zieke hond die bloed overgeeft

Geeft Je Hond Bloed Over? Dit Kunnen De Oorzaken Zijn

Overgeven komt regelmatig voor bij honden en hoeft niet altijd te betekenen dat een hond een ernstig probleem heeft. Als je hond bloed overgeeft, dan zul je als hondeneigenaar vast wel een beetje schrikken. Je vraagt je dan zeker af wat de oorzaak hiervan kan zijn en wat je in deze situatie moet doen.

Als een hond bloed overgeeft, dan kan dit betekenen dat er een ernstig probleem is bij de hond. Het betekent namelijk dat een hond van binnen aan het bloeden is, en kan veel verschillende oorzaken hebben. Het kan bijvoorbeeld komen door het eten van een scherp object of door een tumor in de maag.

Hier lees je alles over de oorzaken van bloed in het braaksel bij honden, en wat je moet doen als je hond hier last van heeft.

Waarom braakt mijn hond bloed?

Als een hond bloed overgeeft, dan betekent dit dat hij ergens van binnen aan het bloeden is. Dit kan een bloeding van de maag of darmen zijn, maar het kan ook betekenen dat de hond ergens rond de bek of keel een bloeding heeft.

Het bloed in het braaksel kan veroorzaakt worden door een groot aantal problemen. Als het bloed erg rood is, dan betekent dit vaak dat de oorzaak ligt bij de bek of keel van de hond. Is het bloed aan de donkerrode kant, dan kan dit een teken zijn van problemen bij de maag of darmen van de hond.

De oorzaken van bloed in het braaksel bij honden

Zoals eerder vernoemd, kan bloed in het braaksel veroorzaakt worden door veel verschillende problemen. Ik zal de meest voorkomende problemen hieronder benoemen.

Het eten van een (scherp) vreemd voorwerp

Het gebeurt vaak dat een hond een voorwerp eet die hij niet hoort te eten. Denk maar aan het eten van plastic of een tennisbal. Als het om een scherp voorwerp gaat, dan kunnen deze scherpe punten bloedingen veroorzaken in de bek, maag, keel of darmen. Het gevolg hiervan is dat er bloed in het braaksel terecht kan komen.

Het hoeft niet altijd om een vreemd voorwerp te gaan. Ook het inslikken van een scherp stuk hondenbot, of het eten van giftig voedsel, zoals chocola of knoflook, kan ervoor zorgen dat er bloed in het braaksel terecht kan komen.

Maagzweren

Maagzweren zijn kleine wondjes in de maag, die ervoor kunnen zorgen dat er bloed in het braaksel terechtkomt. Bij mensen wordt een maagzweer vaak veroorzaakt door een bacterie. Bij honden heeft een maagzweer vaak een andere oorzaak.

Een hond met een maagzweer geeft vaak over. Soms zit er bloed bij het braaksel, maar dit hoeft niet altijd. Een hond met een maagzweer heeft daarnaast weinig tot geen eetlust. Deze aandoening kan als vrij pijnlijk ervaren worden.

Maagzweren bij honden kunnen veroorzaakt worden door maagontstekingen, pijnstillers, hoge inspanning en tumoren.

Parvovirus

Het parvovirus is een zeer besmettelijke en levensgevaarlijke ziekte, die vooral voorkomt bij jongere honden en puppy’s. Een mogelijk symptoom van dit virus is dat er bloed in het braaksel kan zitten.

Het parvovirus tast bij jongere honden de hartspier aan, wat levensbedreigend zijn. Ook kan het de darmen aantasten. Naast het overgeven van bloed, zijn er een aantal andere symptomen die een hond kan hebben bij deze ziekte:

  • Sloomheid
  • Koorts
  • Dunne, bloederige diarree
  • Uitdroging
  • Shock

Het is belangrijk om snel een dierenarts in te schakelen als je vermoedt dat je hond parvo heeft.

Gelukkig komt deze ziekte nog nauwelijks voor in Nederland. Vaak komt deze ziekte het land binnen door illegale puppy’s uit het buitenland, die nog niet gevaccineerd zijn.

Bloedstollingsproblemen

Als er een bloedvat beschadigd wordt, dan moet het lichaam een stolsel gaan vormen. Als dit stollingsproces niet goed werkt bij een hond, dan kan het dier op verschillende plekken gaan bloeden. Dit kan dus in de maag, onder de huid of bij de ontlasting zijn.

Als een hond problemen heeft met stollen, dan kan dit veroorzaakt worden door verschillende ziektes. Het hoeft echter niet altijd door een ziekte te komen. Muizen- en rattengif kan er namelijk ook voor zorgen dat een hond stollingsproblemen krijgt. Dit kan gebeuren na het eten van dit gif of door het eten van een vergiftigde muis.

hond die bloed in zijn braaksel heeft

Tumoren

Een tumor in bijvoorbeeld de maag van een hond kan leiden tot het overgeven van bloed. Andere symptomen van een tumor kunnen bestaan uit buikpijn, bloed in de ontlasting, diarree, koorts en lusteloosheid.

Wanneer naar de dierenarts?

Als je hond bloed heeft bij zijn braaksel, dan is het belangrijk om altijd de hulp van een dierenarts in te schakelen. Als er bloed zit bij het braaksel van een hond, betekent dit namelijk vaak dat er iets ernstigs aan de hand kan zijn. Het is in dit geval van belang dat je hond zo snel mogelijk geholpen kan worden.

Het is verstandig om zoveel mogelijk informatie door te geven aan de dierenarts. Je kan bijvoorbeeld vertellen of je hond een vreemd object heeft gegeten eerder op de dag, of aangeven welke kleur bloed je hond heeft overgegeven. Door deze informatie te geven, kan de dierenarts sneller tot een conclusie komen.

In sommige gevallen kan de dierenarts je vragen om een beetje van het braaksel mee te nemen. Ze kunnen het braaksel gebruiken om een goede diagnose te stellen bij je hond. Ruim het braaksel dus niet gelijk op, en bel eerst de dierenarts!

Behandel dus nooit je hond zelf en ga zo snel mogelijk naar de dierenarts. Hoe sneller je hond geholpen kan worden, hoe beter!

Tot slot

Als je hond bloed overgeeft, dan kan dit niet veel goeds betekenen. Het is dus aan jou de taak om zo snel mogelijk hulp in te schakelen voor je hond. Als je er snel genoeg bij bent, dan zal je hond sneller herstellen en minder lang pijn lijden.

Ik hoop dat je door dit artikel nu weet wat de oorzaken kunnen zijn van het overgeven van bloed, en wat je moet doen in deze situatie. Let er wel op dat dit de meest voor de hand liggende oorzaken zijn, en dat er nog veel meer oorzaken kunnen zijn voor het braken van bloed bij je hond.