Veel hondeneigenaren hebben ook nog andere dieren in het huishouden, zoals een konijn. Dit is natuurlijk heel erg leuk, maar dit betekent wel dat je extra moet opletten. De hond kan bijvoorbeeld het konijnenvoer te pakken krijgen. Maar wat gebeurt er eigenlijk wanneer een hond konijnenvoer heeft gegeten?
Het eten van konijnenvoer zorgt in de meeste gevallen voor weinig problemen bij een hond. In sommige gevallen kan een hond last krijgen van de maag of darmen. Vooral bij grote hoeveelheden konijnenvoer kan dit het geval zijn. Een hond kan klachten krijgen, zoals buikpijn, diarree en overgeven na het eten van konijnenvoer.Wat kan er gebeuren nadat mijn hond konijnenvoer heeft gegeten?
Wat kan er gebeuren nadat mijn hond konijnenvoer heeft gegeten?
Als je hond konijnenvoer heeft gegeten, dan is dit geen ramp. In sommige gevallen kan een hond wel lichte klachten krijgen na het eten van dit voer. Als je hond grote hoeveelheden konijnenvoer heeft gegeten, dan is het belangrijk om even een oogje in het zeil te houden.
Maagklachten
Als je hond (een grote hoeveelheid) konijnenvoer heeft gegeten, dan is het mogelijk dat hij last gaat krijgen van zijn maag en darmen.
Honden kunnen namelijk al snel last krijgen van hun maag wanneer ze iets eten wat ze niet gewend zijn. Dit gebeurt ook vaak wanneer je wisselt van hondenbrokken.
Het eten van konijnenvoer kan dus leiden tot klachten zoals diarree, overgeven of buikpijn. Gelukkig zullen deze klachten in de meeste gevallen al snel weer overgaan.
Mochten de klachten lang aanhouden of krijgt je hond klachten, zoals lusteloosheid, een verminderde eetlust of andere zorgwekkende klachten, dan is het verstandig om even contact op te nemen met een dierenarts.
Darmblokkade
Het is ook mogelijk dat de hond een beetje verstopt raakt na het eten van konijnenvoer. Bij één korreltje gebeurt dit niet zo snel, maar heeft je hond veel konijnenvoer gegeten, dan kan dit wel het geval zijn.
Konijnenvoer bevat namelijk veel vezels en dit is goed voor de stoelgang bij een mens, maar ook voor honden. Het is hier wel belangrijk dat er genoeg water wordt gedronken wanneer er veel vezels worden geconsumeerd.
Gebeurt dit niet, dan is het mogelijk dat het een beetje verstopt raakt en dat de hond hier buikpijn van krijgt. In de meeste gevallen zal het probleem zichzelf al snel weer oplossen.
Mocht dit niet gebeuren, dan is het belangrijk om een dierenarts te bezoeken. Wanneer je hond klachten heeft, houd dan zijn ontlasting in de gaten. Als je hond niet kan ontlasten, dan is het dus belangrijk dat je hulp gaat zoeken.
Er gebeurt niks
In de meeste gevallen zal er niks gebeuren wanneer je hond een klein beetje konijnenvoer heeft gegeten. Het is namelijk niet giftig en het is gewoon eetbaar voor een hond. Het enige nadeel is dat het niet zo voedzaam is voor een hond in tegenstelling tot een konijn.
Wat is het verschil tussen konijnenvoer en hondenvoer?
Er zit een groot verschil tussen konijnenvoer en hondenvoer. Honden zijn namelijk vleeseters en konijnen zijn planteneters. Het is dus logisch dat het voer voor deze dieren compleet verschillend is.
In hondenvoer zit dus veel meer eiwit, omdat zij vleeseters zijn. Aan de andere kant bevat konijnenvoer weer een stuk meer vezels.
Als je hond dus konijnenvoer eet, dan is dit niet erg voedzaam. Het bevat niet de juiste voedingsstoffen die een hond nodig heeft om goed te kunnen functioneren.
Voorkomen dat je hond konijnenvoer eet
Als je hond dus konijnenvoer te pakken heeft gekregen, dan wil je dit graag in de toekomst voorkomen. Maar hoe doe je dit eigenlijk?
De makkelijkste manier om te voorkomen dat je hond konijnenvoer eet, is door ervoor te zorgen dat hij er niet bij kan. Sluit de verpakking van het voer goed af en zorg ervoor dat het op een plek wordt bewaar waar je hond niet bij kan.
Natuurlijk kan het ook gebeuren dat er korreltjes voer uit de kooi van het konijn vallen. Het kan dus helpen om de kooi op een plek te zetten waar je hond niet mag komen of je kunt ervoor zorgen dat er geen konijnenvoer uit de kooi kan vallen.
Je kunt je hond natuurlijk ook trainen zodat hij geen dingen opeet die hij niet mag opeten. Het trainen van je hond kan natuurlijk een lastige taak zijn, vooral als je hond al wat ouder is. Dit betekent niet dat het onmogelijk is.
Als je hond eenmaal getraind is, dan heb je hier veel baat bij en hoef je je dus geen zorgen te maken dat je hond dingen opeet die daar niet voor bedoeld zijn.
Tot slot
Heeft je hond dus per ongeluk een beetje konijnenvoer te pakken gekregen, dan zal dit in de meeste gevallen voor geen problemen zorgen. Heeft je hond een excessieve hoeveelheid konijnenvoer gegeten, dan is het verstandig om hem even in de gaten te houden.
En onthoud: ga altijd naar een dierenarts als je twijfels hebt! Het kan namelijk nooit kwaad om een dierenarts te bellen of te bezoeken.