Helaas eten onze honden weleens dingen waarvan we liever niet hebben dat ze die eten. Soms kunnen we het gewoon niet voorkomen. Een voorbeeld hiervan is het eten van konijnenkeutels. Voor ons lijkt dit erg smerig, maar voor veel honden is dit een lekker hapje.
Maar is het eten van konijnenkeutels gevaarlijk voor een hond, en hoe kun je dit gedrag het beste voorkomen?
Als een hond konijnenkeutels eet, dan zal er in de meeste gevallen niks gebeuren. Toch kan een hond er ziek van worden door bepaalde parasieten of bacteriën. Ook kan het gist Cyniclomyces guttulatus leiden tot diarree bij honden. Puppy’s en jonge honden lopen een groter risico om ziek te worden na het eten van konijnenpoep.
Waarom eet mijn hond konijnenkeutels?
Nieuwsgierigheid is de belangrijkste reden van het eten van konijnenkeutels bij een hond. Een hond ontdekt de wereld namelijk met zijn neus en bek en hierdoor eet een hond vaak vreemde dingen, zoals steentjes, plastic of dus poep van andere dieren.
In sommige gevallen kan het eten van (konijnen)poep een teken zijn van een tekort aan voedingsstoffen. Als een hond een tekort heeft aan voedingsstoffen, dan gaat hij een poging doen om deze voedingsstoffen weer aan te vullen. Dit kan leiden tot het eten van vreemde dingen, zoals konijnenkeutels.
Het kan ook gewoon zijn dat een hond honger heeft en hierdoor konijnenkeutels gaat eten. De keutels kunnen misschien nog een beetje ruiken naar het voer dat ze gegeten hebben en dit kan dus verleidelijk zijn voor een hond om op te eten.
Het is dus heel gewoon als je hond besluit om een hapje te nemen van een konijnenkeutel. Voor ons lijkt het misschien heel vies, maar het is dus niks geks.
Kan het eten van konijnenkeutels gevaarlijk zijn voor een hond?
Het eten van konijnenpoep is erg smerig, maar het is niet gevaarlijk voor een hond. Het bestaat namelijk vooral uit planten, groenten en vezels.
Bacterien en parasieten
Toch kan het eten van konijnenkeutels in sommige gevallen voor een aantal problemen zorgen. Er kunnen namelijk schadelijke bacteriën in de konijnenpoep zitten. Leptospira is hier een voorbeeld van. Deze bacterie kan leptospirose, oftewel de ziekte van Weil veroorzaken bij honden.
Symptomen van leptospirose kunnen bestaan uit:
- Koorts
- Braken en diarree (met bloed)
- Geelzucht
- Donkere urine
- Uitdroging
- Lusteloosheid
Gelukkig zijn de meeste honden gevaccineerd tegen deze ziekte en hoef je je dus geen zorgen te maken. Is je hond niet gevaccineerd tegen deze ziekte en vertoont hij verschijnselen ervan, dan is het belangrijk om snel een dierenarts te bezoeken.
De ziekte van Weil is bovendien besmettelijk voor de mens, dus het is van belang dat je je handen goed wast na contact met je hond.
Ook kunnen er bepaalde parasieten in konijnenkeutels verschuilen. Deze parasieten kunnen diarree veroorzaken bij een hond. Puppy’s kunnen er nog zieker van worden. Houd je pup dus altijd uit de buurt van konijnenkeutels en poep van andere dieren.

Gist
In de darmen van een konijn en andere knaagdieren zit een bepaalde gist, genaamd Cyniclomyces guttulatus, oftewel brillendoosjesgist. Bij een konijn leidt deze gist niet tot klachten, maar een hond kan hier wel klachten van krijgen.
Wanneer een konijn zijn keutels legt, dan zal deze gist hierin blijven zitten. Wanneer een hond dus konijnenkeutels eet, dan krijgt hij deze gist in zijn lichaam.
Het brillendoosjesgist zal in het maagdarmkanaal van de hond gaan zitten en hierdoor kunnen problemen ontstaan. In de meeste gevallen kan dit tot diarree leiden bij een hond.
Wanneer een dierenarts deze gist ontdekt bij een hond, dan is de behandeling hiervan vrij simpel. Er moet drie dagen lang het medicijn nyastine gebruikt worden. Dit zal de gist laten verdwijnen.
Voorkomen dat je hond konijnenkeutels eet
Als je zelf een konijn in huis of in de tuin hebt en je hond eet hiervan de keutels op, dan is het belangrijk dat je de keutels goed opruimt of dat je hond niet in de buurt kan komen van de plek waar je konijn poept.
Als je last hebt van konijnenkeutels in je tuin, dan kan dit lastig zijn om te voorkomen dat je hond deze gaat opeten. Je zult dus een manier moeten vinden om de konijnen uit je tuin af te weren.
Dit kun je doen met de Pet Tech. Dit apparaatje kun je in de tuin zetten en dit geeft een bepaald geluid af. Door dit geluid worden dieren uit de tuin verjaagd, zoals katten, muizen of konijnen. Zo kun je dus konijnenkeutels in je tuin voorkomen en kan je hond er dus niet bij.
Je kunt de konijnen ook voorkomen door je tuin goed af te sluiten zodat er geen konijnen in kunnen komen. Voorkom je de konijnen, dan voorkom je dus de vervelende konijnenkeutels.
Tijdens het uitlaten is het van belang dat je je hond goed in de gaten houdt. Als je konijnenkeutels vindt op de route, houd je hond dan kort en zorg ervoor dat hij er niet bij kan. Ook kan het handig zijn om het commando ‘’los’’ te leren. Als je hond dit commando goed kent, dan zal je hond altijd alles loslaten wanneer je dit roept.
Tot slot
In veel gevallen zal het eten van konijnenstront dus voor weinig problemen zorgen. Toch kan een hond er in sommige gevallen (lichtelijk) ziek van worden, dus je kunt dit het beste voorkomen. Kijk vooral uit bij puppy’s en jonge honden, die lopen een groter risico om hiervan ziek te worden. Ik hoop dat je met deze tips nu weet hoe je moet voorkomen dat je hond de volgende keer konijnenkeutels eet!