hond die papieren krant eet

Heeft Je Hond Papier Gegeten? Dit Moet Je Doen

Papier is overal om ons heen te vinden. Denk maar aan printpapier, papier uit de post en wc-papier. Het is dus zeer mogelijk dat je hond een keer een stuk papier te pakken krijgt. Je vraagt je natuurlijk af of het kwaad kan als je hond papier heeft gegeten.

Als je hond papier heeft gegeten, dan zal dit in de meeste gevallen geen problemen veroorzaken. Het papier komt er via de uitwerpselen namelijk gewoon weer uit. Heeft je hond een grote hoeveelheid papier gegeten, dan kan dit een verstopping in het maag-darmkanaal veroorzaken.

De gevaren voor honden bij het eten van papier

Het eten van papier zal in veel gevallen geen problemen veroorzaken. Kleine stukken papier kunnen gemakkelijk door het spijsverteringskanaal gaan en komen er uiteindelijk bij de uitwerpselen weer uit.

Heeft je hond een grote hoeveelheid papier gegeten, dan is dit een ander verhaal. Een grote prop papier kan namelijk een verstopping in het spijsverteringskanaal veroorzaken. Als dit onbehandeld blijft, dan kan dit levensbedreigend zijn voor een hond.

Het papier kan zich namelijk gaan ophopen in de darmen, en hierdoor ontstaat er een blokkade. Dit betekent dat er geen voeding meer door de darmen kunnen lopen en dat de hond geen voedingsstoffen meer kan opnemen. Als er niks aan wordt gedaan, dan kan de hond uiteindelijk komen te overlijden.

Het risico op een blokkade is groter wanneer de hond klein is. Een kleine hond heeft namelijk kleinere organen en deze kunnen dus gemakkelijker verstopt raken.

De eerste symptomen van een verstopping kun je niet gelijk zien. Het kan meestal een paar dagen (of zelfs enkele weken) duren, voordat je de eerste symptomen van een verstopping kunt merken bij je hond. De symptomen van een verstopping in het maag-darmkanaal bestaan uit:

  • Gevoelige, opgezwollen buik
  • Weinig tot geen ontlasting of bloed in de ontlasting
  • Weinig eetlust
  • Lethargie
  • Braken

Als je hond een grote hoeveelheid papier opgegeten heeft, dan is het belangrijk om contact op te nemen met een dierenarts. Je kunt beter niet wachten op de eerste symptomen. Als je er snel bij bent, zal je hond minder leed hebben en kan hij snel geholpen worden.

Wat moet ik doen als mijn hond papier heeft gegeten?

Als je hond papier heeft gegeten, dan kun je een aantal stappen volgen, zodat je hond geen blijvende schade oploopt.

Het is belangrijk om eerst te kijken hoeveel papier je hond op heeft. Is het een klein stukje van een zakdoek, dan hoef je je geen zorgen te maken. Ook het soort papier is belangrijk in dit geval. Een stuk karton zal namelijk eerder voor problemen zorgen dan een stukje wc-papier.

Als je erachter komt dat je hond een groot stuk papier heeft gegeten, neem dan altijd contact op met een dierenarts en vertel hierbij hoeveel papier je hond op heeft, en welk soort papier dit was. Luister naar de instructies van de dierenarts en probeer je hond niet zelf te behandelen zonder toestemming van je dierenarts.

Heeft je hond een klein stukje papier op maar twijfel je toch? Dan kan het nooit kwaad om een dierenarts te bellen. Voorkomen is altijd beter dan genezen!

Waarom eet mijn hond papier?

hond die wc-papier heeft gegeten

Als je hond papier eet, dan kan dit een aantal redenen hebben. De redenen voor het eten van papier lees je hieronder:

Verveling

Verveling kan een belangrijke reden zijn voor het eten van papier of andere voorwerpen. Een hond die te weinig mentale stimulatie krijgt, zal gaan zoeken naar andere dingen om zichzelf mee bezig te houden. Het kan voor honden een leuke bezigheid zijn om een stuk papier te verscheuren en op te eten.

Stress

Een hond die stress heeft, moet vaak zijn negatieve energie kwijt door op dingen te kauwen. Een stuk papier kan in dit geval het doelwit zijn.

Ook honden die verlatingsangst hebben, kauwen vaak dingen kapot wanneer hun baasje het huis verlaat.

De smaak

Sommige stukken papier hebben een smaakje die een hond erg lekker vindt. Misschien heb je met een stukje keukenpapier voedselresten opgeruimd. Ook snoeppapiertjes kunnen lekker smaken voor een hond. Dit is dan ook een reden waarom een hond papier kan eten.

Puppygedrag

Puppy’s moeten de wereld nog ontdekken, en gebruiken hun bek om verschillende voorwerpen te onderzoeken. Veel puppy’s eten dan ook alles wat in hun weg komt, ook papier dus.

Tijdens het proces van het tanden wisselen bij pups, kan de puppy nog meer gaan kauwen dan normaal. Het wisselen van de tanden kan namelijk oncomfortabel zijn, en om op voorwerpen te gaan kauwen, kan een puppy de pijn een beetje verlichten.

Papier eten bij je hond voorkomen

Om te voorkomen dat je hond een stuk papier te pakken krijgt, dan is het belangrijk om het papier uit zijn buurt te houden. Dit geldt ook voor wc-papier, kartonnen dozen en kranten. Als je hond constant naar papier aan het zoeken is, dan is het belangrijk om je hond dit gedrag af te leren.

Vooral bij puppy’s is het belangrijk om niet-eetbare voorwerpen uit de buurt te houden. Puppy’s hebben namelijk vaak de neiging om alles wat in hun pad komt op te eten.

Zorg ervoor dat je hond genoeg (kauw)speeltjes heeft om hem af te leiden. Als je hond genoeg speeltjes heeft, dan zal hij minder snel naar andere voorwerpen grijpen, zoals papier. Het papier kan namelijk komen door verveling.

Bekijk hier onze lijst van de beste speeltjes voor je hond die verveling tegengaan.

Tot slot

Papieren producten zijn vaak onschadelijk in kleine hoeveelheden. Bij twijfel is het toch altijd handig om even de dierenarts te bellen voor advies. Op deze manier ben je altijd op tijd wanneer er een probleem met je hond optreedt. Door de informatie van dit artikel te lezen, weet je waar je op moet letten wanneer je hond papier heeft gegeten.