gentle leader hond

Gentle Leader Voor Je Hond: Voor- En Nadelen (Review)

Wie een hond heeft, moet zijn hond regelmatig uitlaten. Als je een hond hebt die netjes naast de riem wandelt en goed luistert, dan kun je rustig en zonder zorgen wandelen. Als je een hond hebt die aan de riem trekt, dan kan deze wandeling een stuk minder plezierig zijn.

Er zijn verschillende producten op de markt die kunnen helpen bij een trekkende hond. Denk maar aan halsbanden of tuigjes tegen trekken. Er is ook een ander product die goed schijnt te werken tegen een trekkende hond, namelijk de Gentle Leader.

De Gentle Leader is een hoofdhalsband die goed blijkt te helpen bij een trekkende hond. Maar werkt dit product ook daadwerkelijk en zitten er nadelen aan verbonden? Als je dat wil weten, lees dan gerust even verder, want in deze review wordt de Gentle Leader uitgebreid behandeld.

Wat is de Gentle Leader?

De Beaphar Gentle Leader is een unieke hoofdhalsband die helpt bij honden die aan de lijn trekken op een diervriendelijke manier. De hoofdhalsband wordt aanbevolen door vele dierenartsen en hondengedragsdeskundigen.

Hoe werkt het?

De band gaat over de achterkant van de nek heen en om de bek van het dier. Hierdoor wordt de druk bij het trekken aan de riem verplaatst naar de achterzijde van de nek. Dit geeft een ontspannende werking, dit gebeurt namelijk ook in de natuur wanneer de moeder de pup bij de nek vastpakt. Ook heeft de lichte druk op de bovenneus van de hond een rustgevende werking.

Op deze manier is de hond makkelijk te sturen en het is lastiger voor de hond om kracht te zetten met deze hoofdhalsband. Veel gebruikers geven aan dat de Gentle Leader een uitstekend product is bij trekkende honden.

Voor- en nadelen van de Gentle Leader

Natuurlijk heeft een product altijd zijn voor- en nadelen. Hieronder zijn de voor- en nadelen uitgebreid beschreven.

Voordelen
  • Stopt trekken – Veel gebruikers zijn tevreden met dit product omdat het helpt bij een trekkende hond. Er wordt dan ook gezegd dat het bij de eerste wandeling al een effect heeft.
  • Controle – Omdat de band rond de snuit zit, is de hond makkelijk controleerbaar. Een hond kan op deze manier ook minder kracht uitoefenen, dus je zult minder weerstand hebben.
  • Diervriendelijk – De Gentle Leader corrigeert de hond op een diervriendelijke manier. Het corrigeert de hond niet zoals andere anti-trek producten. Vaak zijn dit producten die de hond pijnigen.
  • Bewegingsvrijheid – De hoofdhalsband beperkt de hond niet bij zijn handelingen. De hond kan er gemakkelijk mee eten, drinken, blaffen en spelen.
  • Kwaliteit – De gebruikers van dit product geven aan dat de hoofdhalsband een goede kwaliteit heeft. Hij zal dus niet zomaar stuk gaan.
Nadelen
  • De hond moet wennen – Vaak moet een hond eerst wennen bij het gebruiken van dit product. Sommige honden vinden het niet fijn dat er een band om de bek heengaat. Het is dus belangrijk om het gebruikt van de hoofdhalsband geleidelijk op te bouwen.
  • Design – De Gentle Leader is niet het mooiste product die je bij je hond kunt omdoen, daarnaast vinden sommige mensen het er zielig uitzien.

Wanneer kan ik de Gentle Leader gebruiken?

De Gentle Leader kan in verschillende situaties gebruikt worden. In veel gevallen wordt het gebruikt bij drukke of trekkende honden, maar het kan ook helpen bij oudere of minder valide mensen.

  • (Grote) drukke honden – Sommige honden kunnen erg druk zijn, vooral in de jongere jaren. Je hond ziet bijvoorbeeld een beest over straat lopen en wil er zo snel mogelijk heen rennen en geeft hierdoor een harde trek. Door het trekken kan je uit balans raken of zelfs vallen. De hoofdhalsband voorkomt dat je hond goed kracht kan zetten en hij zal dus minder hard kunnen trekken. Het kan dus ook erg handig zijn voor grote en sterke honden die veel kracht hebben.
  • Trekkende honden – De Gentle Leader staat erom bekend dat het helpt bij trekkende honden. Dit komt omdat de druk op de bovenneus en de achterkant van de nek een rustgevende werking heeft. De hond kan ook minder hard trekken en is makkelijker te corrigeren met een hoofdhalsband. Dat maakt het zeer aantrekkelijk voor trekkende honden.
  • Eigenaar met weinig kracht – Voor oudere of minder valide mensen kan een hoofdhalsband werken. De hond kan namelijk minder kracht zetten, en daarnaast kost het voor de eigenaar minder moeite om de hond te controleren. Dit kan dus handig zijn als je als eigenaar weinig kracht kunt uitoefenen.

Is de Gentle Leader gevaarlijk?

Over het algemeen is de Gentle Leader niet gevaarlijk. Je hond heeft met de hoofdhalsband alle bewegingsvrijheid en kan normaal ademen, eten, drinken en spelen. Het is wel belangrijk dat je de goede maat voor je hond hebt en dat de hoofdhalsband goed wordt afgesteld.

Als de band te strak zit, dan zal dit beknellend en oncomfortabel zijn voor je hond. Zit de band te los, dan bestaat er de kans dat je hond eruit glipt en kan ontsnappen.

Het is voor baasjes belangrijk om te weten dat je nooit hard mag trekken aan de riem wanneer je hond de Gentle Leader draagt. Dit kan in de ergste gevallen nekletsel veroorzaken bij je hond. Zachtjes corrigeren is wel toegestaan, maar let hier goed bij op.

Waar kan ik de Gentle Leader Bestellen en welke maat heb ik nodig?

De Gentle Leader is beschikbaar in de maten small, medium en large. Het is belangrijk dat je de goede maat hebt zodat de hoofdhalsband niet te strak en niet te losjes zit. Zodra je de goede maat hebt, kun je de band precies afstellen op je hond.

Small (kleine honden en puppy’s): Geschikt voor hondenrassen zoals de Jack Russel, Poedel en Yorkshire Terrier

Medium (middelgrote honden): Geschikt voor hondenrassen zoals de Labrador, Boxer en Duitse Herder

Groot (grote honden): Geschikt voor hondenrassen zoals de Grote Duitse Herder, Grote Labrador en Rottweiler.

Andere manieren om trekken af te leren bij je hond

Het trekgedrag van de hond kan je afleren zonder daar producten bij nodig te hebben. Het enige wat je hiervoor nodig hebt is tijd en heel veel geduld. Wanneer je ervoor kiest om je hond het trekken af te gaan leren, dan is het belangrijk dat je vanaf dat moment nooit meer aan de riem terugtrekt en dat je consequent blijft.

Er zijn een aantal methoden om het trekken aan de lijn af te leren. Hieronder lees je de meest effectieve methoden.

honden trekken aan de riem

Stoppen met lopen

Bij deze methode stop je met lopen wanneer je voelt dat je hond aan de riem trekt. Zodra je stopt, zeg dan niks en blijf stilstaan. Op een gegeven moment zul je merken dat je hond een stapje achteruit neemt en dat de spanning van de riem afgaat. Wanneer dit gebeurt, beloon je hond dan met een hondenkoekje.

Het is belangrijk om dit proces te blijven herhalen. Als je een hond hebt die veel trekt, dan kan het zijn dat je tijdens een wandeling wel 15 keer moet stoppen. Dit kost natuurlijk erg veel tijd en je hebt er veel geduld voor nodig. Als je dit volhoudt, dan zul je merken dat je hond gaat leren dat hij niet meer aan de riem zal trekken. Let er wel op dat dit misschien wel enkele weken kan gaan duren totdat je resultaten zult zien.

Omdraaien

Een andere methode om trekken aan de lijn af te leren is door om te draaien wanneer je hond aan de riem trekt. Wanneer er spanning op de riem komt te staan, draai dan 180 graden en loop de andere kant op. Je hond zal vervolgens achter je aan komen lopen en de spanning zal van de riem af gaan. Als dit gebeurt, beloon je hond dan met wat lekkers. Dit proces herhaal je elke telkens weer als je hond aan de riem trekt.

Net zoals de stop-methode kost deze manier van trainen veel tijd en geduld. Wees hier dus op voorbereid!

Conclusie

De Gentle Leader is een uitstekende oplossing voor een trekkende hond. Met deze hoofdhalsband zul je merken dat je hond beter naast je zal lopen en dat je hond makkelijker te controleren is.

De halsband werkt daarnaast ook goed voor mensen met weinig kracht of minder valide personen. Door de hoofdhalsband kan de hond namelijk minder kracht uitoefenen wanneer het dier aan de riem trekt.

Natuurlijk heeft het product ook zijn nadelen. De Gentle Leader maakt je hond er niet mooier op en het ziet er zielig uit. Het kan ook even wennen zijn en niet elke hond vindt het wat. Maar ondanks deze nadelen, is het product het zeer en zeker waard als je last hebt van een trekkende hond.

We hopen dat deze uitgebreide review je een beter beeld heeft gegeven over de Gentle Leader en dat je nu beter weet of het product is geschikt voor jou en je hond.

Als je het product hebt aangeschaft, laat dan even een reactie achter en laat ons weten wat je er van vindt!