hond die alleen uit de hand wil eten

Mijn Hond Wil Alleen Uit Mijn Hand Eten

Het is belangrijk dat je hond goed eet. Een goed dieet bevorderd de gezondheid en zorgt voor een goede weerstand. Als je hond niet uit zijn bakje wil eten, dan proberen mensen vaak om hun hond toch te laten eten door hem te laten eten uit de hand.

Als je af en toe je hond uit je hand moet voeren, dan is dit niet zo’n groot probleem. Maar als je hond alleen maar uit je hand wil eten, dan kan dit wel een probleem worden. Het kost veel tijd om je hond uit je hand te laten eten, en je hond moet het tenslotte toch een keer zelf gaan doen.

Maar waarom wil mijn hond alleen uit mijn handen eten en wat moet ik doen om ervoor te zorgen dat hij weer uit zijn voerbak eet? In dit artikel lees je waarom je hond dit gedrag vertoont en wat je eraan kunt doen.

Redenen waarom je hond alleen uit je hand eet

Er kunnen verschillende redenen achter zitten wanneer je hond alleen uit je hand wil eten. Hieronder lees je de meest voorkomende redenen. Het is belangrijk om deze redenen te weten, zodat je het de volgende keer kunt herkennen en er iets aan kunt doen.

Je hond is bang

Het kan zijn dat je hond alleen uit je hand wil eten, omdat hij de omgeving eng vindt. Uit de hand eten voelt veel vertrouwder dan uit een voerbak en terwijl je hond aan het eten is, kun jij de wacht voor hem houden.

Misschien heb je een ander huisdier in je huishouden waar je hond bang voor is, en hierdoor durft je hond niet uit zijn bak te eten. Als je hond uit zijn bak eet, dan kan hij de omgeving namelijk niet in de gaten houden.

Een andere reden kan zijn dat de voerbak op een slechte plek staat. De voerbak staan dan bijvoorbeeld naast een luidruchtige vaatwasser, of in een kamer waar veel geluiden te horen zijn. Dit kunnen allemaal redenen zijn waarom je hond bang is om uit de voerbak te eten en dus liever je voor hand kiest.

Je hond wil aandacht

Net als mensen, hebben honden behoefte aan sociaal contact. Als je hond in zijn eentje uit zijn voerbak moet eten, dan krijgt hij geen aandacht van mensen. Als je hond met de hand gevoerd wordt, dan krijgt je hond eten en aandacht tegelijkertijd.

Als je hond dus alleen uit je hand eet, dan kan dit betekenen dat je hond meer tijd met je wil doorbrengen. Zorg er dus voor dat je hond genoeg speeltijd en wandeltijd krijgt. Op deze manier kun je dit gedrag wellicht veranderen.

Het is aangeleerd

Het eten uit de hand kan ook aangeleerd gedrag zijn. Misschien heb je je hond uit je hand gevoerd toen hij nog een puppy was omdat je dit schattig vond. Je hond weet nu niet anders en denkt dus dat dit normaal gedrag is. Je zult dus moeten leren om je hond uit zijn bak te laten eten.

Je hond heeft geen eetlust

Als je hond geen eetlust eet, dan is het logisch dat hij geen zin heeft om uit zijn bak te eten. Als je hem vervolgens met je hand probeert te voeren, dan kan het zijn dat je hond toch gaat eten, omdat je het aandringt.

Misschien is je hond een beetje ziek of je hond heeft te veel snacks gehad gedurende de dag. Dit kan de reden zijn waarom je hond geen honger heeft.


hond wil niet uit de voerbak eten

Hoe laat ik mijn hond uit zijn voerbak eten?

Je wil dus dat je hond weer normaal uit zijn voerbak gaat eten, zoals elke andere hond. Maar hoe leer je dit eigenlijk aan? Met deze tips kun je hopelijk je hond weer uit zijn voerbak laten eten.

Geef het voer alleen in de voerbak

Als je het gedrag van je hond wil veranderen, voer je hond dan nooit meer uit je hand en zet het alleen in de voerbak. Als je hond een paar maaltijden overslaat, dan is dit niet erg. Uiteindelijk krijgt je hond honger en zal hij toch moeten gaan eten.

Zet de voerbak op een vaste tijd neer en laat het ongeveer 20 minuten staan. Als je hond in deze 20 minuten niet wil eten, dan zet je het eten weg en wacht je tot de volgende maaltijd. Verwissel wel het voer en laat het niet de hele dag op het aanrecht staan. Het eten wordt anders oud, en dit verlaag de kansen dat je hond uit zijn bak gaat eten.

Probeer tussendoor ook geen snacks of andere dingen aan je hond te geven. Je hond moet snappen dat hij alleen uit de bak mag eten en dat hij geen andere keuze heeft.

Honden kunnen wel enkele dagen tot weken zonder voedsel. Je wil natuurlijk niet dat je hond zo’n lange tijd niet eet, dus als je hond echt niet wil eten, dan moet je even kijken naar de andere tips die hier worden gegeven.

Voeg wat lekkers toe

Honden houden van lekker eten, dus als je wat lekkers toevoegt aan de maaltijd, dan wil je hond misschien wel uit zijn voerbak eten. Bij iets lekkers kun je denken aan een stukje gekookte kip, of een klein beetje rijst of groente.

Doe dit niet bij elke maaltijd, maar probeer het af en toe te doen. Misschien stimuleert dit om je hond wel uit zijn bak te laten eten.

Verander de plek van de voerbak

Als je hond niet wil eten uit de voerbak door angst, probeer dan de voerbak te verplaatsen. Zoek een rustig plekje in je huis waar niet te veel geluid is.

Als de angst veroorzaakt wordt door een ander huisdier, houd deze andere dieren dan even uit de buurt wanneer je hond aan het eten is. Als je hond nu wel uit zijn bak wil eten, dan weet je nu waar het probleem zat.

Neem contact op met een dierenarts

Als alle bovenstaande tips toch niet willen helpen, dan kun je altijd nog contact opnemen met een dierenarts. Misschien heeft je hond wel een medisch probleem waarom hij niet uit zijn bak wil eten, of misschien heeft je hond hulp nodig van een hondengedragsdeskundige.

Tot slot

In het begin lijkt het misschien nog leuk om je hond uit je hand te laten eten, maar het kan zijn dat je hond niet meer anders wil.

Probeer het gedrag dus niet aan te leren en geef het eten alleen in de voerbak. Als je het gedrag toch hebt aangeleerd, dan hopen we dat deze tip je een beetje geholpen hebben.