opgezwollen poot van een hond

Gezwollen Poten Bij De Hond: Bekijk De Verschillende Oorzaken

Een hond heeft zijn poten voor bijna alles nodig. Wanneer de poten van je hond opgezwollen zijn, dan is dit een probleem en wil je dit natuurlijk zo snel mogelijk oplossen. Maar waarom kunnen de poten van een hond gaan zwellen en wat kun je eraan doen? Dat lees je allemaal hier.

Waarom is de poot van mijn hond opgezwollen?

Er kunnen meerdere oorzaken zijn van het opzwellen van de poot van een hond. Hieronder lees je de meest voorkomende oorzaken van opgezwollen poten bij honden.

Vreemd object tussen de voetkussentjes

Wanneer een poot van een hond is opgezwollen, dan wordt dit in veel gevallen veroorzaakt door een vreemd object die tussen de voetkussentjes is beland. Dit kunnen veel verschillende objecten zijn: steentjes, takjes, spijkers, of een stukje metaal. Het is belangrijk om dit object zo snel mogelijk er tussenuit te halen.

Dit kun je doen met een pincet. Als het er niet gemakkelijk uit gaat, probeer het dan niet te forceren. Dit kan de poot juist nog meer beschadigen. Als het echt niet wil lukken, dan kun je nog altijd naar de dierenarts gaan. De dierenarts kan het object vervolgens op een goede manier verwijderen.

Infecties en wondjes

Ook kunnen verschillende infecties ervoor zorgen dat de poot van een hond gaat zwellen. Er kan met name tussen de tenen (tussenteenontsteking) een ontsteking ontstaan.

Bij een tussenteenontsteking wordt de tussenteenhuid door wrijving beschadigd. Wanneer er bacteriën in deze wond terechtkomen, kan er een ontsteking ontstaan. Je kunt deze ontsteking herkennen aan rode bulten en blazen tussen de tenen van de poten.

Het is belangrijk om een dierenarts te bezoeken wanneer je hond last heeft van een ontstoken poot. De dierenarts kan je hond vervolgend een passende behandeling geven, zoals het toedienen van antibiotica.

Ook kunnen verschillende wondjes ervoor zorgen dat je hond een opgezwollen poot krijgt. Wondjes kunnen vervolgens weer gaan ontsteken, wat ook weer voor opzwelling zorgt.

Om een wond op de poot van je hond te behandelen, kun je Vetramil Honingzalf gebruiken. Deze zalf zorgt ervoor dat de wond wordt ontsmet. Ook kun je ervoor kiezen om bijvoorbeeld warm water te mengen met soda.

Vervolgens kun je de poot van je hond hierin laten weken. Dit heeft een ontsmettende werking en voorkomt dus dat de poot kan gaan ontsteken.

Allergieën

Verschillende allergieën kunnen ervoor zorgen dat de poten van een hond gaan opzwellen. Er zijn verschillende allergieën mogelijk bij een hond:

  • Vlooienallergie
  • Voedselallergie
  • Omgevingsallergie (atopie)
  • Contactallergie

Allergieën kunnen veel jeuk veroorzaken bij een hond. Er kan bovendien uitslag ontstaan op veel plekken van het lichaam, waaronder de poten.

Het is van belang om te achterhalen waar je hond precies allergisch voor is, zodat je deze allergie de volgende keer kunt vermijden. Het is verstandig om een dierenarts te bezoeken, zodat je samen met de dierenarts kunt kijken waarvoor je hond allergisch is.

afdrukken van hondenpoten

Hete ondergrond

Tijdens warme zomerdagen kan de ondergrond buiten behoorlijk heet worden. Voornamelijk asfalt kan erg heet worden tijdens deze dagen.

Wanneer je een rondje aan het lopen bent met je hond op dit hete asfalt, dan is het mogelijk dat de voetkussentjes van je hond uitdrogen of zelfs verbranden. Dit kan er dus voor zorgen dat de poten gaan opzwellen.

Wanneer je dit opmerkt, dan is het belangrijk om de poten van je hond even te koelen. Dit kan de zwelling tegengaan en het genezingsproces zal hierdoor versnellen. Als de brandwonden echter te erg zijn, dan is het verstandig om je hond even naar een dierenarts te brengen.

Om dit te voorkomen, kun je een aantal dingen doen. Er zijn verschillende potenbalsems op de markt die de voetzooltjes beschermen tijdens het wandelen. Je kunt bijvoorbeeld ook hondenschoenen aanschaffen om de poten van je hond te beschermen.

Een andere optie om de poten van je hond te beschermen tijdens warme dagen is het vermijden van warme ondergronden. Probeer asfalt te vermijden en probeer een route uit te kiezen die vooral bestaat uit bijvoorbeeld gras. Deze ondergrond zal de poten van je hond niet verbranden of uitdrogen.

Insectenbeet

Insectenbeten kunnen ervoor zorgen dat de poot van een hond gaat opzwellen. Je kunt hierbij denken aan allerlei insectenbeten en -steken: bijen, teken en wespen zijn een aantal voorbeelden hiervan.

Vaak kan zo’n dergelijke steek of beet gewoon thuis behandeld worden en hoef je niet naar de dierenarts. In het geval van een bijensteek, zal de angel verwijderd moeten worden. Dit kan je bijvoorbeeld doen met een bankpas of pincet.

Daarnaast kan ijs helpen bij het verminderen van de zwelling van de poot. Het is belangrijk om te voorkomen dat je hond aan de opgezwollen poot gaat likken en bijten. Dit zal het alleen maar erger maken en de poot zal hierdoor minder snel gaan genezen. Een hondenkap kan in dit geval een goede oplossing zijn.

In sommige gevallen heeft een hond wel hulp nodig van een dierenarts na een insectenbeet. Er kan namelijk een allergische reactie ontstaan door een insectenbeet.

Symptomen van een allergische reactie kunnen bestaan uit:

  • Zwelling op verschillende plaatsen van het lichaam
  • Moeite met ademhalen
  • Speekselen
  • Braken en diarree
  • Disoriëntatie en verwarring

Merk je één van deze symptomen op na een insectenbeet, dan is het van belang dat je zo snel mogelijk een dierenarts bezoekt.

Overige oorzaken

Naast de bovengenoemde oorzaken, zijn er nog veel meer redenen mogelijk wanneer een hond last heeft van een opgezwollen poot.

Je kunt hierbij denken aan:

  • Een gebroken of gescheurde nagel
  • Het verzwikken van de enkel of het stoten van de poot tegen een hard object
  • Een tumor op de poot
  • Problemen met de botten van de poot (botbreuken, botinfecties of bottumoren)
  • Problemen met de gewrichten van de poot

Wanneer je de oorzaak van het opzwellen van de poot van je hond niet kunt achterhalen, dan is het van belang dat je een dierenarts bezoekt. Aangezien een opgezwollen poot veel verschillende (en zelfs ernstige) oorzaken kan hebben, is het belangrijk om snel hulp te zoeken. Dit vergroot de kans op herstel van je hond.

Tot slot

Zoals je hebt gelezen zijn er dus veel oorzaken mogelijk wanneer een hond een dikke poot heeft. Ik hoop dat je nu kunt achterhalen waarom de poot van je hond opgezwollen is.

Bedenk dus even of de poot van je hond thuis behandeld kan worden, of dat je hond hulp nodig heeft van een professional. En onthoud: bij twijfel is het altijd verstandig om een dierenarts te bezoeken!