hond die een kikker probeert op te eten

Heeft Je Hond Een Kikker of Pad Gegeten? Dit Kun Je Verwachten

Honden willen weleens bepaalde dingen eten wat niet voor hun bedoeld is. Denk maar eens aan kikkers of padden. Als mensen moeten wij er niet aan denken om deze dieren te eten, terwijl dit voor honden geen probleem zal zijn.

Maar als je hond een pad of kikker in zijn bek heeft gehad of heeft opgegeten, kan dit dan gevaarlijk zijn? Als een hond in contact komt met een kikker of pad, dan zal dit vooral irritatie opleveren rond de bek en neus van de hond. Dit komt door de gifstoffen die kikkers en padden afscheiden wanneer ze zich bedreigd voelen.

Over het algemeen is het eten van een pad of kikker niet gevaarlijk en zullen de symptomen vanzelf verdwijnen.

Als een hond veel gif heeft binnengekregen of als een zwakkere hond het gif binnenkrijgt, dan kunnen de symptomen wat heviger zijn en is het verstandig om contact op te nemen met een dierenarts.

Zijn padden en kikkers gevaarlijk voor honden?

Padden en kikkers bepaalde kliertjes achter zijn ogen zitten, die giftige stoffen uitscheiden wanneer het dier in gevaar is. Deze stof werkt irriterend en smaakt erg vies. Dit is een defensiemechanisme dat ervoor zorgt dat het roofdier de pad of kikker weer uitspuugt.

Over het algemeen scheidt een pad meer gifstoffen uit dan een kikker.

Als een hond een pad of kikker in zijn bek neemt, dan zal de hond snel leren dat een pad geen dier is om op te eten. Het gif smaakt erg bitter en het zal een lokale irritatie rond de bek van de hond geven. Veelvoorkomende verschijnselen na contact met een pad zijn:

  • Speekselen (schuimbekken)
  • Irritatie van neus, bek en lippen
  • Kokhalzen of braken
  • Met de kop schudden

In veel gevallen zal het gif niet levensbedreigend zijn voor een hond. Je hond zal alleen even last hebben van de irritatie dat het gif geeft. Dit zal de meeste honden ook gelijk leren om het nooit meer te doen.

Sommige honden kunnen hevig gaan schuimbekken en dit ziet er meestal ernstiger uit dan dat het is. Het schuim zorgt ervoor dat het gif weer uit de bek komt en is dus een manier van het lichaam om het gif te verwijderen.

Als een hond erg veel gif binnenkrijgt of als een zwakkere hond het gif binnenkrijgt, dan kunnen er andere verschijnselen optreden, zoals onrust, koorts, benauwdheid, maag- of darmklachten en een slechte eetlust. Dit gebeurt meestal wanneer een hond een pad heeft doorgeslikt of water heeft gedronken waar een pad in heeft gezeten.

Wanneer naar de dierenarts?

Wanneer een hond veel gif heeft binnengekregen of wanneer het om een zwakkere hond gaat, dan is het verstandig om de bek van de hond uit te spoelen met water en contact op te nemen met een dierenarts. Als je hond andere vreemde verschijnselen heeft na het in aanraking komen van een pad of kikker, is het ook verstandig om de hulp van een dierenarts in te schakelen.

Bij een lokale irritatie bij de bek van de hond hoeft vaak geen dierenarts ingeschakeld worden. Deze symptomen zullen vaak vanzelf weer overgaan. Vertrouw je de situatie niet? Dan is het altijd slim om even contact op te nemen met een dierenarts.

pad die zwemt in het waterVoorkomen dat je hond een kikker of pad eet

Gelukkig leren de meeste honden uit ervaring dat het niet slim is om een kikker of pad op te eten. Door de pijnlijke ervaring en vieze smaak zullen ze de volgende keer eerder nadenken om het diertje te pakken te nemen.

Het is alleen niet fijn als je ziet dat je hond pijn heeft na het eten van een kikker of pad. Je wil het natuurlijk het liefste voorkomen dat dit gebeurt. Er zijn een aantal manieren om te voorkomen dat je hond een kikker of pad te pakken krijgt.

Houd je hond in de gaten

Tijdens de zomer is de kans groot dat je weleens een pad of kikker tegenkomt in je tuin. Als je hond in de tuin aan het spelen is, dan kan het gebeuren dat je hond een kikker of pad te pakken krijgt.

Om dit te voorkomen, is het verstandig om je hond in de gaten te houden, vooral als je een tuin hebt die veel padden en kikkers aantrekt. Als je goed toezicht houdt, kun je op tijd ingrijpen wanneer je hond het diertje in de gaten heeft.

Tijdens het uitlaten is het verstandig om je hond kort te houden wanneer je in een gebied bent waar veel kikkers en padden voorkomen.

Padden en kikkers weren uit je tuin

Je kunt dingen doen om padden en kikkers te weren uit je tuin. Padden en kikkers houden van donkere, vochtige plekken, zoals het liggen onder een steen of een hoopje bladeren. Als je je tuin goed onderhoudt, dan kun je deze donkere plekjes weghalen en het minder aantrekkelijk maken voor de diertjes.

Kikkers en padden houden daarnaast van water. Heb je een vijver, dan kan het slim zijn om een fontein aan te brengen, zodat het water niet meer stilstaat. Kikkers en padden kunnen bijvoorbeeld ook op vogelbadjes afkomen. Door dit weg te halen zul je deze dieren minder tegenkomen.

‘Los’ commando

Als je hond het ‘los’ commando goed kent, dan kan je hond zowat alles loslaten wat hij in zijn bek heeft. Dit kan dus erg handig zijn als je hond het giftige beestje te pakken heeft gekregen.

Helaas is het vaak al te laat wanneer een hond een pad of kikker in zijn bek heeft, het gif is dan namelijk al uitgescheiden. Het voorkomt wel dat je hond langer wordt blootgesteld aan het gif of dat je hond de pad of kikker doorslikt.

Conclusie

Als je hond een pad of kikker te pakken heeft gehad, dan zal hij op de harde manier leren dat hij deze diertjes niet moet eten. Het gif van padden en kikkers werkt namelijk irriterend en honden zullen dit voelen rondom hun bek. Deze symptomen zullen vanzelf weer overgaan en er is geen reden nodig tot paniek.

Heeft een hond veel gif binnengekregen, of is een zwakkere hond in contact geweest met een kikker of pad, dan kan een hond wat ergere symptomen hebben. Dit zal niet levensbedreigend zijn, maar in dit geval is het verstandig om even contact op te nemen met een dierenarts en om de bek uit te spoelen met water.