hond trekt aan riem

Welke Halsband Heb Ik Nodig Voor Een Trekkende Hond?

Een trekkende hond tijdens het wandelen kan erg vervelend zijn. Vooral bij grote honden kan het lastig zijn om een trekkende hond te controleren. Dit maakt de dagelijkse wandelingen een stuk minder aangenaam voor jou en je hond.

Gelukkig zijn er een aantal halsbanden en harnassen op de markt die helpen bij een trekkende hond, zodat je weer kunt genieten van de wandelingen met je hond. Wij hebben een aantal halsbanden en tuigjes uitgekozen om je te helpen met het vinden van het juiste product.

Let er wel op dat zulke halsbanden en harnassen slechts tijdelijke oplossingen zijn. De beste manier om het probleem aan te pakken is om je hond te trainen om niet meer aan de riem te trekken!

In het kort

Heb je haast of geen zin om het hele artikel te lezen? Hieronder vind je onze drie beste keuzes voor honden die trekken:

Beste Hondentuig Tegen Trekken

Beste Hoofd Halsband Tegen Trekken

Beste Halsband Tegen Trekken

Easy Walk Deluxe Harness

Beaphar Gentle Leader Hoofd Halsband

Red Dingo Correctie Halsband

De 5 Beste Halsbanden Voor Een Trekkende Hond

1. Easy Walk Deluxe Harness

anti trek tuig

De Easy Walk Deluxe Harness is een hondentuig die trekken stopt op een aangename manier. Met dit tuigje kan je hond gemakkelijk gecorrigeerd worden zonder dat alle kracht op de nek wordt uitgeoefend. Je hond zal dus niet kokhalzen, hoesten of stikken wanneer er aan de riem wordt getrokken.

Vele hondeneigenaren zagen direct resultaat na het gebruiken van dit harnas. De bevestiging voor de hondenriem aan de voorkant stopt het trekken, door de hond naar de zijkant te sturen en zijn aandacht op zijn baas te richten.

Het harnas is gemakkelijk aan te doen en te gebruiken doormiddel van snel sluitbare gespen. Het tuig is gevoerd en reflecterend, en is gemaakt van zacht nylon met een neopreen voering. Dit zorgt voor extra comfort. Het tuigje wordt geleverd samen met een 1,8 meter lange nylon riem.

Het harnas is beschikbaar in de maten S, M/L en L.

Voordelen
 • Stopt trekken op een vriendelijke manier
 • Makkelijk aan te doen
 • Reflecteert in het donker
Nadelen
 • Het is maar beschikbaar in één kleur

2. Beaphar Gentle Leader Hoofdhalsband

honden hoofdhalsband voor hond die trekt

De Beaphar Gentle Leader is een hoofdhalsband die wordt aanbevolen door vele dierenartsen en hondengedragdeskundigen.

De halsband gaat over de mond en het hoofd van de hond, dit zorgt ervoor dat de druk bij het trekken aan de riem wordt verplaatst naar de achterzijde van de nek. Hierdoor ontspant de hond en zal hij minder geneigd zijn om te trekken. Ook de lichte druk op de bovenneus van de hond heeft een ontspannende werking.

Met deze methode kan een hond op een vriendelijke manier gecorrigeerd en onder controle gehouden worden. De hoofdhalsband heeft een directe werking, je zult dus gelijk merken dat je hond minder zal gaan trekken.

De Gentle Leader heeft een verstelbare klip waardoor de band passend gemaakt kan worden, en de band zal niet gemakkelijk van de kop afglijden. Daarnaast houdt de hond zijn bewegingsvrijheid, het dier kan nog steeds drinken, eten, blaffen en spelen.

De hoofdhalsband is beschikbaar in verschillende maten, het is belangrijk dat je de goede maat voor je hond aanschaft. Dit voorkomt namelijk dat je hond kan ontsnappen of dat de band te strak zal zitten.

Bekijk hier onze uitgebreide review over de Gentle Leader

Voordelen
 • Werkt gelijk bij de eerste wandeling
 • Makkelijk aan te brengen
 • Goede prijs/kwaliteit
Nadelen
 • Sommige honden vinden het niet fijn en moeten eraan wennen, omdoen kan hierdoor lastig zijn

3. Trixie Lead ‘n’ Walk Hondentuig

hondenharnas tegen trekken

De Trixie Lead ‘n’ Walk Hondentuig is een tuig die voorkomt dat je hond teveel gaat trekken. Je kunt hiermee gemakkelijk je hond corrigeren zonder al te veel moeite. Je hond wordt namelijk uit balans gebracht wanneer hij trekt. Dit zorgt ervoor dat de hond minder snel geneigd is om te trekken.

De hondentuig is makkelijk aan te doen en te verstellen door de verstelbare riemen. Het is gemaakt van neopreen, dit zorgt voor extra comfort bij je hond.

Ook is het belangrijk om veilig over straat te kunnen met je hond wanneer het donker is. Met deze hondentuig kan dat, want het hondentuig heeft reflecterende strepen. Je bent hierdoor goed te zien door auto’s en ander wegverkeer.

Voordelen
 • Sterk
 • Effectief
 • Mooi design
Nadelen
 • Geen variatie in kleur, slechts in één kleur beschikbaar

4. Goods You Need Hondentuig

hondentuigje

Het hondentuigje van Goods You Need is een goede uitkomst voor honden die trekken. Het tuigje heeft een No Pull systeem, dit zorgt ervoor dat de hond rustig naast zijn baasje zal lopen en niet gaat trekken.

Dit hondentuigje richt zich op de borst en de rug van de hond, hierdoor wordt de krachtimpact beter verdeeld, wat verstikking, kokhalzen en hoesten voorkomt wanneer de hond aan de riem trekt.

Het tuigje is gemaakt van kwalitatief ademend en comfortabel materiaal. Ook is het materiaal sneldrogend, dus je hond kan gerust het water in met dit tuigje. Het tuigje heeft daarnaast nog een handvat aan de bovenkant, zodat je hond kort gehouden kan worden wanneer dat nodig is.

Het hondenharnas kan versteld worden doormiddel van twee gespen aan de zijkant. Het is beschikbaar in de maten S, M en L. Meet eerst de borstomvang van je hond af voordat je de aankoop doet.

Voordelen
 • Sterk
 • Goede kwaliteit
 • Zacht en ademend
Nadelen
 • Kan soms lastig te verstellen zijn

5. Red Dingo Correctiehalsband

correctiehalsband

De Red Dingo Correctiehalsband is een halsband die je meer controle geeft over het gedrag van je hond, zonder je hond daarbij te verstikken. Het is één van de beste halsbanden om je hond te trainen of op te voeden.

Deze correctiehalsband heeft twee losse uiteinden die zachtjes sluiten wanneer je hond aan de riem trekt. Hierdoor wordt je hond gecorrigeerd en leert het dier om niet te trekken op een diervriendelijke manier.

De correctiehalsband is gemaakt van nylon en is verstelbaar. De halsband is beschikbaar in 12 kleuren.

Voordelen
 • Corrigeert de hond op een diervriendelijke manier
 • Beschikbaar in veel kleuren
Nadelen
 • Werkt niet zo goed tegen trekken als andere tuigjes

Waarom trekt een hond aan de riem?

Veel hondeneigenaren denken dat trekken aan de riem een vorm van dominantie is. Dit is echter niet altijd het geval en het trekken aan de riem kan meerdere oorzaken hebben.

Dit kan bijvoorbeeld zijn dat je hond iets ziet of ruikt waar hij graag heen wil, maar dit kan niet omdat de hond vastzit aan de lijn. Ook bij puppy’s zie je dit vaak, omdat puppy’s erg nieuwsgierig zijn en de wereld willen ontdekken. Het is belangrijk dat je dit gedrag van jongs af aan al afleert.

Het kan ook liggen aan het looptempo van de hond. Honden lopen namelijk meestal in een hoger tempo dan wij als mensen, en dit gebeurt vooral bij grotere honden. Hierdoor zal de hond dus vaak aan de riem trekken. Als dit niet wordt afgeleerd, dan zal het een gewoonte worden en dan zal de hond dus vaak gaan trekken aan de riem.

hond aan de riem

Trekken afleren bij je hond

Om het trekgedrag bij je hond af te leren, is veel geduld en consequentie nodig. Als je beslist om je hond het trekken af te gaan leren, dan is het belangrijk dat je vanaf dat moment nooit meer terugtrekt aan de riem.

Er zijn een aantal methoden om je hond het trekken af te leren:

Stoppen

Bij deze methode stop je gelijk met lopen wanneer je hond aan de riem trekt. Wanneer je stopt, zeg je helemaal niks tegen de hond en blijf je stilstaan. Op een gegeven moment zal de hond een stapje terug doen en zal dus de spanning van de riem af gaan. Wanneer de spanning van de riem afgaat, beloon je hond dan met wat lekkers.

Deze manier van trainen kan aardig wat tijd kosten. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je 10 keer per wandeling moet stoppen. Het is belangrijk om dit vol te houden. Wanneer je dit niet doet, zal al het werk voor niets geweest zijn. Er is dus veel geduld nodig.

Omdraaien

Een andere manier om je hond het trekgedrag af te leren is door om te draaien wanneer je hond aan de riem trekt. Je maakt hierbij een draai van 180 graden en loopt de andere kant op. Wanneer de hond achter je aanloopt zonder spanning op de riem te brengen, beloon je hem met een koekje. Op deze manier zal de hond leren om niet aan de riem te trekken. Ook deze methode vergt veel tijd en geduld.

Hondentuig of halsband?

Je kunt meestal kiezen uit een hondenharnas of een halsband, maar welke is het beste voor je hond? Dit kan soms lastig te bepalen zijn, dus wij kunnen je hierbij helpen.

In veel gevallen zal een hondentuig een betere keuze zijn dan een halsband voor een hond die trekt. Dit heeft vooral te maken met de bepaalde druk die wordt uitgeoefend.

Bij een halsband wordt er druk uitgeoefend op de nek van de hond. In de nek van de hond bevindt zich de luchtpijp, nekwervels en allerlei aderen. Wanneer een baasje aan de riem trekt, dan kan de hond hier letsel van krijgen. Dit kan bijvoorbeeld een blauwe plek zijn, maar ook iets serieuzer zoals een whiplash.

Ook bij trekkende honden kan dit dus gevaarlijk zijn, omdat er dan constant druk wordt uitgeoefend op de nek. Daarnaast blijkt uit een aantal onderzoek dat er mogelijk een verband is tussen oogproblemen en het dragen van een halsband. Door de halsband wordt de oogboldruk namelijk verhoogd en dit kan leiden tot oogproblemen.

Bij een hondentuig is de druk verspreidt over een groter oppervlak en dit zal dus voor minder problemen zorgen. Ook kan een hond met een hondentuig beter gecontroleerd en getraind worden.

Waar moet ik op letten bij het aanschaffen van een halsband of tuigje voor een hond die trekt?

Als je op zoek bent naar een nieuwe halsband of tuig voor je trekkende hond, dan zijn er een aantal punten waar je naar moet kijken. Lees hieronder waar je naar moet kijken bij het aanschaffen van een nieuwe halsband of tuig:

 • Anti-trek – Je wilt natuurlijk dat de halsband of tuig ervoor zorgt dat je hond minder gaat trekken. Let bij de aankoop dus goed op of het product vermeldt dat het helpt bij trekkende honden.
 • Materiaal – Het materiaal is erg belangrijk. De halsband of tuig moet namelijk sterk zijn, maar ook zacht. Het moet namelijk comfortabel zijn voor je hond en het moet niet zomaar stuk kunnen gaan.
 • Verstelbaar – Het is handig als je de halsband of hondentuig kunt verstellen. Wanneer de hond wat dikker wordt of nog in de groei is, hoef je namelijk niet een hele nieuwe te kopen en kun je het gewoon verstellen.
 • Gemak – De halsband of hondentuig moet makkelijk zijn om aan en uit te doen bij je hond. Niemand zit te wachten op een tuigje die moeilijk is om aan te doen.
 • Reflectie – Reflectie is zeer belangrijk wanneer je gaat wandelen in het donker. Je wil namelijk dat je zichtbaar bent voor al het verkeer. Dit is niet alleen voor de veiligheid van je hond, maar ook van jezelf.

Conclusie

Een hond die trekt tijdens het wandelen kan erg vervelend zijn. Gelukkig zijn er genoeg middelen en methoden om je te helpen met het trekgedrag van je hond.

Het is belangrijk dat je eerst probeert om je hond het trekken af te leren. Mocht dit echt niet lukken, ga dan pas kijken voor een anti-trek halsband of tuig. Je kunt het natuurlijk ook combineren door een anti-trek halsband of -tuig te gebruiken tijdens het trainen.

We hopen dat je nu een beter besluit kunt maken over het aanschaffen van je nieuwe halsband of tuig!