Er kan een tijd komen wanneer je hond geen controle heeft over zijn ontlasting. Dit wordt ook wel ontlastingsincontinentie genoemd. Het is begrijpelijk dat je als hondeneigenaar hier bezorgd om wordt.
Ontlastingscontinentie komt vaker voor bij oudere honden en kan veel oorzaken hebben, waaronder verschillende ziektes. Als je hond geen controle over de ontlasting heeft, dan is het verstandig om een dierenarts in te schakelen.
In dit artikel lees je wat de oorzaken van ontlastingscontinentie zijn en wat je moet doen wanneer je hond hier last van heeft.
Waarom je hond geen controle heeft over de ontlasting
Ontlastingsincontinentie kan door veel dingen veroorzaakt worden. Over het algemeen kun je het in twee brede categorieën verdelen: ontlastingsincontinentie kan het gevolg zijn van problemen met het verteringsstelsel of er kunnen problemen zijn rondom de anus.
Problemen met het verteringsstelsel
Er kunnen zich problemen voordoen met het verteringsstelsel, met name de endeldarm. Door allerlei problemen kan de ontlasting niet goed opgeslagen worden, waardoor je hond moeite krijgt met de controle houden over de ontlasting.
Het kan bijvoorbeeld komen door diarree, IBD (Inflammatory Bowel Disease), parasieten, tumoren en allerlei andere aandoeningen die het verteringsstelsel aantasten.
Problemen met de kringspier of anus
Bij bepaalde problemen met de anus kan een hond moeite krijgen met het ophouden van ontlasting. Dit kan komen doordat de kringspier niet goed kan sluiten en hierdoor kan er ontlasting lekken uit de anus van de hond.
Er kunnen twee oorzaken zijn wanneer een hond zijn kringspier niet goed kan sluiten. Het kan komen door een wond of infectie bij de anus of het kan komen door schade aan de zenuwen die ervoor zorgen dat de kringspier goed sluit. In dit geval zou het veroorzaakt kunnen worden door een neurologisch probleem.
Symptomen
Naast dat je hond zijn ontlasting niet goed kan inhouden, kan ontlastingscontinentie nog een aantal andere symptomen hebben:
- Diarree
- Opgeblazen buik
- Ontlasten tijdens het slapen of lopen
- Rood of opgezwollen gebied rond de anus
- Moeite met lopen of moeite met het bewegen van de staart (door problemen met het zenuwstelstel)
Ontlastingsincontinentie kan in sommige gevallen veroorzaakt worden door iets onschuldigs, zoals diarree. Mocht de incontinentie meerdere dagen aanhouden, ga dan altijd naar de dierenarts. Ga ook naar de dierenarts als je hond naast de ontlastingsincontinentie nog andere symptomen heeft.
Diagnose
Wanneer je bij de dierenarts komt, dan zal je eerst het medische verleden van je hond moeten geven. Je moet ook meedenken of de ontlastingsincontinentie is veroorzaakt door een bepaald incident die er is gebeurd. Als je een idee hebt hoe het veroorzaakt kan zijn, deel dit dan met de dierenarts. Dit kan de dierenarts helpen in het onderzoeken van je hond.
De dierenarts zal ten eerste de plekken rond de anus van de hond onderzoeken. De dierenarts zal dan zoeken naar zwellingen en roodheid bij de anus, en hij zal kijken of de kringspier nog goed werkt. Hij zal verder nog een onderzoek doen naar de ontlasting wanneer de dierenarts het vermoeden heeft dat het om een probleem gaat met het verteringsstelsel. Ook is er een mogelijkheid dat de dierenarts ervoor kiest om wat bloed af te nemen bij je hond om dit verder te onderzoeken.
Als de dierenarts denkt dat het om een neurologisch probleem gaat, dan kan hij ervoor kiezen om een röntgenfoto te nemen om te kijken of er iets mis is met het ruggenmerg. Het is ook mogelijk dat hij overgaat tot een MRI-scan.
Als je dierenarts geen medische oorzaak kan vinden, dan kan het zijn dat de ontlastingsincontinentie komt door een gedragsprobleem. In dit geval zal je met de dierenarts moeten overleggen hoe het verder gaat.
Behandeling
Omdat ontlastingsincontinentie bij honden veel oorzaken kan hebben, zijn er ook veel verschillende behandelingen mogelijk.
- Infecties – Als het probleem is veroorzaakt door een infectie of wond rond de anus, dan kan de dierenarts je hond een antibioticakuur geven.
- Parasieten – Als je hond geen controle heeft over de ontlasting als gevolg van een parasiet, dan zal de dierenarts je een ontwormingsmiddel of een ontvlooiingsmiddel meegeven naar huis.
- Neurologisch probleem – Bij een neurologisch probleem, bijvoorbeeld problemen met het ruggenmerg, dan kan de dierenarts je doorsturen naar de dierenfysiotherapeut en hij kan je medicijnen meegeven om de pijn te stillen
- Tumor – Bij een tumor kan de dierenarts de tumor operatief verwijderen indien mogelijk.
Conclusie
Als je hond geen controle heeft over de ontlasting, dan kan dit veroorzaakt worden door veel verschillende problemen. Dit kan variëren van problemen met de kringspier tot een neurologisch probleem en het komt vaker voor bij oudere honden.
Mocht de ontlastingsincontinentie meerdere dagen aanhouden, ga dan altijd naar de dierenarts. Ga ook naar de dierenarts als je hond nog andere symptomen heeft naast de ontlastingsincontinentie.