hond wil geen brokken eten

Waarom Wil Mijn Hond Geen Brokken Eten?

Veel hondeneigenaren kiezen ervoor om hun hond elke dag brokken te geven. Zo krijgt een hond namelijk al zijn belangrijke voedingsstoffen binnen.

Maar wat als je hond geen brokken wil eten? Dit komt regelmatig voor bij honden. Je hond wil dan geen brokken eten, maar bijvoorbeeld wel natvoer of voedsel dat bedoelt is voor mensen.

Als je hond geen brokken wil eten, dan kan dit meerdere betekenissen hebben. In veel gevallen kan dit komen omdat je hond kieskeurig is of dat je hond misselijk is. Niet eten kan ook een gevolg zijn van mondproblemen.

Je kan natuurlijk bezorgd raken als je dier niet eet. Sommige honden weigeren zelfs de hele dag te eten. Ze zullen dan vermageren en misschien zelfs ziek worden. Het is dus belangrijk dat je hond zo snel mogelijk weer zijn brokken gaat eten.

In dit artikel lees je waarom je hond geen brokken wil eten, en hoe je ervoor kunt zorgen dat je hond dit wel weer gaat doen.

Waarom je hond geen brokken wil eten

Er kunnen veel verschillende redenen zijn voor een hond die zijn brokken niet eet. Hieronder lees je de meest voorkomende redenen:

  • Mondproblemen: Een veelvoorkomende reden voor honden die geen brokken eten is dat ze problemen hebben met de mond of tanden. Brokken zijn namelijk hard en wanneer een hond pijn heeft aan zijn tanden, dan wordt het lastig om te eten. Het is daarom belangrijk dat je de tanden van je hond regelmatig poetst met hondentandpasta om tandproblemen te voorkomen. Ook het hebben van kauwbotten en/of kauwspeeltjes kunnen een bijdrage leveren aan de mondhygiëne. Als je hond geen brokken eet door mondproblemen, ga dan naar de dierenarts zodat je hond een gepaste mondbehandeling kan krijgen.
  • Ziekten: Een zieke hond zal vaak minder eetlust hebben. Dit kan een griepje zijn, maar het kan ook een serieuzere ziekte zijn. Als je hond naast brokken ook niks anders wil eten, dan kan het zijn dat je hond ziek is. Houd je hond in dit geval goed in de gaten en ga naar de dierenarts wanneer je denkt dat het meer dan een griepje is.
  • Grootte van de brokken: De grootte van de hondenbrokken die je moet geven, ligt aan de grootte van je hond. Als je een kleine hond hebt en je geeft hem brokken die bedoeld zijn voor een grote hond, dan kan het zijn dat je hond deze brokken niet wil eten. De brokken zijn dan te groot voor de mond en het dier zal het moeilijk doorgebeten krijgen. Koop dus altijd de juiste maat brokken voor je hond.
  • Geen honger: Een hond die geen trek heeft zal minder snel zijn brokken eten. Misschien krijgt je hond teveel hondensnacks of je hond krijgt teveel ‘’mensenvoedsel’’. Als dit het geval is, geef je hond dan wat minder tussendoortjes en laat hem alleen de brokken eten.
  • Kieskeurig: Honden kunnen net als mensen kieskeurige eters zijn. Misschien vindt je hond de brokken niet lekker en daarom wil hij ze niet eten.

Wat kan ik doen?

Gelukkig zijn er een aantal manieren om je hond weer aan de brokken te krijgen. Zorg er wel eerst voor dat je hond geen ziektes of mondproblemen heeft. Als je hond dit wel heeft, ga dan naar de dierenarts zodat ze ernaar kunnen kijken. Wanneer je hond weer helemaal gezond is zul je merken dat hij de brokken weer zal eten.

Zorg er ook voor dat je de juiste brokken hebt voor je hond. Een kleine hond kan moeilijk eten wanneer de brokken te groot zijn. Probeer een hond die geen brokken eet ook geen tussendoortjes te geven. Als je dit te vaak doet gedurende de dag, dan zal je hond geen honger meer hebben en dus zijn brokken niet eten.

Geef je hond ook de juiste hoeveelheid brokken en verdeel dit netjes over de dag. Als je ’s ochtends je hond teveel brokken geeft, dan zal je hond in de avond minder honger hebben en dus geen brokken eten.

Als je een kieskeurige eter hebt, dan zijn er een aantal dingen die je kunt doen.

Andere brokken

Ervoor zorgen dat je hond weer gaat eten kan heel simpel zijn, je kunt namelijk andere brokken kopen. Maar wat voor brokken moet je dan kopen? Je hond kan namelijk niet zeggen wat hij wel of niet lekker vindt.

Als je nieuwe brokken koopt, probeer dan vergelijkbare smaken te vermijden. Als je bijvoorbeeld brokken hebt met kip- en rijstsmaak, koop dan geen brokken met dezelfde smaak van een ander merk. Kies dan voor een andere smaak, zoals rund of vis.

Voeg de nieuwe brokken geleidelijk toe in het dieet van je hond. Doe dit niet in één keer, want je hond kan hierdoor last krijgen van zijn maag of darmen. Als je nieuwe brokken wil voeren aan je hond, dan moet het er ongeveer zo uitzien:

  • Dag 1 tot 3 – 75% huidig over, 25% nieuw voer
  • Dag 4 tot 6  50% huidig voer, 50% nieuw voer
  • Dag 7 tot 9 – 25% huidig voer, 75% nieuw voer
  • Dag 10 – 100% nieuw over

Door het nieuwe voer op deze manier geleidelijk toe te voegen, voorkom je maag- darmklachten bij je hond.

Mix de brokken met natvoer of kip

Sommige honden vinden brokken op zichzelf nou eenmaal niet zo lekker. Je kunt ervoor kiezen om de brokken te mengen met ander voer. Dit kan bijvoorbeeld natvoer of gekookte kip zijn. Voeg dus een klein beetje nat voer of kip bij de brokken toe, en dit kan ervoor zorgen dat je hond wel zijn brokken eet. Let er wel op dat je de maaltijd compenseert door minder brokken toe te voegen dan normaal. Anders krijgt je hond teveel eten.

Je kunt ook een beetje gehakt of groenten toevoegen aan de brokken, het is een kwestie van experimenteren en kijken wat je hond het lekkerst vindt.

Zet het eten weg

Deze manier kan misschien een beetje gemeen zijn, maar het kan wel werken bij kieskeurige honden. De volgende keer als je je hond ’s avonds eten geeft, wacht dan 15 minuten. Als je hond zijn brokken niet opgegeten heeft, zet de bak dan weg en geef je hond de volgende ochtend pas weer voer (geef wel verse brokken, geef geen brokken die de hele nacht buiten hebben gestaan). Geef je hond weer 15 minuten en als hij weer niet eet, zet de brokken dan weg en wacht tot de avond.

Op een gegeven moment zal je hond wel moeten eten. Een hond zal zichzelf namelijk nooit laten uithongeren. Je hond zal zich bedenken dat hij niks anders krijgt dan brokken, en zal dit dan accepteren. Bij deze manier is het belangrijk dat je geen snacks of menseneten voert aan je hond!

Meer bewegen

Wie meer beweegt, zal meer honger hebben. Als je bijvoorbeeld hebt gesport, dan zal je meer honger hebben dan wanneer je de hele dag op de bank zit. Dit werkt ook zo bij honden.

Maak dus een extra wandeling of ga een half uurtje spelen met je hond. Van al deze activiteiten zal je hond honger krijgen en de kans is dan groter dat hij zijn brokken gaat eten.

Conclusie

Het is logisch dat een hondeneigenaar bezorgd wordt wanneer zijn hond geen brokken wil eten. Dit komt vaak voor en kan meerdere betekenissen hebben. Het kan komen door problemen met de mond of tanden, maar ook door verschillende ziekten. In dit geval is het belangrijk om naar de dierenarts te gaan.

Bij kieskeurige honden kan het lastig zijn om ervoor te zorgen dat hij toch zijn brokken gaat eten. Gelukkig zijn er een aantal manieren om het eten van brokken te stimuleren.

We hopen dat je hond met deze tips weer zijn brokken eet. Mocht het toch niet lukken, neem dan gerust contact op met de dierenarts. Zij kunnen je namelijk erg goed helpen!