hond met een voetkussentje

Waarom Bijt Mijn Hond Zijn Voetkussens Kapot?

Bijt je hond de laatste tijd vaak in zijn voetkussens, of likt je hond veel aan zijn poten? Veelvuldig likken en/of bijten aan de poten is vaak geen goed teken. Wanneer een hond zijn voetkussens kapotbijt, dan is dit ook geen goed teken en betekent het dat er iets aan de hand is.

Hier lees je de meest voorkomende oorzaken van het kapotbijten van de voetzooltjes bij honden.

Droge huid

De voetzooltjes van een hond kunnen uitdrogen. Het uitdrogen van de voetzooltjes kan meerdere oorzaken hebben. Het kan komen door:

  • Lopen op sneeuw, ijs of strooizout
  • Lopen op een hete ondergrond
  • In contact komen met chemische middelen, zoals schoonmaakmiddel
  • Allergieën

Wanneer de voetkussens van een hond uitdrogen, kunnen er barstjes of wondjes ontstaan en dit kan oncomfortabel aanvoelen. Hierdoor kan de hond zijn voetkussentjes kapot gaan bijten.

Wat kun je ertegen doen?

Je kunt een aantal dingen doen om droge voetkussens te voorkomen. Ten eerste is het van belang dat je uitkijkt bij extreem warm of koud weer.

Probeer tijdens warme dagen op koelere ondergronden te lopen, door bijvoorbeeld door het gras of in de schaduw te lopen. Probeer bij koud weer de wandelingen niet te lang te maken en zorg ervoor dat je de poten schoonmaakt na afloop van de wandeling.

Het kan daarnaast helpen om een potenbalsem te gebruiken om de voetzolen van je hond te beschermen. Ook kunnen hondenschoenen een goede optie zijn.

Pijn

Wanneer een hond ergens pijn heeft of een wondje heeft, dan kan hij hieraan gaan bijten. Pijn aan de voetkussentjes kan veel verschillende oorzaken hebben. Het kan bijvoorbeeld komen door een splinter die vastzit in het kussentje of door een wondje die is ontstaan op het voetkussen.

Probeer de oorzaak van de pijn dus te achterhalen. Is de oorzaak niet zo erg, dan kun je het zelf thuis behandelen. Is de oorzaak ernstiger of zit er een grote wond op de voetkussen, dan kan het verstandig zijn om naar de dierenarts te gaan.

Allergieën

Allergieën kunnen hevige jeuk veroorzaken bij een hond en hierdoor kan de hond zijn voetkussens kapot gaan bijten. Er zijn veel verschillende allergieën bij de hond.

De hond kan allergisch zijn voor een bepaalde voedingsstof in het voedsel of er kan een allergie ontstaan voor dingen uit de omgeving, zoals pollen en grassen. Chemische middelen en parasieten kunnen ook een allergische reactie veroorzaken bij een hond.

Bij een allergische reactie kan de hond overal jeuk gaan krijgen en hierdoor ontstaat er een rode, schilferige huid. Neem contact op met een dierenarts zodat je samen de oorzaak van de allergie kunt achterhalen.

Parasieten

Parasieten kunnen ervoor zorgen dat de hond aan zijn voetkussens gaat bijten. Er kan bijvoorbeeld een teek op het voetkussentje zitten en de hond wil dit beestje eraf halen door aan de voetkussen te bijten.

Een hond kan ook last hebben van vlooien. Vlooien kunnen erge jeuk veroorzaken en hierdoor kunnen de voetkussentjes van de hond erg gaan jeuken. Dit kan ertoe leiden dat de hond zijn voetkussens kapotbijt.

Zorg er dus voor dat je je hond regelmatig controleert op teken en vlooien. Daarnaast kan een anti- teken- en vlooienband goed werken ter voorkoming van deze parasieten.

Stress

Door stress kan een hond aan bepaalde dingen gaan likken of bijten. Hierdoor kan het dier zijn voetkussens kapotbijten. Stress kan meerdere oorzaken hebben. Een aantal voorbeelden van oorzaken van stress bij de hond zijn:

  • Verlatingsangst
  • Angst voor andere honden in het huishouden
  • Een plotselinge verandering in de omgeving, zoals een verhuizing
  • Veel lawaai waar de hond bang voor is, zoals vuurwerk

De bovengenoemde voorbeelden kunnen allemaal oorzaken zijn van stress. Er zijn natuurlijk nog veel meer oorzaken mogelijk. Naast het kapotbijten van de voetkussens of poten, kun je stress bij een hond aan een aantal symptomen herkennen:

  • Zichzelf veel likken
  • Het likken van de bek
  • Trillen
  • Staart tussen de benen
  • Veel gapen en hijgen
  • Het voorpootje opheffen

Wil je de stress bij je hond aanpakken, dan is het van belang dat je de oorzaak van dit probleem achterhaalt. Lukt het niet, dan kun je eventueel een dierenarts raadplegen om je hond te helpen met dit probleem.

Voorkomen dat een hond aan zijn voetkussens bijt

Als je hond zijn voetkussen kapot heeft gebeten, dan moet je ervoor zorgen dat hij dit niet meer kan doen. Laat je je hond bijten en likken aan de wond, dan kan de wond niet genezen en kan het zelfs gaan ontsteken. Er zijn een aantal middelen om te voorkomen dat een hond aan zijn wond likt.

Hondenkap

De hondenkap is de meest bekende middel om likken en bijten aan wonden te voorkomen. Door de grote kraag kan de hond namelijk nergens goed bij.

De traditionele hondenkap is vaak lomp, groot en oncomfortabel. Wil je het comfortabeler voor je hond maken, dan is de Comfy Cone een goede oplossing. Deze kap is namelijk gemaakt van zacht materiaal in plaats van hard plastic. Daarnaast kan de hond beter zien met deze kap op.

Hondenschoenen

Hondenschoenen kunnen goed helpen wanneer een hond last heeft van wondjes aan zijn poten. Het biedt bescherming en het zorgt ervoor dat de hond niet aan de wond kan gaan likken of bijten. De Trixie Walker Active Hondenschoen is een goed voorbeeld van zulke schoenen.

Tot slot

Het kapotbijten van de voetkussentjes kan veel oorzaken hebben bij de hond. Nu weet je al de verschillende oorzaken, dus kun je achterhalen waar dit gedrag vandaan komt.

Mocht het probleem niet weggaan of heeft de hond een ernstige wond aan het voetkussen, dan is het verstandig om naar een dierenarts te gaan.