hond die beschemrd wordt tegen muggen

Manieren Om een Hond te Beschermen Tegen Muggen

Wanneer het lekker weer wordt, komen er helaas ook insecten tevoorschijn, zoals muggen. Een muggenbeet kan niet alleen jeuk veroorzaken bij een hond. Het kan namelijk ook hartwormen overbrengen, wat levensgevaarlijk kan zijn.

Daarnaast zijn sommige honden allergisch voor muggenbeten. Er kan dus een allergische reactie ontstaan en hierdoor kan er jeuk ontstaan op het hele hondenlichaam.

Voor mensen zijn er allerlei middelen die helpen tegen muggen. Maar hoe kan je eigenlijk een hond beschermen tegen muggen? In dit artikel lees je meer over het beschermen van je hond tegen muggen.

Anti-muggenvloeistof of anti-vlooien en tekenband

De Bayer Advantix Vlooien & Teken Pipetten is een vloeistof die je op de huid van je hond aanbrengt. Dit middel helpt tegen vlooien en teken, maar het werkt ook tegen muggen, zandvliegen en stalvliegen. Het helpt dus niet alleen tegen muggen, maar allerlei verschillende insecten.

Bij dit product krijg je een pipetje met druppeltjes van het vloeistof erin. De volledige inhoud van dit pipetje moet op één plek op de huid tussen de schouderbladen worden aangebracht.

Is de hond zwaarder dan 10 kilogram, dan moet de inhoud van de pipet om vier verschillende plekken worden aangebracht. Volgens de beschrijving van het product moet het middel de hond tussen de twee en vier weken beschermen tegen muggen.

Je kunt in plaats van de vloeistof ook een anti-vlooien- en tekenband gebruiken. Dit werkt op dezelfde manier als de vloeistof en geeft bescherming voor acht maanden.

Let er wel op dat deze genoemde middelen niet geschikt zijn voor puppy’s.

Maak de tuin vrij van muggen

Als je een tuin hebt waar zich veel muggen bevinden, dan vergroot dit de kans dat jij of je hond wordt gestoken. Door de muggen uit je tuin te weren kan je je hond dus beschermen tegen deze insecten.

Er zijn veel manieren om muggen te weren uit de tuin. Je kunt bijvoorbeeld een insectenlamp ophangen die de muggen vangt en elektrocuteert, of je kunt buiten anti-mug geurkaarsen laten branden. Deze kaarsen geven een citroengeur af en muggen hebben hier een hekel aan. Je kunt deze kaars natuurlijk ook binnenshuis branden om muggen te weren.

Zorg er ook voor dat er geen stilstaand water aanwezig is in de tuin. Denk aan verstopte dakgoten, bloempotten of flessen. Muggen planten zich namelijk voort in stilstaand water.

Je kunt ook bepaalde planten neerzetten die muggen weren. Muggen hebben namelijk een hekel aan planten, zoals lavendel, rozemarijn, basilicum, munt, kattenkruid en de citrosum.

Muggenstekker

De Roxasect Anti-Mug Muggenstekker is een muggenstekker die een citronellageur verspreidt wanneer je de stekker in het stopcontact stopt. Deze geur is goed in het weren van muggen.

Zet deze stekker dus in de buurt van de slaapplek van je hond en je hond zal goed beschermt moeten zijn tegen muggen. De stekker moet 36 dagen moeten werken. Daarna kun je hem eenvoudig bijvullen. Een goedkope maar effectieve oplossing dus!

Gebruik een hor

Wil je geen muggen in huis maar wil je toch de ramen openhouden, dan is de raamhor een goede oplossing om jou en je hond te beschermen tegen muggen en andere insecten. Heb je geen hor in huis, dan is het verstandig om de ramen dicht te houden ’s nachts.

Let op

Gebruik geen middelen tegen muggen op je hond die voor mensen bedoeld zijn. Veel van deze middelen kunnen namelijk giftig zijn voor een hond. Als je dus kiest voor een anti-muggenspray, koop dan alleen een spray of vloeistof die gemaakt is voor honden.

Worden honden gestoken door muggen?

Net als mensen worden honden gestoken door muggen. Een muggenbeet kan net als bij mensen een rode, jeukende bult veroorzaken bij honden.

Kan een hond ziek worden van een muggenbeet?

Sommige honden kunnen allergisch zijn voor de muggenbeet. Hierbij kunnen er rond de muggenbeet meerdere rode en jeukende bultjes ontstaan.De hond kan hierdoor aan de bultjes gaan likken, bijten of krabben en hierdoor kan de huid beschadigd raken. Wanneer je dit opmerkt, dan is het verstandig om een hondenkraag te gebruiken om te voorkomen dat de hond aan deze bultjes gaat zitten.

In de meeste gevallen zullen de bultjes vanzelf moeten verdwijnen. Gebeurt dit niet, dan is het verstandig om naar een dierenarts te gaan.

Muggen kunnen ook hartwormen veroorzaken bij een hond. Hartwormen zijn levensbedreigende wormen, omdat ze in het hart en de longslagaderen gaan zitten en dit kan leiden tot de dood.

In Nederland komt dit gelukkig weinig voor, maar als je naar het buitenland gaat met je hond dan is deze kans groter dat je hond hartwormen oploopt. Het is dus van belang dat je je hond tegen muggen beschermt met bijvoorbeeld een tekenband of een anti-muggenvloeistof. Je kunt ook je hond tijdens de vakantie en bij thuiskomst om de vier weken behandelen met een ontwormingsmiddel.

Tot slot

Er zijn dus veel manieren mogelijk om je hond te beschermen tegen muggen. Het gebruiken van een anti-muggenvloeistof of anti- vlooien- en tekenband is waarschijnlijk de beste optie.

Door een paar druppels vloeistof op de huid van je hond aan te brengen, is je hond de komende twee tot vier weken goed beschermd tegen muggen. Natuurlijk kunnen de andere genoemde opties ook een goede bescherming geven tegen muggen.