hond bolle rug

Waarom loopt mijn hond met een bolle rug?

Aan de houding en het gedrag van je hond kan je vaak zien wanneer er iets mis is. Normaalgesproken loopt de rug van een hond in een rechte lijn. Als je hond met een bolle rug loopt, dan is dat vreemd en dan zou je denken dat er iets aan de hand is.

Een bolle rug bij honden kan meerdere oorzaken hebben. Het kan komen door problemen met de buik, dit kan pijn of misselijkheid zijn. Daarnaast kan er ook een rugprobleem zijn, zoals een hernia of slijtage van de (tussen)wervels.

Oorzaken van een bolle rug bij honden

Een bolle rug bij een hond geeft meestal aan dat de hond ergens pijn heeft. Een bolle rug is vaak het gevolg van problemen met de maag of darmen en problemen met de rug. Bij de maag kan dit bijvoorbeeld een ontsteking zijn en bij rugpijn kan het een gevolg zijn van een hernia of door slijtage van de wervels.

Buikpijn

Net als bij mensen kunnen honden weleens last krijgen van hun buik. Zoals de meeste mensen weten, kan buikpijn erg vervelend en pijnlijk zijn. Een herkenbaar symptoom van buikpijn bij honden is een gespannen buik of bolle rug. Dit kan dus de reden zijn waarom je hond met een bolle rug loopt.

Andere symptomen van buikpijn kunnen bestaan uit:

 • Borrelende maag
 • Weinig eetlust
 • Gras eten
 • Braken
 • Diarree
 • Winderigheid

Bij gezonde honden komt buikpijn vaak door het eten van verkeerd voedsel. Honden eten namelijk zowat alles wat in hun pad komt. Je hond eet bijvoorbeeld eten dat bedoeld is voor mensen, of je hond heeft teveel hondenbrokken gegeten. De maag en darmen kunnen hier niet tegen en dit kan resulteren in buikpijn.

De buikpijn kan ook komen door een onderliggend medisch probleem. Dit zijn de meest voorkomende oorzaken van buikpijn door een medisch probleem:

 • Voedselovergevoeligheid of allergie
 • Maag- of darmontsteking
 • Verstopping van het verteringssysteem
 • Problemen met de nieren of alvleesklier
 • Baarmoeder- of prostaatproblemen

Als je hond met een bolle rug loopt en je vermoedt dat dit door buikpijn komt, houd je hond dan goed in de gaten. Mochten de symptomen verergeren of houdt de buikpijn voor een lange tijd aan, neem dan altijd contact op met de dierenarts.

Rugproblemen

Een bolle rug bij honden kan naast buikpijn ook veroorzaakt worden door pijn in de rug. De meest voorkomende oorzaken van rugproblemen bij honden zijn hernia’s en spondylose.

Hernia

Bij een hernia scheurt het stevige bindweefsel van de tussenwervelschijf en komt de gel-achtige kern naar buiten. Deze kern gaat vervolgens drukken op het ruggenmerg of op een zenuw. Een hernia komt het meest voor bij de nek (nekhernia) of de onderrug (lage rughernia).

Naast dat je hond met een bolle rug kan gaan lopen, kunnen er nog een aantal andere symptomen voorkomen:

 • Verlamming – Omdat er bij een hernia iets op de ruggenmerg drukt, kunnen er verlammingsverschijnselen ontstaan. De ernst van de symptomen ligt eraan op welke plek in het ruggenmerg wordt gedrukt. Honden kunnen last krijgen van verlammingsverschijnselen van één of meerdere poten.
 • Pijn – Wanneer de gel-achtige kern op een zenuw drukt, dan kan dit pijn veroorzaken. De pijn kan mild zijn, maar ook erg heftig. Er is ook een combinatie van pijn en verlamming mogelijk. De pijn kan opgemerkt worden door hoe de hond beweegt en door symptomen zoals lusteloosheid, weinig eetlust en braken.

In sommige situaties kan het lastig zijn om te zien of je hond een hernia heeft. De klachten kunnen namelijk ook mild zijn, je hond wil bijvoorbeeld niet meer de bank opspringen of je hond heeft moeite met eten door pijn in de nek.

Sommige hondenrassen lopen een groter risico om een hernia op te lopen. Bij de teckel is het risico op een hernia vrij groot. Dit komt omdat zij een zeer lange rug hebben. Hernia’s komen ook vaker voor bij de Franse bulldog, Shih Tzu, Pekingees, Beagle, Basset, Maltheser, Lhasa Apso en de Corgi.

Bij het vermoeden van een hernia bij je hond is het belangrijk om snel contact op te nemen met de dierenarts.

Spondylose

Bij spondylose is er een slijtage van de wervels en tussenwervelschijven. De slijtage kan vervolgens pijn en stijfheid veroorzaken bij de hond. Spondylose ontstaat vaak door ouderdom.

Oudere honden kunnen minder vocht vasthouden in hun tussenwervelschijven, waardoor de schokdemperfunctie wordt vermindert en de schijven minder soepel en flexibel worden. Het lichaam reageert hierop door meer bot aan te maken. Uiteindelijk kunnen er botten van aan elkaar grenzende wervels tegen elkaar aankomen, wat pijn en stijfheid veroorzaakt. Ook is het mogelijk dat er zenuwen bekneld raken.

Naast dat een hond met spondylose met een bolle rug gaat lopen, zal de hond een aantal andere symptomen hebben, zoals:

 • Stijfheid van de rug en nek
 • Pijn
 • Moeilijk opstaan en liggen
 • Moeite met poepen en plassen
 • Moeite met bepaalde bewegingen (bijvoorbeeld traplopen of de bank opspringen)
 • Zenuwuitval van de poten

Spondylose is helaas niet te genezen. De behandeling van spondylose bestaat vooral uit het verminderen van de pijn en het vertragen van het proces. De toestand van de hond zal vaak verbeteren wanneer er een pijnstiller wordt voorgeschreven.

Overige oorzaken

Een bolle rug bij honden kan vele andere oorzaken hebben. Het kan bijvoorbeeld komen door een ontsteking of tumor, maar het kan ook een breuk in één van de wervels zijn. Als hondeneigenaar is het belangrijk om je hond in de gaten te houden wanneer hij met een bolle rug loopt. Mocht de hond nog andere (ernstige) symptomen hebben, neem dan altijd contact op met de dierenarts.

Moet ik naar de dierenarts?

Als je hond met een bolle rug loopt, betekent het dat het dier pijn heeft. Deze pijn kan van korte duur zijn, zoals een buikkramp, maar het kan ook een teken zijn van een serieus probleem. Het is belangrijk om naar de andere symptomen te kijken die je hond heeft, naast de bolle rug.

Als de hond na een korte tijd weer normaal loopt, dan is het vaak niet nodig om naar de dierenarts te gaan. Vaak gaat het dan om een kortdurende buikpijn of misselijkheid. Mocht de bolle rug bij je hond voor een lange tijd aanhouden of gaat het gepaard met stijfheid of verlammingsverschijnselen, ga dan altijd naar de dierenarts. Hiermee voorkom je dat je hond onnodig pijn lijdt en hierdoor kan de dierenarts direct ingrijpen.

Ook als je de situatie niet vertrouwt dan is het altijd verstandig om de dierenarts te bellen om advies. Dit kan namelijk nooit kwaad!

Conclusie

Een bolle rug bij een hond kan vele oorzaken hebben. De meest voorkomende oorzaken zijn pijn in de buik of rugpijn. Dit kan bijvoorbeeld een maag- of darmontsteking zijn, maar het kan ook zo onschuldig zijn als een simpele buikgriep.

Bij rugpijn kan men denken aan een hernia of spondylose bij de hond. Deze aandoeningen zijn vaak pijnlijk, dus het is van groot belang om snel hulp te zoeken bij de dierenarts. Veelvoorkomende symptomen zijn naast een bolle rug nog stijfheid, pijn en verlammingsverschijnselen.