hond die een sok eet

Heeft Je Hond Een Sok Gegeten? Dit Moet Je Doen

Honden eten vaak voorwerpen die eigenlijk niet te eten zijn. Een sok is hier een voorbeeld van. Sokken zijn overal in het huis te vinden en het kan weleens gebeuren dat je hond een sok opeet.

Omdat een sok een voorwerp is die niet eetbaar en niet verteerbaar is, zul je vast wel een beetje bezorgd zijn om je trouwe viervoeter wanneer hij een sok heeft gegeten.

Als je hond een sok heeft gegeten, dan kan er een obstructie ontstaan in de maag of darmen van je hond. Het is hierbij belangrijk om snel contact op te nemen met een dierenarts. Daarnaast is het mogelijk dat de sok vast komt te zitten in de keel, waardoor je hond kan stikken.  

De gevaren van het eten van een sok voor honden

Als je hond een sok opeet, dan kan dit een aantal gevaren met zich meebrengen. Hieronder lees je de grootste gevaren van het eten van een sok voor honden.

Obstructie

Het grootste gevaar bij het eten van een sok is dat er een obstructie kan ontstaan in het verteringsstelsel van de hond.

Bij een obstructie wordt de doorgang van de maag of darmen geblokkeerd. Dit betekent dat een hond geen voeding meer kan verteren en geen belangrijke voedingsstoffen meer kan opnemen. Als dit onbehandeld blijft, dan kan dit levensgevaarlijk zijn voor een hond.

Een obstructie gaat gepaard met een aantal symptomen. Bij een obstructie kunnen de symptomen een aantal uur tot een aantal dagen pas te zien zijn na het eten van de sok. Je hond kan de volgende symptomen hebben:

 • Een opgezwollen, gevoelige buik
 • Weinig tot geen ontlasting
 • Braken
 • Weinig eetlust
 • Onrustigheid
 • Sloom en weinig energie

Vooral bij kleinere honden is het gevaar van een obstructie groter. De maag en darmen van een kleine hond zijn natuurlijk kleiner. Een sok zal bij een kleine hond dus sneller vast komen te zitten door de kleine doorgang.

Verstikking

Een ander gevaar van het eten van een sok is dat de sok in de keel vast kan komen te zitten. Hierdoor kan de hond geen lucht krijgen en loopt hij het risico om te stikken. Bij een kleinere hond is dit gevaar groter. De luchtpijp van een kleine hond is natuurlijk kleiner, dus een sok kan er makkelijker vast in komen te zitten.

Als een hond stikt, dan kan hij een aantal symptomen hebben. De meest voorkomende symptomen bij verstikking zijn:

 • Hoesten en kokhalzen
 • Paniek
 • Kwijlen
 • Snakken naar adem
 • Flauwvallen (indien de verstikking lang duurt)
 • Paarse tong

Het is belangrijk om snel te handelen wanneer je hond stikt in een sok.

Wat moet ik doen als mijn hond een sok heeft gegeten?

Als je hond een sok heeft gegeten, dan zul je er vast aan hebben gedacht om je hond te laten braken. Het risico hiervan is dat de sok op de terugweg vast kan komen te zitten in de keel van je hond. Hierdoor kan je hond in de sok stikken.

Het is dus niet verstandig om je hond te laten braken als hij een sok heeft gegeten. In sommige gevallen kan het wel nodig zijn. Doe dit alleen wanneer de dierenarts hiervoor toestemming heeft gegeven. De dierenarts zal je vervolgens instructies geven over hoe je het beste je hond kunt laten braken.

Als je hond de symptomen vertoont van een mogelijke obstructie, dan is het belangrijk om een dierenarts in te schakelen. Als een obstructie niet behandeld wordt, dan zal je hond uiteindelijk komen te overlijden. Bij de dierenarts zal de sok door middel van een operatie moeten worden verwijderd.

Ook bij symptomen van verstikking is het belangrijk om snel te handelen. Als je merkt dat je hond stikt in de sok, dan heb je in de meeste gevallen geen tijd om naar de dierenarts te gaan. Je zult de sok zelf uit de keel van je hond moeten halen. Bekijk hier hoe je een stikkende hond kunt helpen.

hond bij de dierenarts omdat hij een sok heeft ingeslikt

Moet ik altijd naar de dierenarts als mijn hond een sok heeft gegeten?

Je hoeft niet altijd naar de dierenarts te gaan als je hond een sok heeft ingeslikt. De sok kan namelijk in zijn geheel weer uitgepoept worden, als deze niet vast is komen te zitten. Het is dus belangrijk om de ontlasting van je hond te checken. Als de sok na een aantal dagen nog steeds niet te zien is, dan is het belangrijk om naar de dierenarts te gaan. De sok zit in dit geval waarschijnlijk ergens vast.

Ook als je hond klachten heeft na het eten van een sok, dan is het belangrijk om naar de dierenarts te gaan. Je kunt ook altijd telefonisch contact opnemen met de dierenarts in geval van twijfel. De dierenarts kan je vertellen wat je het beste kunt doen in jouw situatie.

Waarom eet mijn hond een sok?

Een sok is niet eetbaar, dus waarom eten honden dit eigenlijk? Als mensen kunnen wij lastig inzien waarom een hond dit zou doen. Er kunnen veel redenen achter zitten die wij niet begrijpen. Toch zijn er wel een aantal redenen waar we aan kunnen denken.

Veel honden (vooral jonge honden) weten nog niet wat ze wel en niet kunnen eten. Een sok kan er aantrekkelijk uitzien voor een hond en kan soms een apart geurtje hebben. Gek genoeg houden honden van aparte geurtjes. Hierdoor kan een sok er dus uitzien als een lekker hapje voor een hond.

Daarnaast ontdekken honden de wereld met hun neus en bek. Door dingen in hun bek te stoppen of door aan dingen te likken, kunnen ze informatie verzamelen over bepaalde voorwerpen. En soms kan het gebeuren dat je hond besluit om dit voorwerp op te eten.

Voorkomen dat je hond sokken eet

Als je hond vaker objecten eet die niet eetbaar zijn, dan is het belangrijk om deze objecten bij je hond uit de buurt te houden. Laat dus geen sokken meer slingeren en leg ze bijvoorbeeld in de wasmand (waar je hond niet bij kan) als je ze niet meer gebruikt.

Vooral bij puppy’s is dit belangrijk. Puppy’s weten namelijk vaak nog niet wat ze wel en niet kunnen eten. Ze eten hierdoor alles wat in hun weg komt, dus ook sokken. Houd een puppy dus altijd goed in de gaten en laat geen voorwerpen rondslingeren.

Tot slot

Het kan dus weleens voorkomen dat je hond een sok te pakken heeft gehad. In sommige gevallen kan het toch wat gevaar opleveren voor je hond. Als je dit artikel goed hebt doorgelezen, dan weet je nu wat je moet doen.

Als je hond bekend staat om het eten van vreemde voorwerpen, probeer deze voorwerpen dan uit de buurt van je hond te houden. Dit kan jou en je hond een hoop gedoe besparen!