hondenknuffel met vulling

Mijn Hond Heeft De Vulling Van Zijn Knuffel Opgegeten, Wat Nu?

Als je een hond hebt, dan zal het vast weleens gebeurd zijn dat je hond zijn speeltjes kapot maakt en vervolgens opeet. Als je knuffelspeelgoed voor je hond hebt, dan kan het gebeuren dat je hond de vulling van deze knuffel gaat opeten.

Maar als je hond deze vulling opeet, is dit dan gevaarlijk of kan dit geen kwaad? En wat moet je doen als je hond (een grote hoeveelheid) van deze vulling binnen heeft gekregen? Dat lees je allemaal hier!

Mogelijke gevolgen van het eten van de vulling van een knuffel

Als een hond de vulling van een knuffel opeet, dan kan er een blokkade in de darmen ontstaan (darmobstructie). Bij een kleine hoeveelheid van deze vulling gebeurt dit niet zo snel, maar als een hond veel knuffelvulling heeft binnengekregen, dan kan er een blokkade ontstaan.

Door de vulling kan de doorgang van de darmen (gedeeltelijk) worden geblokkeerd, en hierdoor wordt de werking van de darmen verstoord. De darmen kunnen geen voedingsstoffen meer opnemen en de inhoud van de darmen kan gaan rotten en gisten.

Bij een darmobstructie zijn een aantal symptomen merkbaar:

  • Braken
  • Zwakheid
  • Niet kunnen ontlasten
  • Harde, opgezwollen en pijnlijke maag
  • Koorts of lage temperatuur
  • Geen eetlust
  • Rode slijmvliezen
  • Moeite met ademhaling

Merk je één of meerdere van deze symptomen op nadat je hond knuffelvulling heeft gegeten, dan is het belangrijk om zo spoedig mogelijk naar de dierenarts te gaan.

Wat moet ik doen als mijn hond de vulling van zijn knuffel heeft opgegeten?

Als je hond de vulling van zijn knuffel heeft gegeten, dan moet je eerst kijken hoeveel je hond van deze vulling heeft binnen gekregen. Gaat het om een kleine hoeveelheid, dan kan dit in de meeste gevallen geen kwaad.

Houd je hond wel voor de zekerheid even in de gaten. Heeft je hond geen symptomen van een darmblokkade en vertoont hij normaal gedrag, dan hoef je niks te doen.

Als je hond een grote hoeveelheid van de vulling heeft binnengekregen, dan is het verstandig om de dierenarts te bellen. De dierenarts kan je vervolgens adviseren om naar de dierenarts te komen of om het even af te wachten.

Bij een grote hoeveelheid knuffelvulling hoeft het niet altijd te betekenen dat er een blokkade ontstaat bij je hond. Het kan namelijk dat de vulling de volgende dag bij de ontlasting weer eruit komt. Toch kan het nooit kwaad om contact op te nemen met een dierenarts. De dierenarts weet het namelijk het beste, en je kunt beter geen risico’s nemen met je hond.

Let ook op de grootte van je hond om te bepalen of het om een grote of kleine hoeveelheid knuffelvulling gaat. Een kleine hond heeft namelijk minder vulling nodig om een blokkade te krijgen dan een grote hond.

hond met een knuffel in zijn bek

Voorkomen dat je hond de vulling van zijn knuffels opeet

Je wil natuurlijk het liefst voorkomen dat je hond de vulling van zijn knuffel opeet. Er zijn een aantal dingen waar je aan kunt denken als je dit wil voorkomen.

Stevige hondenknuffels

Als je niet wil dat je hond zijn knuffels kapotmaakt, dan kun je ervoor kiezen om stevige hondenknuffels te kopen. Als je namelijk knuffels koopt die niet erg stevig zijn, dan is de kans groot dat je hond dit kapot zal maken.

Let er wel op dat knuffels vaak niet erg stevig zijn. Heb je dus een hond die hard kan bijten, dan zijn knuffels wellicht niet een goede optie voor je hond.

In dit geval kun je beter opzoek gaan naar hondenspeelgoed die gemaakt is van een steviger materiaal. Voorbeelden hiervan zijn:

Houd toezicht

Als je hond vaak zijn speelgoed sloopt, dan is het verstandig om op je hond te letten wanneer hij aan het spelen is met zijn speelgoed. Wanneer je ziet dat je hond zijn knuffel kapot aan het maken is, dan kun je snel ingrijpen en het speeltje afpakken.

Laat een slopende hond dus niet alleen met zijn speelgoed en doe dit helemaal niet wanneer je speelgoed hebt van lage kwaliteit. De kans is namelijk groot dat je hond het speeltje kapot zal maken en hierdoor kan hij dus vulling binnenkrijgen.

Waarom sloopt mijn hond zijn knuffels?

De meeste honden vinden het maar al te leuk om hun speeltjes kapot te maken. Maar waarom doen ze dit eigenlijk? Met een kapot speeltje kun je namelijk minder goed spelen. Honden hebben hier een aantal redenen voor.

Verveling

Een hond die zich vaak verveelt, zal op dingen gaan kauwen om deze verveling tegen te gaan. Vaak zal een hond op speelgoed gaan kauwen, maar hij kan ook op andere dingen gaan kauwen, zoals schoenen of meubilair.

Om deze verveling tegen te gaan, is het van belang dat de hond voldoende beweging krijgt en ook mentaal gestimuleerd wordt.

Aangeleerd gedrag

Een hond kan ook zijn speelgoed slopen omdat dit hem aangeleerd is. Veel hondeneigenaren vinden het schattig wanneer hun hond als puppy in het speelgoed bijt en ermee schudt.

Wanneer je dit gedrag goedkeurt en aanmoedigt als je hond nog een pup is, dan zal hij denken dat het normaal is en krijg je het gedrag er dus lastig uit.

Honden zijn roofdieren

Honden zijn eenmaal roofdieren en hebben een roofinstinct. Een hond wil het speeltje als het ware doodmaken. Let er maar eens op als je hond aan het spelen is met een speeltje, vaak zal hij ermee gaan schudden. Vooral speeltjes met piepjes worden sneller kapot gemaakt, omdat het piepje dit instinct activeert.

Tot slot

Als je hond dus een kleine hoeveelheid knuffelvulling heeft gegeten, dan kan het in de meeste gevallen geen kwaad. Houd je hond goed in de gaten en als je hond symptomen heeft van een darmobstructie, dan is het belangrijk om een dierenarts te bezoeken.

Als je hond een grote hoeveelheid van de hondenknuffel heeft gegeten, dan is het verstandig om contact op te nemen met een dierenarts. De dierenarts kan vervolgens bepalen wat er het beste gedaan kan worden.