hond met diarree

Waarom Heeft Mijn Hond Diarree ’s Nachts?

Diarree komt vaak voor bij honden. Wanneer een hond af en toe diarree heeft, dan hoef je je vaak geen zorgen te maken. Heeft je hond constant diarree ’s nachts, dan kan dit duiden op een probleem. Maar wat kan dit dat zijn?

Wanneer een hond diarree heeft ’s nachts, dan is een verandering van het dieet de meest voorkomende oorzaak. Ook kunnen andere oorzaken, zoals stress, medicatie, allergieën, parasieten of ziektes ervoor zorgen dat een hond diarree krijgt.

De oorzaken van diarree in de nacht bij honden

Wanneer een hond alleen ’s nachts diarree heeft, dan kan dit veel verschillende oorzaken hebben. Hieronder lees je de meest voorkomende oorzaken van diarree ’s nachts bij honden.

Verandering van dieet

Het abrupt veranderen van het dieet van een hond, kan leiden tot diarree. Het kan ook leiden tot andere problemen, zoals overgeven of last van pijn in de darmen of maag. Wanneer je dus overgaat op nieuwe brokken, verander het dieet dan langzaam en verander niet gelijk alle brokken.

Dit doe je als volgt: als je nieuwe brokken hebt, gebruik dan je oude brokken en voeg een klein beetje van de nieuwe brokken hieraan toe. Elke dag voeg je weer een klein beetje meer van de nieuwe brokken en wat minder van de oude brokken.

Op deze manier verander je het dieet van je hond erg langzaam, en zal je hond waarschijnlijk geen klachten krijgen. Wanneer je het dieet van je hond verandert, let dan op de gezondheid van je hond. Gaat de gezondheid achteruit, dan zijn de brokken misschien niet geschikt voor je hond.

Medicatie

Verschillende medicatie kan ervoor zorgen dat een hond last krijgt van diarree in de nacht. Als je hond bijvoorbeeld ontwormd is, dan is het normaal dat je hond een aantal nachten diarree kan hebben. Diarree is namelijk een veelvoorkomende bijwerking van ontwormingsmiddelen.

Ook kan andere medicatie, zoals antibiotica de oorzaak zijn van de diarree. Ben je dus begonnen met het toedienen van medicatie bij je hond, dan is dit waarschijnlijk de oorzaak. Als je niet zeker weet of diarree normaal is bij een bepaald medicijn, bel dan de dierenarts om dit zeker te weten!

Allergieën

Allergieën kunnen leiden tot diarree bij een hond. We hebben het hier over een voedselallergie. Bij een voedselallergie is een hond allergisch voor een bepaald bestandsdeel in de voeding. Dit kan bijvoorbeeld kip, rijst of rund zijn.

Deze voedselallergie kan vervolgens klachten geven, zoals jeuk, buikpijn en diarree. Bij het vermoeden van een voedselallergie is het dus belangrijk om te achterhalen waar de hond precies allergisch voor is. Je kunt dit het beste doen samen met een dierenarts.

Parasieten

Parasieten kunnen veel problemen veroorzaken in het maag-darmstelsel van een hond. Dit kan dan dus ook de oorzaak zijn van diarree.

Je kunt hierbij denken aan veel verschillende parasieten, zoals rondwormen, giardia of coccidiose. Wanneer je hond dus last heeft van veel diarree, dan kan een parasiet hier de oorzaak van zijn.

Zorg er in dit geval voor dat je hond ontwormd wordt. Kijk het de komende dagen even aan, en als de klachten niet verminderen, dan is het verstandig om een dierenarts te bezoeken. De dierenarts kan vervolgens uitzoeken waar het probleem ligt.

hond ziek van diarree

Ziekten of aandoeningen

Veel verschillende ziekten en aandoeningen kunnen ervoor zorgen dat een hond diarree krijgt ’s nachts. IBD (Inflammatory Bowel Disease) is bijvoorbeeld een aandoening die kan leiden tot veel diarree. IBD staat voor een groep van chronische stoornissen van het maagdarmkanaal.

Ook kan een hond een simpel griepje hebben. Net als mensen, kunnen honden diarree krijgen wanneer ze even niet zo lekker zijn. Laat je hond dus even uitzieken en kijk het de komende dagen eventjes aan. Mochten de klachten niet weggaan, schakel dan de hulp in van een professional.

Ook kunnen serieuze aandoeningen, zoals leverfalen ervoor zorgen dat er diarree ontstaat bij een hond. Heeft je hond naast diarree dus nog andere klachten, dan is het verstandig om even een dierenarts te bezoeken.

Niet alleen de bovenstaande ziekten en aandoeningen kunnen leiden tot diarree bij een hond. Er zijn talloze ziekten die diarree als symptoom kunnen hebben. Heb je dus het vermoeden dat er iets ergers aan de hand is, ga dan altijd naar een dierenarts.

Stress

Ook kan stress ervoor zorgen dat een hond diarree krijgt. Stress kan veel verschillende oorzaken hebben. Een hond kan bijvoorbeeld stress krijgen na een verhuizing of wanneer er een nieuw huisdier in het huis is geïntroduceerd.

Als je hond vooral ’s nachts stress heeft, dan kan dit komen door de slaapplek van je hond. Als er harde geluiden aanwezig zijn op de slaapplek van je hond, kan je hond hier bang voor zijn en dit kan stress veroorzaken. Ook kan verlatingsangst voor veel stress zorgen.

Wanneer je vermoedt dat stress de boosdoener is van de diarree, laat je hond met zijn baasje op de slaapkamer slapen. Als de diarree hierdoor verdwijnt, dan moet je dus iets veranderen aan de slaapplek van je hond. Heeft de stress een andere oorzaak, dan moet je deze oorzaak zien aan te pakken.   

Wat moet ik doen als mijn hond ’s nachts diarree heeft?

Als je hond een enkele keer diarree heeft ’s nachts, dan hoeft dit geen probleem te zijn en is er waarschijnlijk niets aan de hand. Heeft je hond vaker last van diarree ’s nachts, dan kan dit wel wijzen op een probleem.

Probeer te achterhalen waar de diarree vandaan komt. Heb je bijvoorbeeld het dieet van je hond aangepast, dan is dit waarschijnlijk de oorzaak en komt het wel weer goed na een paar dagen.

Wanneer je hond diarree heeft, geef hem de komende dagen dan licht verteerbaar voedsel. Een beetje gekookte kip of rijst is bijvoorbeeld een goed idee om te geven aan je hond.

Wanneer de klachten binnen een paar dagen niet overgaan, dan is het verstandig om een dierenarts in te schakelen. De dierenarts kan je vervolgens verder helpen.

Tot slot

Er zijn dus veel verschillende oorzaken mogelijk wanneer een hond last heeft van diarree ’s nachts. De oorzaak die het vaakst voorkomt is het abrupt veranderen van het dieet van de hond.

Wanneer je dus nieuwe voeding voor je hond hebt, voeg dit dan langzaam en gecontroleerd toe aan het dieet van je hond, zodat er geen klachten ontstaan.

Heb je alles geprobeerd en heeft je hond nog steeds last van diarree, dan is het belangrijk om een dierenarts te bezoeken. De dierenarts kan vervolgens uitzoeken waar het probleem ligt. Ook bij twijfel is het altijd verstandig om contact op te nemen met een dierenarts.