boter die wordt opgegeten door een hond

Mijn Hond Heeft Boter Gegeten, Is Dit Gevaarlijk?

Het komt vaak voor dat een hond voedsel eet die hij eigenlijk niet mocht eten. Een voorbeeld hiervan is boter. Boter is een product dat veel wordt gebruikt door mensen, en het is dus zeker mogelijk dat je hond dit een keer te pakken krijgt als je even niet oplet. Maar is boter gevaarlijk voor honden, en wanneer moet je naar de dierenarts?

Als je hond boter heeft gegeten, dan kan dit een aantal problemen opleveren. Je hond kan erge buikpijn krijgen en de boter kan overgewicht veroorzaken. Daarnaast kan te veel boter leiden tot een alvleesklierontsteking (pancreatitis).

Hier kom je alles te weten over de gevaren van boter voor honden, en wat je moet doen als je hond boter heeft gegeten.

Is boter slecht voor honden?

Boter is niet giftig voor een hond, maar dit betekent niet dat het goed is als je hond dit opeet. Hieronder lees je waarom boter niet geschikt is als voedingsmiddel voor honden.

Boter bevat veel calorieën

Ten eerste zitten er veel calorieën in boter. Als een hond een groot stuk boter binnenkrijgt, dan kan dit leiden tot overgewicht. Natuurlijk zal dit niet na één stukje gebeuren, maar als het een gewoonte wordt, dan is de kans groot dat je hond overgewicht krijgt.

Overgewicht komt steeds vaker bij honden voor. Dit komt omdat veel mensen hun honden ‘’mensenvoedsel’’ geven. Hierdoor krijgen ze te veel calorieën binnen, en worden ze dik. Overgewicht brengt net als bij mensen risico’s met zich mee, zoals diabetes of andere ziektes.

Boter kan leiden tot maag- en darmproblemen

Veel honden zijn lactose intolerant. Dit betekent dat ze niet zo goed tegen zuivelproducten kunnen. Boter is een zuivelproduct, dus dit kan een aantal problemen geven bij honden die lactose intolerant zijn.

De klachten die een hond kan krijgen na het eten van boter, bestaan uit buikpijn, diarree, en een opgezette buik. De ernst van de klachten ligt in dit geval aan de grootte van de hond, en hoeveel boter de hond heeft gegeten.

Pancreatitis (alvleesklierontsteking)

Een ander gevaar van het eten van boter, is dat je hond er pancreatitis, oftewel alvleesklierontsteking van kan krijgen. Pancreatitis is een pijnlijke, en in sommige gevallen dodelijke aandoening.

Pancreatitis kan meerdere oorzaken hebben bij honden. Soms kan het ook ontstaan wanneer een hond een grote hoeveelheid vet heeft binnengekregen. Dit kan dus gebeuren wanneer je hond een grote hoeveelheid boter heeft gegeten.

Er zijn een aantal symptomen waardoor je deze aandoening kunt herkennen. De symptomen van pancreatitis bestaan vaak uit:

  • Slechte eetlust
  • Braken
  • Buikpijn
  • Diarree
  • Koorts
  • Uitdroging

Een alvleesklierontsteking moet vaak door het lichaam van de hond zelf worden opgelost. Er zijn geen medicijnen die de ontsteking kunnen remmen. Helaas komt het ook voor dat een hond overlijdt aan deze ontsteking.

Mijn hond heeft een heel pakje boter gegeten

Als je hond een grote hoeveelheid boter heeft gegeten, dan kan het verstandig zijn om een dierenarts te bellen. De dierenarts kan je vervolgens advies geven over wat je het beste kunt doen.

Omdat een grote hoeveelheid boter een alvleesklierontsteking kan veroorzaken, is het belangrijk om je hond de komende dagen in de gaten te houden. Krijgt je hond symptomen, zoals koorts, diarree en braken, dan is het belangrijk om naar de dierenarts te gaan.

Laat nooit zelf je hond braken. In sommige gevallen kan braken de situatie slechter maken dan dat het al is. Laat alleen je hond braken wanneer de dierenarts hier toestemming voor heeft gegeven.


Tot slot

Boter is dus niet een voedingsmiddel die je hond moet eten. Bij een kleine hoeveelheid boter zal er in de meeste gevallen niks ernstig gebeuren, maar als je hond een heel pakje boter eet, dan kan je hond hier aardig ziek van worden.

Zorg er dus voor dat je je hond goed in de gaten houdt en laat geen voedingsmiddelen rondslingeren in de buurt van je hond.

En onthoud: ga bij twijfel altijd naar de dierenarts!