franse frietjes

Mag Een Hond Frietjes Eten?

Mag een hond frietjes eten? Je vraagt dit vast af wanneer je aan het snacken bent en een frietje met je hond wil delen. De meeste honden zijn namelijk dol op aardappelen.

Een hond mag frietjes eten, aangezien dit voedsel niet giftig is. Toch kun je dit beter niet geven, en als je het geeft moet dit in beperkte mate gebeuren. Friet is namelijk erg ongezond voor een hond en teveel friet kan leiden tot overgewicht. Bovendien bevat friet geen voedingsstoffen die een hond kan gebruiken.

In dit artikel lees je alles over het geven aan friet aan je hond!

Is friet slecht voor een hond?

Zoals je dus waarschijnlijk hebt gelezen, is friet slecht voor een hond en je mag ze dit dus niet te vaak geven (en eigenlijk gewoon liever niet!) . Maar waarom is friet eigenlijk slecht voor honden?

Ten eerste is friet vaak gefrituurd en zit het dus vol met vet. De maag van een hond kan vaak niet goed tegen al deze vetten. Het gevolg hiervan is dat de buik kan gaan opzetten.

Een hond kan last krijgen van buikpijn, diarree of braken na het eten van (te veel) patat door al deze vetten. Ook het zout in de patat kan leiden tot deze klachten en bovendien is het eten van teveel zout slecht voor honden.

Teveel zout kan leiden tot uitdroging en teveel zout op de lange termijn kan zelfs schade aanbrengen aan de nieren van een hond. Ook andere kruiden die friet kan bevatten kunnen klachten geven bij een hond.

Een andere reden dat friet slecht is voor een hond, is dat het hoog in calorieën zit. En zoals je misschien al weet krijg je overgewicht als je teveel calorieën eet. Als je te vaak en te veel frietjes geeft aan je hond kan dit dus leiden tot overgewicht of zelfs obesitas en dit kan weer andere risico’s met zich meebrengen.

Wat is een gezond alternatief voor frietjes?

Als je je hond een keer lekker wilt verwennen, dan is het niet verstandig om hem frietjes te geven. Je kunt beter een gezonde snack geven waar goede voedingsstoffen in zitten. Maar wat is dan een goed alternatief?

Er zijn heel veel tussendoortjes die je een hond kunt geven om hem een keer lekker te verwennen. Hier zijn een paar voorbeelden, maar er zijn nog veel meer dingen mogelijk.

  • Gekookte kip (met een beetje rijst)
  • Groenten, zoals broccoli, wortel of bloemkool (met mate natuurlijk)
  • Fruit, zoals banaan, appel of meloen (ook met mate!)

Voordat je je hond iets nieuws eet, doe dan eerst onderzoek om te kijken of een hond het wel dergelijk mag eten. Begin daarnaast altijd met een klein stukje en kijk dan hoe je hond erop reageert. Wanneer je hond er goed op reageert, kun je meer geven.

Tot slot

Als je de volgende keer dus overweegt om je hond frietjes te voeren, doe dit dan liever niet en probeer je hond dan een gezonde snack te geven.

Een hond kan frietjes eten, maar dit betekent niet dat je het hoeft te geven. Frietjes zijn gewoon niet gezond voor een hond en het bied eigenlijk weinig toegevoegde waarde op het gebied van voedingsstoffen.

Kies je er toch voor om je hond friet te geven, zorg er dan voor dat je dit zeer zelden doet en dat je niet teveel geeft.