Net als mensen worden honden weleens ziek en moeten ze een operatie ondergaan. Als je hond een operatie heeft gehad, dan wordt er vaak aangeraden om je hond van een kap te voorzien. Dit voorkomt dat je hond aan de operatiewond gaat likken, bijten of krabben. De kap om de hoofd van je hond ziet er vaak zielig uit, maar het is nodig om narigheid te voorkomen.
Maar hoe lang moet een hond een kap op na een operatie? Als je jezelf dit afvraagt, lees dan even verder!
Waarvoor dient een kap?
Een hond krijgt vaak een kraag ter bescherming van zichzelf. Een hond snapt niet dat ze niet aan een wond moeten likken of bijten. Als je hond geen kap zou hebben na een operatie, dan gaat hij in de wond likken en dit kan leiden tot infecties. Een hondenkraag voorkomt ook dat je hond de eventuele hechtingen uit een wond trekt.
Daarnaast kan een hondenkap voorkomen dat je hond gaat krabben aan bijvoorbeeld zijn oren of ogen.
Hoe lang moet je hond de kap ophouden na een operatie?
Hoe lang een hond een kap moet ophouden na een operatie is in vele gevallen verschillend. Dit ligt namelijk aan de bepaalde ingreep die is gedaan en de snelheid van het herstel van de wond. Als je de kap eraf haalt terwijl de wond nog niet helemaal genezen is, dan loop je het risico dat je hond een infectie krijgt en dus nog langer moet herstellen. Dit wil je natuurlijk voorkomen, dus haal de kraag niet te snel weg bij je hond.
Het korte antwoord is dus: je hond moet de kap na een operatie blijven dragen tot de wond compleet genezen is en als de hechtingen eruit zijn. Dit kan dus verschillen per operatie, maar in de meeste gevallen zal dit 10 tot 14 dagen zijn, maar het kan natuurlijk ook langer. Het beste is om je dierenarts even om advies te vragen. De dierenarts weet dit natuurlijk als de beste!
Wat gebeurt er als mijn hond geen kap draagt?
Het is voor je hond een normale reactie om te gaan likken aan een wond. Als je hond een operatie heeft gehad en hiervoor onder het mes moest gaan, zal je hond er een wond aan overhouden. Deze wond moet genezen, maar dit gaat niet goed als je hond aan de wond gaat zitten likken en bijten.
Op de tong van de hond zitten namelijk allerlei bacteriën die voor infecties kunnen zorgen. Infecties kunnen gevaarlijk zijn en hierdoor duurt het herstelproces alleen maar langer. Als je hond een infectie heeft opgelopen, dan zal er pusachtige vloeistof rond de wond zitten. Als je dit opmerkt, ga dan naar de dierenarts. De dierenarts zal je in veel gevallen dan van een antibiotica voorzien.
Hoe zorg ik ervoor dat de kap op blijft?
De kap om de nek van je hond krijgen kan al een lastige taak zijn, maar het is een nog lastigere taak om ervoor te zorgen dat de kap op blijft zitten! Een kap om het hoofd van je hond is natuurlijk niet zo comfortabel en je hond zal zijn best doen om hem proberen af te krijgen.
Blijf in de buurt
De eerste paar dagen kan het best lastig zijn voor je hond om met een kap om te lopen. Je hond zal tegen muren, meubels en van alles en nog wat aanlopen. In deze periode kun je de hond steunen door hem bijvoorbeeld de weg te wijzen door het huis. Door je hond te helpen zal hij dus minder tegen objecten aan gaan lopen en zal je hond beter wennen aan de kap.
Er zijn honden die op een of andere manier hun kap toch zelf af weten te krijgen. Voor deze honden is het dus belangrijk dat je in de buurt blijft. Als je lang weg bent en je hond heeft zelf zijn kap afgedaan, dan ben je dus al te laat en heeft je hond aan de wond kunnen likken.
Soms mag de kap wel af
In sommige gevallen zul je de kap toch even af moeten doen. Heeft je hond bijvoorbeeld moeite met eten en drinken? In dit geval kan het geen kwaad om de kraag even af te doen. Let hierbij wel goed op dat je hond niet aan de wond gaat zitten likken of bijten. Zodra dit gebeurt, moet je snel ingrijpen.
Welke hondenkap heb ik nodig?
Als hondeneigenaar heb je keuze uit veel verschillende kappen. Deze kappen verschillen van materiaal, kwaliteit en grootte. Er bestaan ook alternatieven voor hondenkappen, zoals een opblaasbare band of een medisch huisdiershirt. Vaak kun je bij de dierenarts terecht om een beschermkraag te kopen. Echter kosten deze kappen bij de dierenarts een stuk meer dan wanneer je ergens anders haalt.
Hier zijn een aantal voorbeelden van kappen waaruit je kan kiezen:
Comfy Cone

De Comfy Cone is getest door dierenartsen en werkt bij honden die vaak hun kap proberen af te krijgen. Daarnaast is het niet gemaakt van plastic. Plastic kappen maken honden vaak onrustig, omdat ze denken dat ze iets zien, maar ze kunnen het eigenlijk helemaal niet goed zien. De Comfy Cone maakt honden eerder rustiger en minder gestresst. Daarnaast is het een comfortabele kraag, omdat het gemaakt is van een zachte stof.
Opblaasbare beschermkraag

Je kunt ook kiezen voor een opblaasbare beschermkraag. Deze kraag is zacht en comfortabel. Deze kraag beperkt het zicht niet en je hond zal niet overal tegenaan lopen. Dit is dus een goed alternatief voor een hondenkap.
Het enige nadeel van deze kraag is dat hij weleens lek wil gaan en hierdoor leegloopt.
Plastic beschermkraag

Als laatste heb je nog keuze uit de plastic beschermkraag van Beeztees. Deze kraag zul je ook het meeste zien bij honden. Deze kap doet altijd zijn werk, het enige nadeel is dat je hond vaak tegen dingen aan zal lopen. Dit komt omdat het zichtveld wordt verminderd door de kap.
Conclusie
Een hondenkap is dus altijd nodig wanneer jouw hond een operatie heeft gehad. Dit is ter voorkoming van infecties en andere narigheid. Hoe lang je hond de kap op moet houden, ligt aan de situatie. Haal de kap pas eraf wanneer de wond volledig genezen is. Meestal zal dit tussen de 10 en 14 dagen zijn, maar dit kan ook langer duren.
Houd de kap dus echt op, want dit is belangrijk! Zo zorg je ervoor dat je hond snel weer lekker kan spelen en rondrennen!