Als je weleens je hond een aai geeft over zijn buik, dan zul je wel gemerkt hebben dat er een paar bultjes zitten op de buik van je hond. Dit zijn natuurlijk de tepels! Maar waarom heeft een hond eigenlijk tepels en hoeveel tepels heeft een hond? En is er een verschil tussen mannetjes en vrouwtjes? Als jij jezelf deze vragen stelt, dan ben je bij het juiste artikel!
Waarom hebben honden tepels?
Ik zal eerst even beginnen met uitleggen waarom honden eigenlijk tepels hebben. Bij vrouwtjes weten de meesten het wel, maar waarom hebben mannetjeshonden ook tepels?
Vrouwtjeshonden
Vrouwtjeshonden hebben hun tepels natuurlijk om hun puppy’s van melk te voorzien. Een hond kan zelfs tot 15 pups krijgen, dus het is logisch dat een hond daarvoor meerdere tepels heeft.
Mannetjeshonden
Je zult je vast wel afvragen: waarom hebben mannetjeshonden tepels? Mannetjes hebben namelijk niks aan tepels, want ze krijgen geen puppy’s en hoeven ze dus niet te voorzien van melk.
Mannetjeshonden hebben tepels omdat mannetjes en vrouwtjes gelijk zijn aan elkaar in de baarmoeder. Pas in een later stadium van de zwangerschap krijgt een mannetjeshond mannelijke kenmerken. De tepels zijn dan al gegroeid.
Mannetjespuppy’s krijgen in de baarmoeder dus gewoon tepels. Omdat tepels bij mannetjes niet voor problemen zorgt, is dit ook nooit veranderd door de evolutie. Een mannetje met tepels heeft bijvoorbeeld geen voordeel over een mannetje die dat niet heeft.
Hoeveel tepels heeft een hond?
Hoeveel tepels heeft een hond eigenlijk? Zowel mannetjes- en vrouwtjeshonden hebben tepels, die over hun buik heen lopen. Honden hebben meestal tussen de 8 en 10 tepels, maar soms kan dit ook meer of minder zijn.
De meeste honden zijn symmetrisch, dit betekent dat ze evenveel tepels hebben aan beide kanten op de buik. Soms kan dit afwijken. Honden hebben dan een oneven aantal tepels. Als je ziet dat je hond meer of minder tepels heeft, dan is er geen reden om ongerust te worden. Dit is namelijk volkomen normaal!
Is er een verschil tussen de tepels van mannetjes en vrouwtjes?
Het enige verschil tussen de tepels van mannetjes- en vrouwtjeshonden is dat het bij vrouwtjes dient om de puppy’s van melk te voorzien. Qua uiterlijk en aantallen zal er niet veel verschil te zien zijn.
Kunnen tepels voor problemen zorgen bij honden?
Bij mannetjeshonden zullen tepels in de meeste gevallen niet voor problemen zorgen. `
Bij vrouwtjeshonden kunnen ze echter wel voor problemen zorgen. Bij vrouwtjes kan er een melkkliertumor (mammatumor) optreden vanaf een leeftijd van ongeveer 10. Deze tumor komt zelden voor bij honden onder de 4 jaar en bij mannetjes. Een melkkliertumor kan ontdekt worden door kleine bultjes te vinden in de buurt van de tepels.
Conclusie
Mannetjes- en vrouwtjeshonden hebben dus beide tepels. In veel gevallen zal een hond tussen de 8 en 10 tepels hebben. Als je hond hier van afwijkt, dan is er geen reden tot paniek, want dit is volkomen normaal en zal niet voor problemen zorgen!
Vrouwtjeshonden hebben een kans om een melkkliertumor te krijgen, bij mannetjes komt dit zelden voor. Als je een bultje ontdekt in de buurt van de tepels van je hond, neem dan een bezoek aan de dierenarts!