honden die bang zijn voor de regen en onder een paraplu staan

Is Je Hond Bang Voor De Regen? Dit Kun Je Doen

Helaas hebben we vaak te maken met regen in Nederland. Toch moeten honden hun behoeften doen en moeten we dus vaak met onze hond wandelen in de regen. Sommige honden houden niet van regen en zijn hier zelfs bang voor. Maar waardoor wordt dit veroorzaakt en wat kun je er tegen doen? Dat lees je allemaal hier!

Waarom is mijn hond bang voor de regen?

Er zijn verschillende redenen mogelijk wanneer een hond bang is voor de regen. Een oorzaak kan zijn dat een hond een slechte ervaring heeft gehad tijdens of na het wandelen in de regen. Misschien moest je hond na een regenwandeling in bad (waar hij een hekel aan heeft) of wellicht ben je boos geworden op je hond nadat hij viezigheid naar binnen bracht na het spelen in de regen.

Dit kunnen allemaal redenen zijn waarom een hond liever niet meer in de regen wil lopen. Zo kan hij namelijk deze slechte ervaringen voorkomen.

Ook houden sommige honden eenmaal niet zo van regen. Ze willen niet nat worden en ze weigeren hierdoor in de regen te gaan lopen.

Een andere reden van het bang zijn voor de regen kan zijn door het geluid die de regen met zich meebrengt. Wanneer het hard regent, dan is dit goed te horen buiten. Sommige honden vinden dit eng en ze weten eigenlijk niet precies wat er aan de hand is. Vooral bij een hevige storm en onweer is het mogelijk dat een hond bang wordt.

Is mijn hond bang voor de regen of houdt hij er gewoon niet van?

Er bestaat natuurlijk een verschil tussen bang zijn en iets niet leuk vinden. Sommige honden houden er gewoon niet van om nat te worden en dit is logisch. Wanneer een hond echt bang is voor regen, dan kan het lastig zijn om dit gedrag te veranderen.

Je kunt een bange hond herkennen aan:

  • Staart tussen de benen
  • Hijgen
  • Oogcontact vermijden
  • Het likken van de lippen
  • Veel gapen
  • Oren die naar achteren staan

Hoe zorg ik ervoor dat mijn hond weer in de regen gaat lopen?

Er zijn een aantal manieren om je hond weer in de regen te laten lopen. Hieronder lees je de beste manieren.

Houd je hond droog

Sommige honden houden er eenmaal niet van om nat te worden. Als je hond dus niet naar buiten wil in de regen, moet je hem droog proberen te houden.

Je kunt bijvoorbeeld een regenjas gebruiken voor je hond om hem droog te houden. Ook kan een paraplu goed van pas komen. Je moet je hond er alleen wel goed onder houden.

hond die is natgeregend

Creëer een positieve ervaring

Door hondenkoekjes te gebruiken tijdens het wandelen in de regen, creëer je een positieve ervaring tijdens de wandeling. Je hond zal deze positieve ervaring dus associëren met het wandelen in de regen. Hierdoor is je hond sneller geneigd om mee te gaan wanneer het regent.

Als je hond nog een puppy is, dan is het belangrijk om hier zo snel mogelijk mee te beginnen. Wanneer een hond een puppy is, leert hij namelijk het snelst.

Door je puppy van jongs af aan al te laten wennen aan water, zal hij minder snel bang worden voor de regen. Als je hond iets ouder is en hij houdt niet van de regen, dan is dit lastiger om eruit te krijgen.

Niet alleen koekjes kunnen een positieve ervaring geven. Je kunt je hond belonen met knuffels of een aai over zijn kop tijdens het wandelen. Je kunt bijvoorbeeld ook het lievelingsspeeltje van je hond meenemen in de regen.

Tips voor een angstige hond

Als je hond echt een angst heeft voor regen, dan moet je een manier bedenken om de angst en stress te verminderen. Je kunt bijvoorbeeld proberen om een Thundershirt om te doen bij je hond wanneer het regent.

Een Thundershirt is een vest die strak om het lichaam van de hond heen zit. Dit vest geeft druk af, en dit heeft een ontspannend effect op het zenuwstelsel. Veel gebruikers melden dat een Thundershirt helpt om de angst en stress te verminderen bij een hond.

De volgende keer als het regent, kun je dit vest dus omdoen en naar buiten gaan. Maak tijdens het wandelen gebruik van hondenkoekjes om iets positiefs te associëren met het wandelen in de regen. Je kunt natuurlijk niet zeggen dat het met 100% zal werken, maar het is zeker een poging waard.

Lukt het echt niet om je angstige hond naar buiten te krijgen in de regen, dan kun je altijd nog kiezen om een hondengedragskundige in te schakelen. Op deze manier kan de precieze oorzaak van het gedrag van je hond achterhaald worden en vervolgens kan de gedragskundige een poging doen om het gedrag bij je hond af te leren.

Droog je hond goed af

Sommige honden vinden het lopen in de regen misschien niet erg, maar het natte gevoel die ze hebben erna wel. Droog je hond dus goed af na het wandelen in de regen.

Je kunt een hondenhanddoek gebruiken of iets duurder, zoals een hondenföhn. Dit kan ervoor zorgen dat je hond het minder erg zal vinden om in de regen te lopen, omdat hij weet dat hij daarna weer lekker droog wordt.

Daarnaast is het sowieso belangrijk dat je een hond afdroogt na het lopen in de regen of nadat hij nat is geworden. Een hond die te lang nat is, kan namelijk huidproblemen krijgen.

Een hond blijft namelijk lang vochtig nadat hij nat is geworden. Deze vocht in combinatie met de lichaamswarmte van de hond, kan een ongebalanceerde gistopbouw opleveren en dit resulteert dus in huidproblemen. Een hond met een gezonde huid zal hier niet heel snel last van krijgen, maar een hond die gevoeliger is voor huidproblemen zal hier wel problemen van krijgen.

Tot slot

Er zijn dus veel redenen mogelijk wanneer je hond bang is voor de regen. Ik hoop dat je wat aan de genoemde tips hebt, zodat je weer normaal kunt lopen met je hond tijdens de regen.

Lukt het echt niet om je hond de regen in te krijgen, dan raad ik je aan om je hond naar een gedragskundige te brengen.