hond aan de riem

Je Hond Bijt In De Riem? Zo Leer Je Het Af!

Honden houden ervan om op van alles te bijten. Ze hebben geen handen, dus met hun neus en bek moeten zij de wereld ontdekken. Helaas bijten honden weleens in voorwerpen waar ze niet voor bedoeld zijn, bijvoorbeeld in de hondenriem.

Dit gedrag is niet alleen vervelend, maar het kan er ook voor zorgen dat je om de maand een nieuwe hondenriem moet kopen. Het kan ook gevaarlijk zijn, als je hond de riem doorbijt kan het dier zelfs ontsnappen. Hieronder geven we je tips om hoe je dit bijtgedrag van je hond af kunt leren.

Waarom je hond op de riem bijt

Er zijn verschillende oorzaken mogelijk wanneer je hond op de riem bijt tijdens het wandelen. Het is belangrijk dat je de oorzaak herkent, zodat je het gedrag kunt afleren.

Spelen

In sommige gevallen ziet een hond de hondenriem als een speeltje. Honden houden van speeltjes en bijten hier dan ook graag in. Vaak trekt het baasje dan terug aan de riem, wat de hond nog meer laat denken dat het om een spelletje gaat.

Denk maar eens hoe je speelt met je hond met een hondenspeeltje. Als je aan het speeltje trekt, dan zal de hond nog drukker en meer zin krijgen om te spelen. Dit gebeurt ook als het hondenbaasje terugtrekt aan de riem.

Aandacht

Sommige honden kunnen op de riem gaan bijten puur om aandacht te vragen. Net als mensen kunnen honden ook weleens vervelend gedrag vertonen om aandacht te krijgen. Een hond die bijvoorbeeld rustig aan de lijn loopt en niet met de riem speelt, krijgt minder aandacht dan een hond die telkens in de riem loopt te kauwen.

Te veel prikkels

Als je hond tijdens het wandelen te veel prikkels binnenkrijgt, dan kan het dier in de riem bijten om deze spanning kwijt te raken. Als je hond te veel prikkels krijgt, dan kan dit aan vele factoren liggen. Dit kan bijvoorbeeld komen doordat er veel andere honden op de wandelroute lopen, of het komt door langsrijdende auto’s of fietsers. Het kan ook komen omdat je hond enthousiast is geworden, omdat hij mee mag voor een wandeling.

Je hond houdt van bijten

Als laatste kan dit gedrag veroorzaakt worden omdat je hond gewoon iets in zijn bek wil hebben. De ene hond houdt nou eenmaal meer van kauwen op voorwerpen dan de ander, dus dit kan dan ook de reden zijn. Je hond vindt het fijn om een riem in zijn bek te hebben.

Waarom het bijten in de riem afgeleerd moet worden

Het bijten in de riem is slecht gedrag en moet afgeleerd worden. Het is namelijk vervelend als hondeneigenaar om tijdens elke wandeling verstoord te worden door het bijtgedrag van je hond. Daarnaast kan de hond de riem stukbijten, wat niet zo fijn is voor de portemonnee, en in het ergste geval kan je hond nog ontsnappen. Je kunt natuurlijk investeren in een hondenriem die niet door te bijten is, maar dit is slechts een tijdelijke oplossing van het probleem.

In sommige gevallen kan het bijten in de hondenriem overgaan tot bijten in andere voorwerpen. Je hond denkt dat het gedrag goed is, dus het kan zijn dat je hond andere dingen te pakken krijgt, zoals een schoen of een afstandsbediening. Het is dus belangrijk dat je het bijtgedrag afleert, zodat je deze problemen in de toekomst niet zal krijgen.

Tips om je hond af te leren om op de riem te bijten

Gelukkig zijn er een aantal manieren om het bijten in de riem af te leren. Hieronder volgen een aantal tips:

Leer je hond rustig te blijven

Honden kunnen vrij druk en enthousiast worden wanneer ze erachter komen dat ze mee mogen voor een wandeling. Sommige honden worden al helemaal gek wanneer het baasje naar de hondenriem grijpt. Door de drukte van de hond kan het zijn dat het dier in de riem gaat bijten.

Het is dus belangrijk dat je thuis aanleert dat je hond rustig moet blijven wanneer het tijd is voor een wandeling. De volgende keer als je de riem pakt en je hond wordt druk, leer je hond dan om eerst rustig te gaan zitten of liggen. Wanneer je hond rustig zit, doe dan de riem om en geef het dier een beloning. Herhaal dit proces totdat je hond het begrijpt!

hond koekje tijdens wandelen

Niet trekken aan de riem

Zoals eerder in dit artikel staat beschreven, gaan honden sneller trekken en bijten aan de riem wanneer ze denken dat het een spelletje is. Wanneer je hond in de riem gaat bijten, negeer dit gedrag dan en ga niet terug trekken. Dit zorgt er alleen maar voor dat je hond denkt dat het een spelletje is, dus je hond zal dan nog harder en wilder gaan bijten.

Beloon je hond voor goed gedrag

Met het belonen van je hond bij goed gedrag kom je al heel ver. De volgende keer als je hond in de riem bijt tijdens een wandeling, stop dan met lopen en pak dan een hondenkoekje. Laat je hond zitten (of een ander trucje). Wanneer je hond luistert en rustig is, geef dan het koekje. Herhaal deze stappen net zolang tot je hond het begrijpt.

Als je dit doet en volhoudt, dan zal je hond snappen dat hij een koekje krijgt voor goed gedrag. Geef het dier geen koekje wanneer hij nog in de riem bijt, je hond zal dan denken dat hij een beloning krijgt voor het bijten in de riem. Dit wil je natuurlijk niet!

Ga regelmatig naar buiten met je hond

Tijdens een wandeling kunnen honden hun energie kwijt. Als ze te weinig naar buiten mogen, dan kan deze overgebleven energie leiden tot het bijten in de riem. Zorg er dus voor dat je hond regelmatig naar buiten mag, zodat het dier al zijn energie kwijt kan. Dit is vooral belangrijk bij honden die van zichzelf al veel energie hebben.

Hondenspeeltje

Sommige honden houden nou eenmaal van iets in hun bek, dus het meenemen van een hondenspeeltje of bal kan hierbij de oplossing zijn. Door dit te doen zal de hond in het speeltje bijten in plaats van de riem.

Begin vroeg

In de puppytijd leert een hond het beste, dus vroeg beginnen met leren is een goed idee. Vooral tijdens het tanden wisselen van je hond zal hij veel gaan bijten. In deze periode is het belangrijk dat je leert wat wel en wat niet mag.

Citroen

Als het echt niet lukt om je hond het bijtgedrag af te leren, dan kun je de hondenriem nog insmeren met citroensap. In veel gevallen vind een hond dit niet lekker smaken en ruiken, dus je hond zal dan liever niet in de riem bijten.

Gebruik dit pas als laatste redmiddel, probeer eerst alle bovengenoemde tips!