hond die honger heeft

Waarom Heeft Mijn Hond Altijd Honger?

Soms lijkt het alsof de honger van een hond nooit gestild kan worden. Je geeft hem al zijn maaltijden, maar nog steeds zit je hond te bedelen om meer voedsel. Hoe kan dit eigenlijk, en kan het ook veroorzaakt worden door een medisch probleem?

Honden lijken altijd honger te hebben, omdat dit in hun overlevingsinstinct zit. Ze pakken als het ware alles wat ze pakken kunnen. In sommige gevallen kan een verhoogde eetlust echter het gevolg zijn van een medisch probleem.

Hier lees je waarom honden altijd honger hebben, en welke medische problemen een verhoogde eetlust kunnen veroorzaken.

Waarom lijkt het alsof mijn hond altijd hongerig is?

We weten allemaal dat honden afstammen van de wolven. Het gedrag van een wolf zit nog steeds een beetje in ons huisdier verstopt. Wolven eten namelijk niet elke dag, ze eten wanneer ze een prooi hebben gevangen. Soms moeten ze dus dagenlang zonder voedsel.

Als wolven een prooi hebben gevangen, dan eten ze zoveel mogelijk. Het voedsel is namelijk schaars en ze niks willen overlaten. Door te blijven eten, creëren ze een vetlaagje zodat ze weer een aantal dagen zonder voedsel kunnen overleven.

Voor een hond die als huisdier gehouden wordt en dus elke dag eten krijgt, kan dit een beetje vreemd klinken. Een hond thuis hoeft namelijk niet zoveel mogelijk eten te verzamelen, hij krijgt het elke dag gewoon voorgeschoteld. Toch zit dit gedrag in het hondeninstinct, en je krijgt dit er lastig uit.

Mijn hond heeft ineens veel honger

Als je hond altijd honger heeft, dan kan dit ook veroorzaakt worden door een medisch probleem. Dit kan vooral zo zijn als je hond plotseling veel honger krijgt.

Diabetes

Een constant hongergevoel kan veroorzaakt worden door diabetes, oftewel suikerziekte. Bij suikerziekte maakt je hond te weinig insuline aan. Insuline zorgt voor de opname van suiker in de lichaamscellen. Bij suikerziekte blijft er teveel suiker in het bloed zitten, dit zorgt ervoor dat het suiker vocht uit de cellen trekt. De suikers worden vervolgens uitgeplast.

Andere symptomen van suikerziekte bij honden zijn veel drinken en plassen, veel slapen, en weinig energie. Ook kan de vacht dicht en plukkerig worden, en een hond kan staar krijgen.

Een hond met diabetes zal insuline toegediend krijgen. Daarnaast is het belangrijk dat de hond een aangepast dieet krijgt.

Cushing

Een hond die plotseling veel honger krijgt, kan leiden aan de ziekte van Cushing. Deze ziekte wordt veroorzaakt door een goedaardige tumor in het hoofd, of een kwaadaardige tumor in de buik. De ziekte komt voornamelijk voor bij honden met een middelbare tot oude leeftijd.

Naast het hebben van veel honger, bestaan andere symptomen uit:

  • Veel dorst en plassen
  • Een dikke buik
  • Vachtproblemen
  • Hijgen
  • Lusteloosheid

De ziekte van Cushing is gelukkig goed te behandelen. Als er sprake is van een goedaardige tumor in het hoofd, dan moet je hond de rest van zijn leven medicijnen innemen. Wordt de ziekte veroorzaakt door een kwaadaardige tumor in de buik, dan zal dit operatief verwijderd moeten worden.

Ziekten die malabsorptie veroorzaken

Een aantal ziekten of aandoeningen kunnen malabsorptie veroorzaken bij je hond. Normaalgesproken neemt de dunne darm voedingsstoffen op uit het voedsel. Bij malabsorptie kan de dunne darm onvoldoende voedingsstoffen opnemen uit de voeding, wat kan resulteren in extreme honger.

Honden die last hebben van malabsorptie, kunnen symptomen hebben zoals overgeven, diarree, ondergewicht, verzwakking en extreme honger. Als malabsorptie niet wordt behandeld, dan kunnen er tekorten ontstaan in het lichaam. Deze tekorten kunnen leiden tot ondervoeding, bloedarmoede en zenuwaantasting.

Malabsorptie kan verschillende oorzaken hebben. Het kan veroorzaakt worden door een tekort aan enzymen. Enzymen zijn namelijk nodig om het voedsel te kunnen afbreken. Bij een tekort kan het voedsel dus niet voldoende afgebroken worden. Dit zorgt ervoor dat de voedingsstoffen niet geabsorbeerd worden.

Daarnaast kan malabsorptie veroorzaakt worden door een bacteriële overgroei in de dunne darm. Deze bacteriën kunnen de wand van de dunne darm aantasten. Dit kan leiden tot een verminderde absorptie van de voedingstoffen.

Hoeveel eten heeft mijn hond nodig?

Omdat een hond er altijd hongerig uitziet, kan het soms lastig zijn om te bepalen hoeveel voer je hond eigenlijk nodig heeft.

Het hoeveelheid voer hangt af van een aantal factoren. Het kan afhankelijk zijn het gewicht, ras en activiteitsniveau. Ook is de leeftijd van de hond bepalend voor het hoeveelheid voer.

Over het algemeen heeft een hond in de groei 25 gram droogvoer per kg lichaamsgewicht per dag nodig. Een volwassen hond heeft slechts 10 gram per kg lichaamsgewicht per dag nodig. Ook kun je vaak op de achterkant van het zak voer lezen hoeveel voer je hond nodig heeft.

Bij twijfel kun je ook altijd de dierenarts inschakelen voor informatie over het voeren van je hond.

Tot slot

Het kan dus voor een mens lijken op vreemd gedrag wanneer je hond altijd honger heeft. Nu weet je dat dit een overlevingsinstinct is, die je moeilijk uit de hond haalt.

Dus de volgende keer als je hond je met zijn puppyogen aanstaart terwijl je aan het eten bent, probeer hem dan niet te voeden. Het teveel bijvoeren van je hond kan leiden tot overgewicht en dit wil je natuurlijk voorkomen.

Heeft je hond plotseling heel veel honger, dan kan dit wijzen op een medisch probleem. Het is in dit geval verstandig om een dierenarts te bezoeken, zodat je hond onderzocht kan worden.