hond heeft net zijn eigen braaksel opgegeten

Waarom Eet Een Hond Zijn Eigen Braaksel Op?

Honden doen wel eens dingen wat mensen nooit in hun leven zouden doen. Een voorbeeld hiervan is het eten van hun eigen braaksel. Mensen zouden al misselijk worden bij het idee.

Maar waarom doen honden dit en kan het eigenlijk kwaad? Ten eerste eten honden eten hun eigen braaksel op omdat ze het lekker vinden ruiken en smaken. Een andere reden waarom ze dit doen, is omdat honden in het wild dit gedrag ook vertonen.

In dit artikel lees je alles over het eten van braaksel bij honden.

Waarom geeft een hond over?

Voordat ik je de oorzaken van overgeven bij een hond vertel, is het belangrijk om het verschil te weten tussen braken en regurgiteren. Het lijkt namelijk wel op elkaar, maar er zitten duidelijke verschillen tussen deze twee termen.

Braken en regurgiteren

Een hond braakt omdat hij misselijk is of zich niet lekker voelt. Braken is een defensiemechanisme van het lichaam, en dit voorkomt dat er verkeerde dingen in de maag en darmen terechtkomen. Bij het braken spuugt een hond half verteerd voedsel uit, samen met maagzuur.

Honden braken vaak na het eten van verkeerd voedsel, of als ze zich ziek voelen.

Regurgiteren lijkt op braken, maar dit is het niet. Soms gaat het voedsel van een hond niet direct de maag in, maar blijf het in de slokdarm hangen. Als een hond dit voedsel vervolgens uitspuugt, dan is heet dit regurgiteren.

Regurgiteren wordt niet veroorzaakt door misselijkheid en kost geen moeite voor een hond. Vaak is de reden van regurgiteren ook onbekend en komt het heel onverwachts. Het kan gebeuren wanneer een hond te snel eet, maar de redenen zijn nog niet erg bekend.

Regurgiteren hoeft geen reden te zijn voor paniek, maar als je hond dit regelmatig doet, dan is het verstandig om contact op te nemen met een dierenarts.

Waarom eet een hond zijn eigen braaksel?

Een mens moet er niet aan denken om zijn eigen braaksel op te eten. Wij hebben ook geen reden om dit gedrag te vertonen. Een hond heeft wel een aantal redenen waarom hij zijn braaksel opeet. Hieronder lees je waarom een hond dit doet.

Het ruikt en smaakt naar eten

Vaak zijn honden niet zo kieskeurig en eten ze alles wat in hun pad komt. De reden dat een hond zijn eigen braaksel eet, is omdat dit naar eten ruikt.

Mensen moeten er niet aan denken om hun eigen braaksel op te eten, maar een hond ruikt alle voedseldeeltjes nog die in het braaksel zitten en vinden het geen probleem om hun maaltijd opnieuw te eten. Honden houden nou eenmaal van dingen die niet lekker ruiken.

Het is natuurlijk gedrag

Een andere reden waarom honden hun eigen braaksel opeten, is omdat dit normaal gedrag is voor een hond of wolf in het wild. De moeder regurgiteerd namelijk haar eten om dit vervolgens te voeren aan haar puppy’s. De moeder kauwt het voedsel als het ware voor.

Dit gedrag komt vaker voor in het wild, maar bij honden die als huisdier gehouden worden komt dit gedrag ook voor. Natuurlijk verschilt het wanneer een hond zijn eigen braaksel eet dan wanneer een moeder zijn pups voert, maar bij honden zit dit gedrag gewoon in hun instinct.

In het wild eet een hond zijn braaksel ook op om dit te verstoppen voor andere dieren. Dit doet hij, omdat hij niet aan andere dieren wil laten weten dat hij ziek is. Dit is namelijk een teken van zwakte en dit maakt hem een makkelijke prooi.

Kan het kwaad?

Als je hond regurgiteerd en het voedsel daarna opeet, dan kan dit geen kwaad. Heeft je hond net overgegeven en eet hij dit op, dan kan dit in sommige gevallen wel kwaad.

Je hond geeft namelijk over voor een reden. Waarschijnlijk heeft je hond iets verkeerds gegeten en dit voedsel moet dus het lichaam uit. Als je hond zijn braaksel vervolgens opeet, dan gaat dit verkeerde voedsel gelijk weer het lichaam in.

Bovendien is braaksel vrij zuur, en zuur kan het gebit aantasten. Natuurlijk zal dit na één keer niet gebeuren, maar als je hond er een gewoonte van maakt, dan kan het slecht zijn voor het gebit.

Het is dus verstandig om het braaksel snel op te ruimen als je hond net heeft overgegeven, voordat het te laat is.

Tot slot

Het eten van braaksel ziet er voor mensen misselijkmakend uit, maar voor honden is dit een lekker hapje. Het zit in hun natuurlijk gedrag en dit kun je er moeilijk uithalen.

Wel is het verstandig om het braaksel direct op te ruimen als je hond heeft overgegeven. Het eten moet er tenslotte voor een reden uit. Als je hond gegurgiteerd, dan moet je hem lekker zijn gang laten gaan.