hond die op een deken ligt

Heeft Een Hond Een Deken Nodig?

Tijdens koud weer is het natuurlijk wat kouder in het huis. Wij hebben hier warme kleren en dekens voor, maar een hond heeft dit niet.

Wel heeft een hond een warme vacht. Maar is dit eigenlijk wel genoeg om hem warm te houden of heeft een hond een deken nodig om zichzelf warm te houden in de winter?

Hier lees je alles over het gebruiken van dekens bij een hond.

Heeft mijn hond een deken nodig?

Of je hond een deken nodig heeft, hangt af van een aantal factoren. Het ligt er ten eerste aan hoe warm het is in huis. Heb je vaak de verwarming hoog staan, dan heeft een hond minder vaak een deken nodig dan wanneer de kachel altijd uitstaat.

Ook hangt het af van de hond die je hebt. Een kleine hond, zoals een Chihuahua, krijgt het sneller koud dan een grote hond zoals een Duitse Herder. Een grote hond heeft namelijk vaker een hoger vetpercentage en een dikkere vacht. Ook staat een grote hond verder van de grond af.

Als je hond het vaak koud heeft, dan zal je hond een deken nodig hebben. Dit is eerder nodig bij kleinere honden, maar ook grote honden kunnen het koud krijgen. Ook hebben puppy’s en oudere honden eerder een deken nodig, omdat ze moeite kunnen hebben met het reguleren van hun temperatuur.

Dit betekent niet dat een hond die het nooit koud heeft geen deken mag hebben. Veel honden vinden dekens fijn om onder te liggen, omdat het een gevoel geeft van een holletje. In de natuur sliepen honden namelijk ook in holletjes. Dit geeft hun een veilig en comfortabel gevoel.

Hoe kan ik merken zien of mijn hond het koud heeft?

Als je hond het dus vaak koud heeft, dan is het verstandig om een deken te gebruiken. Je moet dan wel weten hoe je kunt merken dat je hond het koud heeft. Hieronder lees je een aantal kenmerken van een hond die het koud heeft.

Het eerste symptoom van een koude hond is niet te missen: hij zal gaan trillen. Hiermee doet het lichaam een poging om warm te blijven. Daarnaast heeft een hond die het koud heeft vaak een koud lichaam. Vaak zijn dit koude oren of koude poten.

Als je dit opmerkt, dan is het van belang dat je je hond weer opwarmt. Dit kan dus met een warme deken of iets wat hier op lijkt. Doe je dit niet dan kan een hond in de ergste gevallen onderkoeld raken. Gelukkig gebeurt dit niet zo snel binnenshuis.

Andere manieren om een hond warm te houden

Je hoeft niet altijd een deken te gebruiken om je hond warm te houden tijdens koude dagen. Er zijn ook andere manieren om dit te doen.

hond die het koud heeft en onder de dekens ligt

Zet de verwarming hoger

Als je vaak de verwarming erg laag zet om energie te besparen, dan is de kans groot dat het koud wordt in huis in de winter. Hierdoor kan je hond het dus koud krijgen. De oplossing hiervoor is dan natuurlijk het hoger zetten van de verwarming.

Verhoogde hondenslaapplek

Vaak ligt de hondenmand op de grond in huis. Omdat de mand in contact is met de grond, kan een hond het sneller koud gaan krijgen wanneer hij hierin ligt. Een oplossing hiervoor is het verhogen van de slaapplek.

Je kunt dit zelf doen, door bijvoorbeeld planken of boeken onder de mand te leggen. Wat je ook kunt doen, is een verhoogde slaapplek kopen voor je hond. Dit gaat warmteverlies tegen. Een voorbeeld van een verhoogde slaapplek is een hondenbank

Warmtemat

Je kunt ook een warmtemat aanschaffen om je hond warm te houden in de winter. Deze mat kun je in de hondenmand leggen en je moet het snoer in het stopcontact steken. Hierdoor zal de hondenmand elektrisch verwarmd worden.

Tot slot

Of je hond een deken nodig heeft, verschilt dus per situatie. Zie je dat je hond vaak zit te rillen in huis of voelt je hond vaak koud aan, dan is het een goed idee om een deken te gebruiken. Ook als je hond het niet koud heeft, kun je een deken gebruiken. Kijk dus even of je hond een deken fijn vindt of niet.

Zoals je hebt gelezen, zijn er ook andere manieren om een hond warm te houden. Je hoeft dus niet altijd een deken te gebruiken als je hond het koud heeft, je kunt ook kiezen uit alternatieven!