Aan het gedrag van een hond kun je vaak zien wanneer er iets aan de hand is. Als een hond constant op zijn nagels bijt, dan betekent dit vaak dat een hond ergens last van heeft. Maar wat kan het precies zijn?
Als een hond op zijn nagels bijt, dan kunnen er veel verschillende dingen aan de hand zijn. Het gedrag kan veroorzaakt worden door:
- Lange nagels
- Allergieën
- Stress, angst of verveling
- Parasieten
- Pijn aan de poot
- Huidproblemen
Hier lees je alles over de verschillende oorzaken van het bijten op de nagels en wat je het beste kunt doen wanneer je hond dit gedrag vertoont.
Waarom bijt een hond op zijn nagels?
Als een hond op zijn nagels bijt, dan kunnen hier veel oorzaken achter zitten. Hieronder lees je de meest voorkomende oorzaken.
De nagels zijn te lang
Wanneer de nagels van een hond te lang zijn, dan kan hij hier last van krijgen. Het lopen op lange nagels kan namelijk pijn veroorzaken wanneer een hond hierop loopt en het kan in sommige gevallen ontstekingen veroorzaken.
Ook kunnen lange nagels bij honden ervoor zorgen dat een hond eerder uitglijdt of dat een nagel afbreekt. Wanneer een hond last heeft van zijn nagels, dan is de kans groot dat hij erop zal gaan bijten. Het is van belang dat de nagels van een hond goed worden bijgehouden om ongemak te voorkomen.
Maar wanneer zijn de nagels van een hond eigenlijk te lang? De nagels van een hond zijn te lang wanneer ze de grond aanraken wanneer het dier staat. Raken de nagels van je hond dus de grond aan, dan is het tijd om ze te gaan knippen.
Je hebt om te beginnen een goede nagelschaar voor honden nodig. Als je wil weten hoe je de nagels van een hond moet knippen, dan is dit artikel een goed hulpmiddel.
Niet elke hondeneigenaar durft de nagels van zijn hond te knippen. Dit is ook best logisch. Als je de nagel te ver afknipt, gaat het namelijk bloeden. Gelukkig kun je altijd bij een trimsalon of bij een dierenarts terecht voor het knippen van de nagels.
Allergieën
Allergieën kunnen veel jeuk geven en dit kan leiden tot het bijten in de poten of in de nagels. Door te bijten, wordt de jeuk van de allergie een beetje verminderd. Ook op andere plekken van het lichaam kunnen jeuk ontstaan bij een allergie.
Er zijn verschillende soorten allergieën die een hond kan hebben.
- Atopie (omgevingsallergie) – Bij een atopie is een hond allergisch voor bepaalde stoffen in de open lucht. Voorbeelden hiervan zijn pollen, grassen en mijten. Deze allergie komt vaker voor tijdens de lente en de zomer, omdat deze stoffen tijdens deze perioden meer voorkomen.
- Voedselallergie – Bij deze soort allergie is een hond allergisch voor een bepaald ingrediënt die in het hondenvoer zit. Dit kan bijvoorbeeld kip of tarwe zijn.
- Vlooienallergie – Bij een vlooienallergie is een hond allergisch voor vlooien. Bij slechts één beet van een vlooi kan een heftige allergische reactie ontstaan, waarbij de hond erg veel jeuk heeft.
- Contactallergie – Bij een contactallergie krijgt een hond een allergische reactie na het in aanraking komen met een stof. Dit kan bijvoorbeeld schoonmaakmiddel of shampoo zijn. Een contactallergie komt het minst vaak voor bij honden.
Een hond met een allergie zal dus op veel plekken op het lichaam jeuk hebben en hierdoor gaat het dier veel krabben, likken en bijten. Uiteindelijk is het mogelijk dat er kale of rode plekken op het lichaam ontstaan.
Het is verstandig om je hond naar de dierenarts te brengen wanneer je het vermoeden hebt dat je hond last heeft van een bepaalde allergie. Samen met de dierenarts kun je de oorzaak van deze allergie achterhalen, zodat je hond een geschikte behandeling kan krijgen.
Stress, angst of verveling
Het bijten in de nagels kan ook veroorzaakt worden door stress, angst of verveling. Een hond die hier last van heeft, heeft vaker de neiging om zichzelf te likken en te bijten. Een hond kan ook ander ongewenst gedrag gaan vertonen, zoals het slopen van spullen of de hond kan extreem veel gaan blaffen.
Angst en stress kunnen veel verschillende oorzaken hebben. Een hond kan bijvoorbeeld verlatingsangst hebben of een hond kan recent verhuisd zijn en hierdoor stress ervaren. Om de stress en angst te verminderen, zul je dus de oorzaak moeten aanpakken om het probleem op te lossen.
Ook bij verveling is het mogelijk dat een hond op zijn eigen nagels gaat kauwen. De hond heeft namelijk niks te doen en gaat dus zichzelf maar vermaken. Dit kan leiden tot likken en bijten op het eigen lichaam en het slopen van spullen.
Zorg ervoor dat je hond genoeg beweging krijgt om verveling tegen te gaan. Maak genoeg wandelingen en geef je hond genoeg tijd om te spelen.
Daarnaast is het belangrijk dat je hond ook mentale stimulatie krijgt. Je kunt je hond mentaal moe maken door hem bijvoorbeeld iets nieuws te leren of door denkspelletjes te spelen.

Parasieten
Parasieten, voornamelijk vlooien en teken, kunnen voor veel ongemak zorgen bij een hond. Wanneer een hond geïnfecteerd is met vlooien, dan zal hij jeuk gaan krijgen. Deze jeuk kan ontstaan bij de poten, waardoor de hond op zijn nagels gaat bijten.
Ook teken kunnen leiden tot het kauwgedrag op de nagels. Teken gaan namelijk graag tussen de tenen van een hond zitten. Deze tekenbeet kan ongemak veroorzaken en de hond zal hier dus op gaan bijten.
Om deze parasieten te voorkomen en te bestrijden, heb je bestrijdingsmiddelen nodig. Een vlooien- en tekenband kan erg handig zijn om deze beestjes weg te krijgen.
Pijn aan de poot
Pijn aan de poot kan ervoor zorgen dat een hond op zijn nagels gaat bijten. Er zijn veel oorzaken mogelijk wanneer een hond last heeft van zijn pootje.
Er kan bijvoorbeeld een nagel zijn gescheurd waar de hond pijn van heeft of de hond heeft een wondje tussen zijn tenen.
Wanneer je hond telkens op zijn poot of nagel aan het bijten is, kijk de poot dan even na. Zit er een wondje of iets anders wat de poot van je hond pijn kan doen, dan is dit waarschijnlijk de reden waarom je hond hier de hele tijd op aan het bijten is.
Huidproblemen
Wanneer een hond huidproblemen heeft, dan zal jeuk vaak onder de symptomen vallen. Deze jeuk kan overal op het lichaam ontstaan, dus ook op de pootjes en rond de nagels.
Er zijn veel oorzaken mogelijk wanneer een hond last heeft van huidproblemen. Voorbeelden van deze oorzaken zijn:
- Schurft
- Hormoonstoornissen
- Auto-immuunziektes
- Schimmelinfecties
Een hond met huidproblemen zal vaak last hebben van de volgende symptomen:
- Krabben, likken en bijten
- Een stinkende huid
- Schilferige huid
- Een dikke, vettige huid
- Veel verharen
- Open plekken op de huid
Als je hond last heeft van huidproblemen, dan is het van belang dat je even naar de dierenarts gaat. De dierenarts kan je hond onderzoeken en bepalen wat de oorzaak is van de huidproblemen.
Tot slot
Als een hond veel op zijn nagels bijt, dan betekent dit dus vaak dat er iets aan de hand is. Het kan betekenen dat de nagels van je hond te lang zijn, maar het kan ook wijzen op een onderliggende ziekte of aandoening.
Kijk de poten van je hond dus even goed na en ga na wat de oorzaken kunnen zijn. Als je het niet weet te achterhalen of als je twijfels hebt, ga dan altijd naar de dierenarts.