hond die groente eet

Heeft Een Hond Groenten Nodig?

Wij als mensen hebben groenten in ons dieet nodig om gezond te blijven. Maar geldt dit eigenlijk ook voor honden, of heeft het geven van groente aan een hond geen nut?

Honden hebben geen groenten in hun dieet nodig, aangezien ze vooral hun voedingsstoffen uit vlees halen. Toch kan het geen kwaad om een hond groente te geven. Groente in het dieet van een hond kan zelfs voordelen bieden. Groenten bevatten namelijk veel voedingsstoffen die kunnen bijdragen aan de gezondheid van een hond.

Hier lees je alles over het voeren aan groenten aan je hond en welke groenten je het beste kunt vermijden.

De voordelen van groente voor een hond

Zoals je hierboven hebt gelezen, kunnen groenten voordelen bieden voor een hond. Hieronder lees je deze voordelen.

Het is gezond

Groenten zitten vol met micronutriënten die gezond zijn voor een hond. Deze voedingsstoffen zijn niet essentieel voor een hond, maar het kan toch een aantal voordelen bieden voor een hond. Groenten zitten vol met vitamines:

 • Vitaminen B – De B vitaminen zijn betrokken bij veel aspecten van het lichaam. Vitamine B wordt onderverdeeld in vitamine B1, B2, B3, B5, B6, B8 of H, B11 en B12. De belangrijkste functie van  vitamine B is de energievoorziening van een hond. Een hond die hier een tekort aan heeft, zal vaak vermoeid zijn en verzwakte spieren hebben.
 • Vitamine C – Een hond maakt zijn eigen vitamine C aan, dus een hond hoeft dit niet uit zijn dieet te halen. Toch kan het geen kwaad om een beetje extra van deze vitamine binnen te krijgen. Vooral voor honden die recent ziek zijn geweest of stress hebben gehad kan deze vitamine goed gebruikt worden. Vitamine C zorgt onder andere voor een gezond immuunsysteem.
 • Vitamine E – Deze vitamine gaat kanker en andere ziektes tegen. Ook is deze vitamine goed voor de huid en haren.
 • Vitamine K – Vitamine K zorgt onder andere voor het goed functioneren van enzymen. Enzymen spelen een rol in veel verschillende processen van het lichaam. Daarnaast helpt vitamine K een rol in het bloedstollingsproces.

Bovendien bevatten (rauwe) groenten veel vezels. Vezels dragen bij aan een gezonde darmflora bij een hond. Vezels zijn erg belangrijk voor honden die vaak last hebben van darmproblemen, zoals diarree.

Ook voor honden met gezonde darmen kunnen vezels goed gebruiken. Vezels zorgen voor een goede werking van de darmen en ze stimuleren de groei van goede bacteriën in de darmen.

Daarnaast kunnen vezels nog een aantal andere voordelen bieden bij honden:

 • Een verhoogde inname van vezels kan risico’s op kanker verminderen.
 • Vezels gaan gifstoffen tegen in het lichaam.
 • Het kan een gevoel van volheid toevoegen voor honden die voortdurend honger hebben.

Geef je hond echter niet teveel vezels. Dit kan weer een averechtse werking hebben. Teveel vezels kunnen leiden tot darmklachten, zoals verstopping. Ook kunnen teveel vezels leiden tot uitdroging bij een hond. Pas hier dus op en geef je hond niet teveel vezelrijke voeding.

Afvallen

Groenten kunnen handig zijn voor een hond die te dik is. Er zitten namelijk weinig calorieën in groenten, en door groenten aan het dieet van je hond toe te voegen, zorg je ervoor dat zijn maag vol zit, zonder dat hij daar veel calorieën voor hoeft te eten.

Dit betekent niet dat je alleen maar groenten aan je hond moet gaan geven als hij overgewicht heeft. Honden hebben namelijk ook vlees in hun dieet nodig.

Je kunt dus bijvoorbeeld een beetje groente mixen met de brokken van je hond, of je kunt af en toe groente gebruiken als snack. Hierdoor zit je hond toch vol maar eet hij minder calorieën.

Goed voor het gebit

Sommige groenten kunnen een bijdrage leveren aan een gezond hondengebit. Dit zijn vooral de hardere groenten. Bij harde groenten wordt namelijk tijdens het kauwen tandplak verwijderd van de tanden van een hond. Het heeft een beetje dezelfde werking als een kauwbot.

Denk maar eens aan rauwe wortel. Deze groente is vrij hard en kan dus goed zijn voor het gebit. Ook kun je bijvoorbeeld rauwe radijs voeren aan je hond. Deze groente is ook vrij hard en dus goed voor het gebit.

groenten voor honden

Welke groenten mag een hond niet eten?

Het geven van groenten aan een hond kan dus voordelen bieden, maar een hond kan niet elke groente eten. Sommige groenten kunnen namelijk giftig zijn of klachten geven aan een hond. Vermijd dus de volgende groenten:

Avocado – Avocado is eigenlijk een fruit, maar het wordt ook vaak gezien als groente. Avocado is giftig voor een hond bij grotere hoeveelheden. Het kan leiden tot hartfalen, alvleesklierontsteking en melkklierontsteking. Ook kan de grote pit van de avocado voor problemen zorgen. Geef je hond dus nooit avocado.

Uien en prei – Geef je hond ook geen uien, prei of knoflook. Deze groenten bevatten stofjes die rode bloedcellen kunnen afbreken of beschadigen. Dit kan voor bloedarmoede zorgen bij een hond.

Rauwe aardappel – Een hond mag gekookte of gebakken aardappel eten, maar geen rauwe aardappel of aardappelschil. Dit komt door het stofje solanine. Solanine is giftig voor honden en kan klachten geven, zoals diarree, misselijkheid, sufheid, moeite met ademen, bewusteloosheid en krampen.

Champignons – Champignons kunnen giftig zijn voor een hond. Sommige paddenstoelen kunnen wel gegeten door een hond, maar je kunt je hond dit beter niet voeren om eventuele problemen te voorkomen.

Tips bij het voeren van groenten aan je hond

 • Als je een nieuwe groente wilt geven aan je hond, begin dan met een klein stukje. Je weet namelijk niet hoe je hond gaat reageren op nieuw voedsel. Je hond kan bijvoorbeeld allergisch zijn voor een bepaalde groente of diarree krijgen. Kijk dus hoe je hond op de groente reageert. Wanneer je hond goed reageert, dan kun je pas meer gaan geven.
 • Probeer de groente niet te lang te koken. Door een groente te lang te koken, verliest het namelijk zijn belangrijke voedingsstoffen.
 • Geef niet teveel groente. Te veel groente kan leiden tot klachten aan de maag of darmen van een hond.
 • Gebruik geen kruiden of andere smaakversterkers, zoals zout, peper of knoflook. Kruiden kunnen namelijk klachten geven, zoals buikpijn en diarree.
 • Let op de groenten die hierboven vernoemd zijn. Deze groenten zijn giftig en je mag deze dus nooit geven aan je hond!

Tot slot

Een hond heeft dus geen groenten nodig om gezond te kunnen leven. Toch kunnen groenten aardig wat voordelen bieden aan een hond, zoals je in dit artikel hebt gelezen.

Geef je hond dus af en toe een gezonde snack. Vaak zijn honden er dol op, en het is ook nog eens gezond voor ze. Pas natuurlijk wel even op met de groenten die je niet kunt geven aan een hond!