franse bulldog die heeft gezwommen

Franse Bulldogs: Kunnen Ze Eigenlijk Zwemmen?

Tijdens de warme zomerdagen is het lekker voor een Franse Bulldog om even af te koelen in het water. Maar is dit eigenlijk wel een goed idee, en kan een Franse Bulldog wel zwemmen?

Een Franse Bulldog kan niet zwemmen. Door de lichaamsbouw van deze hond, zinken ze meteen wanneer ze in het water terecht komen. Het is dus geen goed idee om je Franse Bulldog te laten zwemmen zonder hulpmiddelen.

Hier lees je alles over waarom een Franse Bulldog niet kan zwemmen, en wat je kunt doen om het dier alsnog van het water te laten genieten.

Franse Bulldog Handboek

Wil je leren hoe je jouw Franse Bulldog het beste kunt opvoeden en trainen? Bekijk dan Het Complete Handboek Voor De Franse Bulldog!


Kunnen Franse Bulldogs zwemmen?

Ik zal het je meteen zeggen: een Franse Bulldog kan niet zwemmen. Het kan verleidelijk zijn om je Franse Bulldog in de zomer rond het water los te laten, aangezien dit hondenras snel kan oververhitten. Hierdoor kan hij lekker afkoelen.

Doe dit dus niet en pas altijd op wanneer je Franse Bulldog in de buurt loopt van water.

Waarom kan een Franse Bulldog niet zwemmen?

Je zult je vast afvragen waarom een Franse Bulldog niet kan zwemmen. De meeste honden kunnen dit namelijk zonder problemen. Maar waarom kan dit hondenras het niet?

Het heeft allemaal te maken met de lichaamsbouw van de Franse Bulldog. Een Franse Bulldog heeft meer gewicht aan de voorkant van zijn lichaam en heeft een korte snuit. De voorkant van de hond zinkt dus erg snel en ze hebben moeite om hun kop boven water te houden.

Sommige Franse Bulldogs zinken zelfs meteen wanneer ze in het water terecht komen. Het is dus van belang dat je als hondeneigenaar je Franse Bulldog altijd in de gaten houdt wanneer hij zich rond het water bevindt.

Zijn er uitzonderingen?

Dat de meeste Franse Bulldogs niet kunnen zwemmen, betekent niet dat elke Franse Bulldog niet kan zwemmen. Er zijn natuurlijk uitzonderingen.

Sommige Franse Bulldogs kunnen namelijk wel zwemmen. Deze honden zijn vaak wat jonger, slank en hebben een goede lichaamsbouw. Hierdoor kunnen ze iets beter zwemmen dan de rest.

Als je Franse Bulldog kan zwemmen, betekent dit niet dat je hem alleen in de buurt van het water kan laten. Een Franse Bulldog heeft gewoon de lichaamsbouw niet om het lang vol te houden in het water. Ook al kan je hond een beetje zwemmen, de kans is groot dat hij het niet erg lang zal volhouden.

Houden Franse Bulldogs van water?

Het is vervelend dat een Franse Bulldog niet kan zwemmen, want de meeste honden van dit ras houden ervan om in en rond het water te spelen. Als ze de kans krijgen, dan springen ze dus zo in het zwembad.

Hoe kan mijn Franse Bulldog van het water genieten?

Zoals vernoemd is in de vorige paragraaf, houden Franse Bulldogs erg veel van water. Het is dan ook jammer dat ze niet zo goed kunnen zwemmen. Gelukkig zijn er een aantal manieren om je hond toch te laten genieten van het water.

franse bulldog met water

Zwemvest

Een manier om je Franse Bulldog toch nog te laten genieten van het water, is door middel van een hondenzwemvest. Met dit zwemvest kan je hond toch nog een beetje zwemmen.

Zorg ervoor dat het zwemvest goed aansluit en strak genoeg zit (maar niet te strak). Als het zwemvest namelijk te los zit, loop je het risico dat het zwemvest losschiet tijdens het zwemmen. Dit wil je natuurlijk ten aller tijde voorkomen.

Het is ook belangrijk om een zwemvest te gebruiken wanneer je aan het varen bent met je Franse Bulldog. Dit voorkomt dat hij naar de bodem zinkt wanneer hij per ongeluk in het water terechtkomt. Aan de meeste zwemvesten zit een handvat aan de bovenkant, zodat je je hond weer gemakkelijk uit het water kunt trekken.

Als je een zwemvest voor je Franse Bulldog hebt, betekent dit niet dat je hem zonder toezicht kunt laten zwemmen. Ook met een zwemvest kan een Franse Bulldog alsnog moeite hebben om zijn snuit boven water te houden, door de bouw van de kop van dit ras.

Opblaasbaar zwembad

Een goede en veilige optie om je Franse Bulldog van het water te laten genieten, is een opblaasbaar zwembad. Vul dit bad zo dat je  hond met zijn poten de grond aanraken. Zo hoeft je hond niet te zwemmen en kan hij gemakkelijk boven water blijven. Tegelijkertijd kan hij wel lekker afkoelen en spelen in het water.

Natuurlijk moet je nog steeds toezicht bewaren wanneer je Franse Bulldog in een kinderbad aan het afkoelen is. De kans is klein, maar er kan altijd wat misgaan.

Tot slot

Franse Bulldogs kunnen dus absoluut niet zwemmen en moeten altijd in de gaten gehouden worden wanneer ze zich in de buurt van het water bevinden.

Gelukkig kan een Franse Bulldog wel van het water genieten en afkoelen met behulp van een reddingsvest of opblaasbaar zwembadje. Ook hier is het belangrijk om je hond in de gaten te houden, want het kan altijd misgaan.