laten braken na het eten van een kippenpoot. Doe dit nooit! Een scherp stuk kippenbot kan schade aanrichten wanneer het weer terug de slokdarm uit gaat. Bovendien laten veel hondeneigenaren hun hond braken met zout. Teveel zout bij een hond kan leiden tot een zoutvergiftiging.
Ga dus altijd naar de dierenarts wanneer je hond zich niet goed voelt na het eten van kippenbot.
Welke botten mag mijn hond wel eten?
Natuurlijke botten kunnen gevaarlijk zijn voor honden. Daarom kun je het beste voor een goede honden kauwbot kiezen. Hondenbotten zijn een stuk veiliger dan bijvoorbeeld kippenbotten. Met een hondenbot kun je honden echt verwennen en daarnaast is het kauwen op een hondenbot goed voor het gebit.

Conclusie
Kippenbotten kunnen gevaar opleveren voor je hond. Je hond kan zich erin verslikken of er kunnen botsplinters in de organen van je hond terechtkomen. Ook kan er een darmobstructie ontstaan. Het is dus verstandig om je hond geen natuurlijke botten te voeren en het te houden bij botten die speciaal gemaakt zijn voor honden.
Als je vermoedt dat je hond stikt, last heeft van botsplinters of een darmobstructie heeft, ga dan zo snel mogelijk naar de dierenarts. Elke seconde telt!