hond die ligt op een gladde vloer

Uitglijden Op Een Gladde Vloer Voorkomen Bij Honden

Hondeneigenaren die een gladde vloer hebben, maken vast wel eens mee dat hun hond over de vloer glijdt tijdens het spelen of rennen. Op het eerste gezicht ziet dit er misschien grappig uit, maar wist je dat een gladde vloer gevaarlijk kan zijn voor honden?

Honden kunnen namelijk uitglijden over een gladde vloer en hierdoor gewond raken. Vooral bij oudere honden, puppy’s en honden met een beperking kan een gladde vloer gevaarlijk zijn.

In dit artikel lees je wat de gevaren zijn van gladde vloeren voor honden, en wat je kunt doen als hondeneigenaar om je hond te beschermen.

De gevaren van een gladde vloer bij honden

Je zult er misschien niet zo snel aan denken, maar een gladde vloer kan toch echt gevaarlijk zijn voor een hond. Hieronder lees je wat deze gevaren kunnen zijn.

Uitglijden

Het grootste gevaar is natuurlijk dat je hond uitglijdt. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren wanneer je hond door het huis aan het rennen en spelen is. Door de gladde vloer kan je hond niet remmen en kan hij botsen tegen de muur of uitglijden.

In het ergste geval kan je hond hierdoor zelfs zijn botten breken. Ook kan het gebeuren dat je hond met zijn gezicht op de vloer valt, wat resulteert in een gebroken tand.

Een ander gevaar is het scheuren of verrekken van spieren. Als bijvoorbeeld de deurbel afgaat en je hond wil erop afrennen, dan kan je hond door de gladde vloer een verkeerde stap zetten en hierdoor zijn spier verrekken of scheuren, met veel pijn als gevolg.

Vooral bij oude honden, puppy’s en honden met een beperking is dit een groot gevaar. Deze honden zijn namelijk extra kwetsbaar en de kleinste val kan al leiden tot een botbreuk of spierscheur. Ook voor oude honden met gewrichtsproblemen kan een glad oppervlak een groot probleem vormen.  

Angst en stress

Een hond die eerder een ongeluk heeft gehad op een gladde vloer, kan hierdoor angstig worden wanneer hij zich op een glad oppervlak bevindt. Als je alleen maar gladde vloeren hebt thuis, dan kan een hond hier heel angstig van worden en stress krijgen.

Net als bij mensen is stress niet goed voor een hond. Stress en angst kan leiden tot vervelend gedrag, zoals het kapotbijten van spullen of zelfs agressie. Als je hond angstig is of stress krijgt van een gladde vloer, dan is het verstandig om een dierengedragskundige in te schakelen. Het kan ook slim zijn om de ondervloer te veranderen, als dat een optie is.

Bovendien kan een gladde ondervloer ook frustratie opwekken bij een hond. Het is namelijk vervelend om telkens weer weg te glijden als je aan het lopen of spelen bent. Of denk maar eens wanneer je hond aan het eten is en de hele tijd wegglijdt. Dit is natuurlijk erg frustrerend voor een hond.

Oplossingen bij een gladde vloer voor honden

Gelukkig zijn er genoeg manieren om te voorkomen dat je hond zich bezeert bij een gladde vloer. Hier volgen de beste oplossingen bij een gladde vloer voor honden.

Verzorgde voetkussens

Een goede pootverzorging kan je hond al een heel eind helpen bij een gladde vloer. Ten eerste is het belangrijk dat de voetkussentjes van je hond gezond zijn en niet vol zitten met kleine barstjes. Als een hond droge, beschadigde voetkussentjes heeft, dan heeft hij namelijk minder grip op de ondervloer.

Je kunt dit een beetje vergelijken met een autoband. Een autoband die oud en beschadigd is, heeft namelijk minder grip op de weg dan een nieuwe.

Maar hoe zorg je ervoor dat de voetkussentjes van je hond gezond blijven? Geen zorgen, wij hebben namelijk een heel artikel geschreven over het verhelpen van droge voetkussentjes!

Bovendien is het belangrijk om de haren die tussen de voetkussens uitkomen getrimd te houden. Als er te veel haren tussen de voetkussens zitten, dan is de kans op uitglijden een stuk groter. Koop dus een goede trimschaar en houd de haren tussen de voetkussentjes goed getrimd!

Houd de nagels kort

Zorg ervoor dat de nagels van je hond niet te lang zijn. Een hond met lange nagels zal namelijk gemakkelijker uitglijden over een gladde vloer. Een hond met lange nagels zal gewicht zetten op zijn nagels tijdens het lopen, en hierdoor is de kans groot dat je hond uitglijdt.

Knip de nagels nooit met een normale schaar, maar gebruik hiervoor een speciale nagelschaar voor honden. Met een normale schaar zal je namelijk de nagel niet zo snel door kunnen knippen. Als je niet weet hoe je een nagel moet knippen bij een hond of als je dit niet durft, dan kun je het altijd bij de dierenarts laten doen.

Sokken of schoenen

Het ziet er misschien wel stom uit, maar het werkt wel: hondensokken of -schoenen. Tegenwoordig kun je speciale anti-slip sokken kopen voor honden. Deze sokken zorgen voor meer grip en voorkomt dus dat je hond uitglijdt.

Ook hondenschoenen bieden meer grip voor een hond. Ze zijn misschien wel minder comfortabel dan hondensokken, maar deze schoenen kun je ook buitenshuis gebruiken. Denk maar aan extreem warm of koud weer. Deze schoentjes bieden extra bescherming tijdens deze weersomstandigheden.

Verander de ondergrond

Je kunt natuurlijk ook de vloer veranderen. Dit kan bijvoorbeeld met een tapijt of mat. Een tapijt of mat geeft meer grip aan een hond. Als je thuis een gladde vloer hebt, dan is het dus verstandig om een mat of tapijt aan te schaffen. Dit kan dan een plek zijn waar je hond vrij kan spelen en rennen.

Als je echt alles hebt geprobeerd, dan kun je er natuurlijk ook voor kiezen om de vloer eruit te halen en te vervangen met een nieuwe vloer die niet glad is. Helaas is dit voor veel mensen geen optie.

Conclusie

Een gladde vloer kan dus behoorlijk gevaarlijk zijn voor een hond. Door het wegglijden kan een hond spieren verrekken of scheuren, zijn hoofd stoten of zelfs botten breken. Bovendien kan een gladde vloer angst of stress veroorzaken bij een hond. Het is dus belangrijk dat je bij een gladde vloer maatregelen neemt om te voorkomen dat je hond wegglijdt en verongelukt.

Als je opmerkt dat je hond vaak wegglijdt over de vloer, dan is het dus verstandig om hier een oplossing voor te bedenken, vooral bij puppy’s en oudere honden. Je wilt natuurlijk voorkomen dat je hond verongelukt en hierdoor naar de dierenarts moet.