hond samen met een kat in het bos

Waarom Eten Honden Kattenstront? En Is Het Gevaarlijk?

Het lijkt misschien erg ranzig, maar voor een hond is het vrij normaal om vieze dingen te eten, zoals dode vogels of kattenstront. Wij willen onze honden natuurlijk kunnen begrijpen en we vragen ons dus af waarom een hond dit eigenlijk doet.

Het is normaal voor honden om dingen zoals kattenstront te eten. Honden zijn nieuwsgierige wezens en ze ontdekken de wereld met hun bek. Daarnaast kan kattenpoep ruiken naar kattenvoer en honden vinden dit lekker ruiken. In sommige gevallen kan het eten van kattenstront het gevolg zijn van een tekort aan bepaalde voedingsstoffen.

Hier lees je alles over het eten van kattenstront door honden en wat je kunt doen om dit te voorkomen.

Waarom je hond kattenstront eet

Het eten van kattenpoep is natuurlijk erg vies gedrag, maar het is volkomen normaal. Honden eten allerlei dingen: denk maar aan takjes, steentjes of rommel uit de prullenbak. Vooral puppy’s hebben de neiging om alles te eten. Dit komt omdat puppy’s de wereld nog moeten verkennen en ze doen dit met hun bek.

Daarnaast ruikt kattenstront waarschijnlijk ook nog een beetje naar kattenvoer. Dit kan lekker ruiken en hierdoor gaat een hond dit dus opeten. Het is dus normaal gedrag, maar het is natuurlijk wel een slechte gewoonte. Je kunt dit gedrag het beste afleren.

In sommige gevallen kan het eten van poep het gevolg zijn van een tekort aan bepaalde voedingsstoffen. Omdat de hond niet genoeg voedingsstoffen binnenkrijgt, kan het zijn dat hij dus besluit om poep te gaan eten.

Is het eten van kattenstront gevaarlijk voor een hond?

Dat het eten van kattenstront smerig is, daar zijn we het allemaal waarschijnlijk wel mee eens. Maar kan het eten van kattenstront ook gevaarlijk zijn voor een hond?

Het eten van kattenstront kan gevaarlijk zijn voor een hond. Kattenstront kan namelijk allerlei bacteriën en parasieten bevatten en honden kunnen hiermee besmet raken. Als een hond kattenpoep uit de kattenbak eet, dan kan de kattenbakvulling in sommige gevallen voor problemen zorgen bij een hond.

Bacteriën en parasieten

Het eten van kattenstront kan voor problemen zorgen. Er zitten namelijk allerlei bacteriën in kattenstront en deze bacteriën kunnen in sommige gevallen een hond ziek maken. Salmonella is hier een voorbeeld van.

Dit maakt niet alleen een hond ziek, maar de hond kan zijn baasje of andere mensen ook besmetten met deze bacterie. Salmonella kan namelijk overgedragen worden van dier tot mens.

Daarnaast kan een hond last krijgen van parasieten zoals wormen na het eten van kattenpoep. Het is dus belangrijk dat je hond regelmatig ontwormd wordt, helemaal als je hond vaak kattenstront eet.

kat samen met een grote hond

En de kattenbakvulling?

Het tweede probleem is de kattenbak. Als je hond kattenpoep uit de kattenbak eet, dan is de kans groot dat je hond ook wat kattenbakvulling binnen heeft gekregen. Bij kleine hoeveelheden van deze vulling zal dit waarschijnlijk voor weinig problemen zorgen, maar heeft je hond een grote hoeveelheid kattenbakvulling opgegeten, dan kan dit wel problemen veroorzaken.

Gelukkig is kattenbakvulling niet giftig voor een hond, maar het kan wel klachten veroorzaken, zoals braken en diarree.

Bij een grote hoeveelheid van deze vulling kan er een verstopping ontstaan. De vulling uit de kattenbak kan namelijk gaan klonteren. Als dit in de maag en darmen van de hond gebeurt, dan heb je een probleem.

Als er een verstopping ontstaat, dan kan de hond geen voedingsstoffen meer opnemen, omdat er een blokkade zit. Ook zal de hond niet meer of moeilijk kunnen ontlasten.

Andere symptomen van een verstopping kunnen bestaan uit een pijnlijke en opgezette maag, slechte eetlust, braken, lusteloosheid en koorts.

Merk je dus dat je hond geen of weinig ontlasting heeft na het eten van kattenbakvulling of merk je andere symptomen van een verstopping op, dan is het belangrijk om een dierenarts in te schakelen. Ook bij twijfels kan het nooit kwaad om even een dierenarts om advies te vragen. Krijgt je hond geen hulp, dan zal hij hier uiteindelijk aan kunnen overlijden.

Voorkomen dat je hond kattenstront eet

Omdat het eten van kattenpoep in sommige gevallen problemen met zich kan meebrengen, wil je dit natuurlijk het liefste kunnen voorkomen. Hieronder lees je een aantal tips over hoe je dit het beste kunt doen.

Kattenstront uit de kattenbak

Als je hond kattenpoep uit de kattenbak eet, dan moet je voorkomen dat je hond bij deze kattenbak in de buurt kan komen. Zet de kattenbak dus in een kamer waar je hond niet bij kan komen. Je kunt ook bijvoorbeeld een hondenhek plaatsen in huis, zodat je hond niet bij de kattenbak in de buurt kan komen.

Kan je niet voorkomen dat je hond uit de buurt van de kattenbak kan blijven, dan moet je ervoor zorgen dat je een kattenbak hebt waar je hond niet in kan komen.

Kattenstront in de tuin

Het is natuurlijk ook mogelijk dat er kattenpoep in de tuin beland, omdat één van je buren bijvoorbeeld katten heeft. Als deze katten gaan poepen in je tuin, dan kan dit erg vervelend zijn wanneer je een hond hebt die dit graag opeet.

Om dit te voorkomen moet je er dus voor zorgen dat je de kattenstront eerst opruimt voordat je hond naar buiten gaat. Dit kan natuurlijk een lastige taak zijn.

Er zijn ook manieren om katten buiten de tuin te houden. Denk maar eens aan een Ultrasone Kattenverjager. Dit apparaatje geeft een geluid af wanneer er een kat in de buurt is. Katten houden niet van dit geluid en ze zullen dus je tuin verlaten. Het geluid is niet hoorbaar voor mensen.

Tot slot

Het eten van kattenstront is dus erg smerig gedrag, maar komt regelmatig voor en het is heel normaal bij honden. Toch willen we dit het liefst voorkomen. Het eten van kattenstront kan namelijk enige problemen met zich meebrengen.

Ik hoop dat je na het lezen van dit artikel nu weet hoe je dit gedrag bij je hond kunt voorkomen en dat je beter geïnformeerd bent over het eten van kattenstront door honden!