Hond die een muis zoekt om op te eten

Mijn Hond Heeft Een Muis Gegeten: Wat Nu?

De meeste honden zijn niet zo kieskeurig op het gebied van eten. Het kan dus gebeuren dat je hond een muis opeet wanneer je hem even uit het oog verliest.

We weten dat muizen niet de schoonste dieren zijn en dat ze vaak ziektes bij zich kunnen dragen. Als je hond een muis eet, kan dat dan ook gevaarlijk zijn?

Soms kunnen muizen muizengif in hun bloed hebben. Als je hond een vergiftigde muis eet, dan kan dit erg gevaarlijk zijn. Als je vermoedt dat je hond een vergiftigde muis heeft gegeten, dan is het belangrijk om contact op te nemen met de dierenarts.

Waarom eten honden muizen?

Je vraagt je zeker af waarom je hond dingen eet zoals muizen of ratten. De meeste mensen zouden dit namelijk nooit doen.

Dit heeft allemaal te maken met het reukvermogen van de hond. Mensen houden van lekkere, frisse geuren. Honden zijn juist het tegenovergestelde: ze houden van dingen die vies en dood ruiken. Een muis voldoet hieraan, en daarom is het een aantrekkelijke maaltijd voor een hond.

Is het eten van een muis gevaarlijk?

Muizen kunnen vaak ziektes bij zich hebben. Ze kunnen namelijk toxoplasmose of wormen bij zich hebben. Als je hond een besmette muis eet, dan kan je hond dit dus ook krijgen.

Toxoplasmose

Toxoplasmose wordt veroorzaakt door een parasiet. Naast dieren kunnen mensen ook besmet raken met deze parasiet. Een hond kan met deze parasiet besmet raken door het eten van kattenpoep of het eten van een besmette prooi, zoals ratten en muizen. De hond is hierbij een tussengastheer: de hond kan de parasiet wel krijgen, maar niet verspreiden.

In de meeste gevallen geeft Toxoplasma geen problemen. Er is wel een kans dat een hond ziek wordt.

Aantasting van organen – Verschillende organen kunnen aangetast worden, vooral bij jonge honden met een slechte weerstand. Deze honden zijn zwak, benauwd hebben diarree, geven over en hebben koorts. Meestal overlijdt een hond binnen een week met deze ziekte.

Aantasting van zenuwen en spieren van de achterpoot – Deze spierzwakte ontstaat door een ontsteking die steeds erger wordt in de zenuwen en spieren.

Aantasting van de hersenen – Ook de hersenen kunnen aangetast worden wanneer een hond ziek wordt van Toxoplasma.

Neem altijd contact op met de dierenarts als je denkt dat je hond ziek is van Toxoplasmose.

Wormen

Honden kunnen besmet raken met rondwormen wanneer ze een besmette muis opeten. Dit is de meest voorkomende wormenbesmetting. Gelukkig kan de rondworm gemakkelijk bestreden worden met een ontwormingsmiddel. Zorg er dus voor dat je hond regelmatig ontwormd wordt.

Mijn hond heeft een vergiftigde muis gegeten

Je hond kan ratten- of muizengif in zijn lichaam krijgen door het eten van een vergiftigde muis of rat, daarnaast kan je hond het gif ook binnenkrijgen door het gif zelf op te eten. Muizengif kan uit twee verschillende stoffen bestaan: anticoagulantia (bloedverdunners) of alfachloralose. Beide hebben een verschillende werking op het lichaam.

Anticoagulantia

Als je hond muizengif (of rattengif) binnenkrijgt, dan kan dit ernstige gevolgen hebben. Vroeger bestond het gif alleen uit anticoagulantia, dit zijn bloedverdunners. Dit gif zorgt ervoor dat het bloed van de muis na verloop van tijd niet meer stolt. Stolsel laat namelijk het bloeden stoppen, en hier is vitamine K voor nodig. Na het stollen wordt de vitamine K weer hergebruikt. Het gif zorgt ervoor dat deze vitamine niet meer hergebruikt kan worden, en uiteindelijk raakt de vitamine K op.

Als een hond muizengif op basis van bloedverdunners binnenkrijgt, dan treden de gevolgen van deze stof pas na twee of drie dagen op. Omdat je hond geen vitamine K meer heeft, kan er geen stolsel gevormd worden.

Bij het kleinste stootje kan je hond hierdoor al interne bloedingen krijgen en dit is van buiten vaak moeilijk te zien. Een hond wordt sloom, bleek en heeft het koud. Daarnaast is het mogelijk dat je hond bloed plast of ophoest. Als dit onbehandeld blijft, dan zal je hond overlijden door de bloedingen.

Alfachloralose

Sinds 2018 is er muizengif die bestaat uit alfachloralose. Deze stof verstoort de werking van het zenuwstelsel en heeft dus een andere werking. Het is gevaarlijk als je hond deze stof binnenkrijgt.

De symptomen kunnen binnen enkele minuten al toonbaar zijn. De symptomen bestaan uit verwardheid, angst en gevoeligheid voor prikkels. Bij grote hoeveelheden kan je hond zelfs in coma raken of stuiptrekkingen krijgen.

Moet ik naar de dierenarts?

Het is dus belangrijk dat je snel contact opneemt met de dierenarts wanneer je hond muizengif heeft gegeten. Als je op tijd bent, dan kunnen ze het gif nog uit de maag pompen of je hond laten braken. Je kunt ook zelf je hond laten braken, doe dit alleen nooit met zout en doe het niet zonder toestemming van je dierenarts.

Voorkomen dat je hond een muis eet

Door je hond goed in de gaten te houden kun je voorkomen dat hij ongewenste dingen opeet. Kijk tijdens het uitlaten dus uit en houdt je hond kort wanneer je hond iets ziet wat hij wil opeten.

Natuurlijk kun je je hond niet altijd even goed in de gaten houden. Je hond kan bijvoorbeeld een muis in de tuin vinden of ergens in huis. Als je er op tijd bij bent, dan is het handig dat je hond het ‘’los commando’’ kent.

Als je hond goed luistert naar dit commando, dan kun je ervoor zorgen dat je hond alles uit zijn bek zal laten vallen. Dit kan dus handig zijn als je hond een muis te pakken heeft gehad.

Als je een hond in huis hebt en last hebt van muizen, dan moet je goed nadenken als je muizengif wil gaan gebruiken. Je hond loopt niet alleen kans om een vergiftigde muis op te eten, maar je hond kan zelf ook het muizengif binnen krijgen als je niet goed oplet.

Je kunt in dit geval het beste een muizenval of een andere muizenvanger gebruiken om te voorkomen dat je hond ziek wordt van muizengif.

Conclusie

Nu weet je dus wat er kan gebeuren als je hond een muis eet. Als de muis niet vergiftigd is, dan zal het in veel gevallen niet voor problemen zorgen. Is de muis wel vergiftigd, dan kan dit levensbedreigend zijn en moet je gelijk contact opnemen met de dierenarts.