Egels komen vrij veel voor in Nederland. In de tuin, maar ook op andere plekken, zoals in het bos. Als je een hond hebt, wil je natuurlijk niet dat hij een egel zal aanvallen of opeten. Helaas komt dit toch weleens voor.
Maar als je hond een egel heeft gebeten of opgegeten, wat moet je dan doen? En wat kun je doen om egels in de tuin te voorkomen? Dat lees je allemaal hier.
Wat moet ik doen als mijn hond een egel aanvalt?
Als je hond een egel aanvalt, is het belangrijk dat je de hond zo snel mogelijk er vanaf haalt. Laat je hond niet los, dan is het belangrijk om de egel uit de bek van je hond te krijgen. Doe dit niet met de blote hand, maar gebruik hiervoor bijvoorbeeld een handdoek of handschoen. De stekels kunnen namelijk in je hand gaan zitten.
De stekels van de egel kunnen gaan steken in de hond en kunnen dus wondjes achterlaten. Kijk dus goed naar je hond en kijk of hij gewond is.
Het kan verstandig zijn om je hond eventueel naar de dierenarts te brengen. De wondjes kunnen namelijk gaan infecteren, wat voor problemen kan gaan zorgen.
De egel is gewond, wat moet ik doen?
Als de egel erg gewond is na de aanval van je hond, dan kun je het beste even de dierenbescherming bellen (114). Zij zullen het gewonde dier vervolgens ophalen en plaatsen hem in een opvangcentrum. Wanneer het beestje weer volledig hersteld is, zullen ze hem loslaten in de natuur.
Mijn hond heeft een egel opgegeten
Het kan ook zijn dat je te laat bent en dat je hond een hele egel heeft opgegeten. Een egel heeft veel stekels op zijn lichaam en als je hond dit binnenkrijgt, dan is dit natuurlijk niet erg fijn.
Houd je hond dus goed in de gaten wanneer hij een egel heeft opgegeten. Vertoont je hond vreemde symptomen, ga dan naar een dierenarts. Het kan natuurlijk ook nooit kwaad om een dierenarts te bellen om advies te vragen.
Laat de egel niet aan zijn lot over. Dit is natuurlijk erg zielig en daarnaast is de egel een beschermde diersoort. Het is dus belangrijk dat het beestje hulp krijgt wanneer hij gewond is door een beet van een hond.
Kan een hond een ziekte oplopen van een egel?
Egels dragen vaak vlooien en teken bij zich. Als je hond een egel heeft aangevallen, dan zul je vast denken dat je hond deze parasieten ook kan oplopen.
De vlooien van een egel zijn egel-specifiek. Dit wil zeggen dat deze vlooien alleen op egels kunnen leven en dus niet op honden. Honden en egels kunnen wel dezelfde teken op zich dragen. Toch is het onwaarschijnlijk dat deze teken zullen overspringen van de egel op de hond. Teken doen dit namelijk niet.
Als laatste kunnen egels nog ringwormen bij zich dragen. Deze wormen kunnen overgedragen worden aan een hond. Gelukkig is dit gemakkelijk te behandelen met een ontwormingsmiddel, zoals die van Milbemax.
Egels voorkomen in de tuin
Egels komen vaak voor in tuinen, waar ze opzoek zijn naar slakken, regenwormen en insecten. Het bezoek van een egeltje kan natuurlijk erg leuk zijn, maar dit wordt minder leuk wanneer je een hond hebt die in de tuin rondloopt. De vraag is dus hoe je voorkomt dat er egels de tuin in komen.
Egels houden vooral van tuinen met veel landschapselementen, zoals struiken, composthopen en heggen. Een tuin met veel steen, zoals een betegelde tuin of een ondergrond van grind, is niet erg aantrekkelijk voor een egel. Dit kan dus voorkomen dat de beestjes in de tuin komen.
Een andere optie is het plaatsen van een schutting. Als je tuin omringt is met beschuttingen, dan kunnen egels niet de tuin in komen. Het moet natuurlijk wel goed dicht zitten, want een egel heeft maar een klein gaatje nodig om binnen te komen.
Tot slot
Helaas komt het dus weleens voor dat een hond een egel te pakken krijgt. Dit kan niet alleen vervelend zijn voor de egel, maar ook voor de hond. Door de stekels kan de hond namelijk gewond raken. Kijk dus even goed naar de situatie en breng je hond naar de dierenarts wanneer het nodig is.
Vergeet de egel niet! De egel is een beschermde diersoort en heeft ook hulp nodig wanneer hij gewond is. Laat het beestje dus niet achter en bel de dierenbescherming.