hond gromt na blazen in zijn gezicht

Waarom Houden Honden Niet Van Blazen In Het Gezicht?

Als je ooit in het gezicht van je hond hebt geblazen, dan is de kans groot dat je hond dit niet leuk vond. Je hond was misschien overstuur, ging grommen of probeerde je zelfs te bijten. Maar waarom vinden honden het eigenlijk niet leuk als je in hun gezicht blaast?

Waarom honden het haten

Over het algemeen vinden honden het niet leuk als je in hun gezicht blaast. Je hond kan naar je gezicht happen of gaan grommen. Je vraagt je zeker af wat de redenen zijn waarom een hond dit niet leuk vindt. Hieronder lees je waarom honden er vaak negatief op reageren.

Het lijkt op hondengedrag

Als honden agressief of dominant gedrag naar elkaar vertonen, dan blazen ze lucht uit hun neus of mond. Als je hond in zijn gezicht wordt geblazen, dan kan je hond dit verwarren met het agressieve hondengedrag.

Je hond zal hierdoor in de war raken, je was namelijk net nog leuk aan het spelen met je hond en ineens vertoon je dit vreemde gedrag. Je hond kan hierdoor in je gezicht happen of naar je grommen uit verdediging.

Dit kan natuurlijk verschillen per hond. De ene hond zal sneller bijten, terwijl de andere hond weg zal lopen. Door de onvoorspelbare reactie, is het dus verstandig om dit niet meer te doen.

Je hond verwacht het niet

Vaak komt het blazen erg onverwachts binnen bij een hond. Honden kunnen niet blazen op de manier hoe een mens dat doet, dus het blazen kan erg onverwachts komen.

Als een hond iets niet snapt of niet verwacht, dan is het een instinctieve reactie om in de verdediging te gaan. Je hond kan dus gaan grommen, bijten en laten zien dat hij het niet kan waarderen.

Maar waarom kan een hond wel zijn hoofd uit het raam steken of voor de ventilator liggen en hier geen problemen mee hebben? Het antwoord is simpel. Deze wind komt niet onverwachts en is dus heel verschillend van het blazen in het gezicht.

Het is vervelend

Het kan zijn dat je hond het blazen niet leuk vindt, puur omdat het je hond irriteert. Hoe zou jij er bijvoorbeeld op reageren wanneer iemand telkens in je gezicht blaast? Waarschijnlijk zullen veel mensen ook boos reageren.

Ook als je hond lekker aan het liggen of slapen is en je blaast plotseling in zijn gezicht, dan is het best logisch dat je hond dit niet leuk vindt. Je hond denkt misschien dat je dicht bij zijn gezicht komt om een kusje te geven of om even te knuffelen. Vervolgens wordt je hond in zijn gezicht geblazen.

Je gezicht is te dichtbij

Sommige honden vinden het niet fijn als je dicht met elkaars gezichten in de buurt komt. Dit is dan ook de reden waarom honden soms in het gezicht happen van kinderen. Ze vinden het niet zo comfortabel om zo dicht in de buurt te komen met het gezicht.

Als een hond al niet zo op zijn gemak omdat je gezicht zo dichtbij is, en je ook nog eens gaat blazen, dan is het dus mogelijk dat je hond er negatief op reageert.

Sterke adem

De neus van een hond werkt vele malen beter dan die van een mens. Geuren komen bij een hond dus veel sterker binnen. Als je bijvoorbeeld je tanden hebt gepoetst met een sterke mintsmaak, dan zal deze lucht erg hard binnenkomen bij je hond wanneer je in zijn gezicht blaast.

Een ander voorbeeld is de lucht van pittig eten. Een hond zal het niet zo fijn vinden om deze lucht in te ademen. Het gevolg is dus dat je hond hier negatief op reageert.

Wat je moet doen

Als je een negatieve reactie krijgt van je hond na het blazen in zijn gezicht of als je merkt dat je hond het echt niet leuk vindt, stop er dan mee. Blazen lijkt misschien onschuldig, maar veel honden vinden het echt niet leuk.

Doe het dus niet meer en wanneer andere mensen in het gezicht van je hond blazen, vertel ze dan dat ze moeten stoppen. Sommige honden kunnen agressief worden van het blazen en zullen in het ergste geval iemand in zijn gezicht bijten.

Grote honden kunnen veel schade aanrichten als ze in iemands gezicht happen, en dit wil je natuurlijk voorkomen. Ook loop je risico dat je hond ingeslapen moet worden na het happen in iemands gezicht.

Daarnaast kan het blazen veel stress geven aan een hond. We weten allemaal dat stress slecht is voor mensen en dieren. Blaas dus nooit in het gezicht van je hond, ook al ziet de reactie van je hond er zo leuk en schattig uit.

Conclusie

Je kunt dus beter niet in het gezicht blazen van je hond. Veel honden vinden het namelijk niet leuk en dit kan ze stress bezorgen. In het ergste geval bijt je hond in je gezicht en moet je naar het ziekenhuis.

Je weet nu de redenen waarom een hond dit niet zo fijn vindt, en eigenlijk zijn deze redenen best logisch.

Hoe leuk of schattig de reactie van je hond er ook uitziet na het blazen in zijn gezicht, doe het dus niet!