hondenpoot met droge voetkussens

Heeft Je Hond Droge Voetkussentjes? Dit Kun Je Doen

Als mensen hebben wij allerlei middelen om onze voeten te beschermen: schoenen, sokken, sandalen, noem maar op. Honden hebben dit helaas niet.

De voetkussens van een hond hebben het zwaar te verduren. Denk maar aan extreem warm of koud weer. Gelukkig kunnen de voetzolen van een hond wel tegen een stootje, maar het kan gebeuren dat de kussentjes een beetje droog worden.

Door deze droogheid kunnen er kleine scheurtjes ontstaan in de voetkussens en dit is niet heel prettig voor een hond. Je moet de poten van je hond dus goed verzorgen.

Droge voetkussentjes bij je hond verhelpen

Als je hond last heeft van droge voetkussentjes, dan zijn er een aantal dingen die je kunt doen om dit probleem te verhelpen. Hieronder lees je hoe je dit kunt doen.

Gebruik potenbalsem

Een potenbalsem is een gemakkelijke manier om de voetkussens van je hond te beschermen. Je kunt deze balsem op de poten van je hond smeren en dit zorgt ervoor dat ijs, zand en viezigheid afgestoten worden. De balsem werkt ook goed bij een warme ondergrond en voorkomt dus dat de voetkussens van je hond kunnen verbranden.

Sommige hondeneigenaren zeggen dat je ook Vaseline op de poten van je hond kunt smeren. Dit zal hetzelfde effect hebben, maar er is één probleem: wanneer je hond deze zalf van zijn poten likt, kan hij last krijgen van zijn maag en darmen. Bij een potenbalsem die speciaal gemaakt is voor honden, zal dit niet gebeuren. Ik raad je dus aan om geen Vaseline te gebruiken.

Hondenschoenen

Het ziet er misschien stom uit, maar het werkt wel: hondenschoenen. Je kunt deze schoenen gebruiken bij extreem warm of koud weer. Met deze schoenen worden de voetkussens beschermd en is er minder kans op uitdroging.

Zorg voor voldoende water

Als je hond niet genoeg water binnenkrijgt, zullen delen van het lichaam, zoals de voetkussentjes uitdrogen. Zorg er dus voor dat je hond altijd vers drinkwater heeft. Let hier vooral op tijdens warme zomerdagen. De kans is namelijk groter dat je hond uitdroogt tijdens een warme dag.

Wat zijn voetkussentjes?

Voetkussentjes bevinden zich onderaan de poot van een hond en zijn meestal zwart of lichtroze van kleur. De kussentjes zijn stevig en geven bescherming aan de poot van je hond. Daarnaast helpt het bij de balans, stabiliteit en werkt het schokabsorberend.

Je zult vast gemerkt hebben dat de voetkussentjes van je hond vrij ruw of glad zijn. Dit ligt vooral aan de activiteiten van je hond. Ga je vaak hardlopen met je hond, dan zullen de kussentjes vrij ruw en dik zijn. Als je een oudere hond hebt die vaak binnenhuis zit, dan kunnen de voetkussens wat gladder en zacht zijn.

Dit werkt namelijk hetzelfde als de vorming van eelt bij mensen. Als je vaak met je blote voeten op een harde ondergrond loopt, dan zul je meer eelt vormen dan wanneer je alleen op zachte ondergronden loopt met je blote voeten.

Oorzaken van droge voetkussens bij je hond

Als je hond last heeft van droge voetkussens, dan kan dit meerdere oorzaken hebben. Het kan onder andere komen door kou of warmte, chemische middelen of door een allergie. Het is belangrijk om de oorzaken te herkennen, zodat je het de volgende keer kunt voorkomen.

Warme ondergrond

Bij warm weer kunnen de stoep en de wegen aardig heet worden. Deze warme ondergrond kan de voetkussentjes van je hond verbranden en uitdrogen.

Check bij warm weer dus eerst even of de ondergrond niet te heet is. Dit kun je doen door met je hand een aantal seconden aan de grond te voelen. Als de ondergrond te warm is voor je hand, dan is het waarschijnlijk ook te warm voor de poten van je hond.

Probeer bij warm weer dus de wandeling niet te lang te maken en loop zoveel mogelijk in het gras en in de schaduw als dat mogelijk is. Zorg bij warm weer dat er ook genoeg schoon drinkwater aanwezig is voor je hond.

Poten van een hond die op het strand ligt

Koud weer

Warm weer kan droge voetkussentjes bij je hond veroorzaken, maar koud weer kan dit ook. Kijk maar eens naar de meeste mensen. In de winter hebben veel mensen last van een droge huid. Dit gebeurt dus ook bij de voetkussentjes van een hond.

Ook door het lopen door ijs en sneeuw is het mogelijk dat de voetkussentjes wat droger worden. Bovendien wordt er in de winter vaak gestrooid met zout.


Chemische middelen

Chemische middelen kunnen een uitdrogende werking hebben op de voetzolen van een hond. Zoals net beschreven, kan strooizout de voetkussens van een hond uitdrogen. Het is dus belangrijk dat je na een wandeling de poten van je hond schoonmaakt.

Ook andere middelen, zoals schoonmaakmiddelen of mest voor je gazon kunnen een effect hebben op de poten van je hond.


Allergie

Allergieën kunnen een irriterende werking op de poten van je hond hebben. Dit kunnen allerlei verschillende allergieën zijn, zoals een voedselallergie of een vlooienallergie.

Bij een allergie krijgt een hond namelijk jeuk, en door deze jeuk gaat je hond aan zijn poten likken en bijten. Dit zorgt weer voor geïrriteerde en droge voetkussens.  

 

Je kunt droge voetkussentjes verhelpen door een aantal dingen te doen. Je kunt het voorkomen door warm of koud weer te ontlopen, door uit te kijken met het gebruik van chemische middelen en door een eventuele allergie aan te pakken.

Daarnaast kun je kiezen voor hondenschoenen of hondenbalsem. Deze middelen beschermen de poten van je hond tijdens warm of koud weer. Het is ook belangrijk dat je hond genoeg water heeft om gehydrateerd te blijven.

Droge voetkussens voorkomen bij je hond

Voorkomen is altijd de beste optie. Je kunt droge voetkussens voorkomen door warme ondergronden te ontlopen bij warm weer. Loop dus zoveel mogelijk in het gras of in de schaduw en maak de wandeling niet te lang.

Bij koud weer is het slim om plekken te vermijden waar er gestrooid is met strooizout. Als je deze plekken niet kunt vermijden, maak dan de poten van je hond schoon na de wandeling. Dit kan eventuele irritatie voorkomen.

Als de droge poten veroorzaakt worden door chemische middelen, houd je hond dan even uit de buurt wanneer je bijvoorbeeld de vloer hebt gedweild met een schoonmaakmiddel, of houd je hond uit het gazon wanneer je het net hebt bemest.

Als de droogheid veroorzaakt wordt door een allergie, dan kan het lastig zijn om te bepalen waar je hond allergisch voor is. Je kunt het beste hiervoor een dierenarts raadplegen. De dierenarts kan je bijvoorbeeld aanraden om een ander soort hondenvoer te kiezen om te kijken of je hond allergisch is voor het hondenvoer.