hond die een koekje eet

Mijn Hond Eet Niet Maar Eet Wel Koekjes

De meeste honden houden van eten en eten alles wat in hun zicht komt. Het is dus begrijpelijk dat je je zorgen maakt wanneer je hond niet meer wil eten.

Sommige honden eten hun voer niet, maar willen vervolgens wel koekjes eten. Waarom doet een hond dit en wat kun je eraan doen? Dat lees je allemaal hier.

Waarom eet mijn hond zijn voer niet maar eet hij wel koekjes?

Een hond kan verschillende redenen hebben wanneer hij zijn voer niet wil eten, terwijl hij wel koekjes wil eten. Hieronder lees je de meest voorkomende oorzaken van dit probleem.

Kieskeurige hond

Sommige honden zijn eenmaal een beetje kieskeurig. Misschien heb je recent het voer van je hond veranderd en het kan zijn dat je hond dit voer niet lekker vindt.

Het kan dus helpen om het voer te veranderen bij je hond. Wanneer je het voer van je hond verandert, doe dit dan wel geleidelijk. Mix een beetje van het oude voer met het nieuwe voer. Bij elke maaltijd kun je steeds meer van het nieuwe voer toevoegen.

Wanneer je namelijk je hond gelijk nieuw voer geeft, kan dit leiden tot maagproblemen. De maag van een hond is namelijk gewend om steeds hetzelfde voer te krijgen en het orgaan gaat zich hieraan aanpassen.

Het kan in sommige gevallen ook helpen om een beetje afwisseling te geven aan het dieet van je hond. Kies af en toe bijvoorbeeld voor natvoer of kook een keer kip voor je hond. Sommige honden hebben deze afwisseling nodig en wellicht gaat de hond hierdoor wel eten.

Het voer is niet meer goed

Het kan zijn dat het voer van je hond niet meer goed is. Hierdoor wil hij wel koekjes eten, maar niet zijn eigen voer. Kijk dus even naar de houdbaarheidsdatum van het voer.

Het voer kan ook niet meer goed zijn omdat je de zak van het voer hebt opengelaten. De kwaliteit van het voer gaat hierdoor flink achteruit en kan dus minder lekker zijn.

Zorg er dus voor dat je het voer op een koele, donkere en droge plek bewaard. Je kunt eventueel een voedselcontainer voor je hond gebruiken om het voer op te bergen. Hierdoor behoudt het voer zijn versheid en kwaliteit.

De hond is ziek

Wanneer een hond ziek is, dan is de eetlust van het dier minder. Dit is vaak ook zo bij mensen. Een hondenkoekje kan misschien net lekker genoeg zijn om hem toch op te eten.

De ziekte kan veel verschillende oorzaken hebben. Het kan gaan om een simpele griep of er kan wat ernstiger aan de hand zijn. Houd je hond dus goed in de gaten en mocht de ziekte niet weggaan of mochten de symptomen erger worden, ga dan naar een dierenarts om je hond te laten onderzoeken.

Wanneer je hond ziek is, dan kan het verstandig zijn om hem voedsel te geven die licht verteerbaar is en goed is voor de maag, zoals gekookte kip met een beetje rijst. Honden vinden dit vaak erg lekker en het zorgt ervoor dat de maag niet overstuur raakt.

Gebitsproblemen

Veel honden krijgen in hun leven te maken met gebitsproblemen. Dit komt omdat hondeneigenaren het gebit van hun hond niet goed verzorgen.

Gebitsproblemen kunnen pijnlijk zijn voor de hond en dit kan ertoe leiden dat de hond geen harde brokken meer wil eten. Misschien heb je hondenkoekjes in huis die zachter zijn dan de brokken en daarom eet hij dus wel koekjes.

Je kunt gebitsproblemen aan een aantal symptomen herkennen bij een hond:

  • Slechte adem
  • Bloedend tandvlees
  • Tandsteen op de tanden en kiezen
  • Krabben aan de bek
  • Veel speekselen

Als je vermoedt dat je hond gebitsproblemen heeft, ga dan naar een dierenarts. De dierenarts kan het gebit volledig reinigen en hierdoor zal de pijn aan het gebit verdwijnen.

Om gebitsproblemen te voorkomen, is het van belang dat je het gebit van je hond regelmatig poetst met een hondentandpasta.

Je geeft teveel koekjes

Als je hond zijn voer niet eet en je geeft hem vervolgens de hele dag koekjes, dan leert de hond dat hij koekjes krijgt wanneer hij zijn voer niet eet.

Stop dus met het geven van koekjes en andere dingen. Hierdoor snapt de hond dat hij niks anders zal krijgen dan zijn eigen voer en dit vergroot de kans dat hij zijn brokken gaat eten.

Geeft je hond zijn voer en eet hij dit niet binnen 20 minuten op, zet het dan weg en voer je hond pas bij de volgende maaltijd. Zorg er wel voor dat je verse brokken geeft en niet de oude brokken die al buiten hebben gestaan.

Een hond zal zichzelf niet verhongeren en uiteindelijk zal de hond wel gaan moeten eten. Zorg er wel voor dat je andere problemen, zoals gebitsproblemen of ziekte hebt uitgesloten voordat je dit probeert.

Tot slot

Wanneer een hond zijn brokken niet wil eten maar hij wel koekjes wil eten, dan zijn er veel verschillende oorzaken mogelijk. Het kan komen omdat:

  • De hond kieskeurig is
  • Het voer niet meer goed is
  • De hond ziek is
  • De hond gebitsproblemen heeft
  • Je teveel koekjes geeft aan je hond in plaats van voer

Zorg ervoor dat je eventuele medische problemen eerst uitsluit. In sommige gevallen kan het gedrag namelijk veroorzaakt worden door (ernstige) medische problemen en het is belangrijk dat je in deze gevallen naar een dierenarts gaat.

Ook bij twijfel is het nooit een slecht idee om een dierenarts om advies te vragen.