hond met adamsappel

Heeft Een Hond Een Adamsappel?

Hondeneigenaren vragen zichzelf weleens dingen af over hun hond. Een voorbeeld hiervan is over de adamsappel. Elk mens heeft deze, maar hebben honden dit eigenlijk ook? En hoe kan je eigenlijk het verschil merken tussen een adamsappel en een ander bultje? Dat lees je allemaal hier!

Heeft een hond een adamsappel?

Elke hond heeft een adamsappel. Zowel mannelijke als vrouwelijke honden hebben een adamsappel. De adamsappel bij een hond is alleen minder goed zichtbaar dan bij een mens. Vooral bij vrouwelijke honden is de adamsappel minder goed zichtbaar. Als je bij de keel van je hond voelt, dan moet je een bultje kunnen voelen.

Wat doet een adamsappel bij een hond?

Een adamsappel is een deel van het strottenhoofd en zit in het midden van de hals. Een adamsappel is een verdikking van het schildkraakbeen, het grootste kraakbeen van de hals.

De adamsappel zorgt voor bescherming van de luchtwegen. Het is namelijk vrij stevig en hierdoor kan het bescherming bieden. Ook zorgt het voor een diepere stem, net zoals bij mensen.

Waar zit de adamsappel?

De adamsappel zit ergens in het midden van de keel van de hond. Met je vingers kun je dit voelen door zachtjes over de keel heen te gaan. Op een gegeven moment zul je een bultje moeten voelen. Dit is de adamsappel.

Let er natuurlijk wel op dat je dit voorzichtig doet. De keel is een gevoelige plek en je wilt niet te hard gaan drukken. Dit kan oncomfortabel zijn voor de hond.

Adamsappel of ander bultje in de keel?

Je moet goed onderscheid kunnen maken tussen de adamsappel en een ander bultje die op de keel kan voorkomen. Er kan bijvoorbeeld ook een tumor of andere ziekte ontstaan waardoor er een bultje ontstaat op de keel.

Hieronder lees je een aantal ziekten of aandoeningen waarbij de keel van een hond kan gaan opzwellen. Het is belangrijk om deze door te nemen, zodat je weet wanneer het nodig is om een dierenarts te bezoeken.

Tumoren

In het gebied rond de nek bevindt zich de schildklier. Bij de schildklier kan een tumor ontstaan. Dit komt niet heel vaak voor, maar het is zeker mogelijk dat een hond dit krijgt.

Bij een schildkliertumor wordt er vaak als eerst een grote bult op de keel opgemerkt. Andere symptomen kunnen bestaan uit hoesten en moeite met ademhalen. Dit komt omdat de zwelling druk geeft op de luchtpijp. Hierdoor kan de hond niet goed meer ademhalen.

Een tumor aan de schildklier is niet de enige tumor die kan ontstaan in de keel. Er kunnen ook andere tumoren ontstaan. Voorbeelden hiervan zijn: strottenhoofdtumor, keelamandeltumor of een tumor van de luchtpijp.

Tumoren in het gebied van de keel gaan vaak samen met de bovengenoemde symptomen: moeite met ademhalen en hoesten. Andere symptomen kunnen bestaan uit:

  • Veel braken
  • Zwelling van de keel
  • Verandering van de toon van het blaffen
  • Weinig eetlust of moeite met eten
  • Lusteloosheid
  • Kwijlen

Heb je een bultje ontdekt en heeft je hond andere klachten, dan is het belangrijk om snel een dierenarts te benaderen. Hoe sneller je een tumor ontdekt, hoe groter de kans is op volledig herstel.

Vetbultje

Een vetbultje (lipoom) is een goedaardige tumor die bestaat uit vetcellen. Vetbulten kunnen op het hele lichaam voorkomen. Vetbultjes ontstaan vaak op de borstkas van een hond, maar ze kunnen ook op andere plekken voorkomen, zoals de keel.

Een vetbult kan in veel gevallen geen kwaad, indien deze goedaardig is. De dierenarts zal dit bultje dan ook in de meeste gevallen gewoon laten zitten. Alleen wanneer het vetbultje in de weg zit of andere problemen veroorzaakt, is het nodig om het bultje te verwijderen.

Een vetbultje kan ook kwaadaardig zijn (liposarcoom). In dit geval moet het bultje verwijderd worden. De behandeling van dit bultje hangt af van het type kanker en hoelang het er al zit.

Het is vaak lastig om een vetbult en een kwaadaardige tumor te onderscheiden. Wanneer je dus een bultje ontdekt, ga dan altijd naar de dierenarts. De dierenarts kan vervolgens uitzoeken of het om een vetbult of kwaadaardige tumor gaat.

Speekselkliercyste

Elke hond heeft speekselklieren, en hier kunnen cysten ontstaan. Een cyste is een holte in het lichaam gevuld met lucht, vocht of andere lichaamsstoffen.

De speekselklieren bevinden zich in de hals, net achter de kaak. Als hier een cyste ontstaan, dan kan de keel dus gaan opzwellen en zal er een bultje zichtbaar worden. Deze bult kan vrij groot worden en hierdoor kan de hond moeite krijgen met ademen of veel gaan hoesten.

Er kunnen veel redenen achter het ontstaan van een speekselkliercyste zitten. Het kan bijvoorbeeld veroorzaakt worden door een infectie of trauma aan de klieren. Deze trauma kan ontstaan na bijvoorbeeld het kauwen op een scherpe tak of door het gebruiken van wurghalsbanden.

Tot slot

Alle honden hebben dus een adamsappel. Wanneer je de volgende keer dus voelt bij de keel van je hond en een bultje voelt, dan hoef je je geen zorgen te maken.

Let er wel op dat je goed weet wat het verschil is tussen de adamsappel en een ander bultje. Bij sommige ziekten of aandoeningen kan er namelijk een bult in de hals ontstaan. In dit geval is het belangrijk om snel contact op te nemen met een dierenarts.